Meram’da kaçak yapıya rest
KonyaMeram Belediyesi tarafından kaçak yapılara yönelik yıkımlar sürüyordu. Bazı şahıslar belediyeye karşı eylemde bulunarak sosyal medyada ve bazı yerlerde bir araya gelerek protestoya başladı. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, yerel ve ulusal başının temsilcileriyle bir araya gelerek, Meram’da kaçak yapıya taviz verilmeyeceğini belirtti
“BU ŞAHISLAR PARANIN KURBANI OLDU”
Başkan Kavuş, “Tarım arazisi asla bölünemez. Tarım arazileri legal görünümlü illegal yöntemle parsellerle bölündü. Kanunun arkasından dolaşarak hakim ve savcıları kandırarak, kağıt üzerinde arsayı bölme yetkisiyle borç alarak hakimlerece davasını kapatıyorlar. 300 ila 500 bin TL arasında tarlarları canlı cansız çitlerle bölünerek toplamda 10 milyon TL’ye sattılar. Ortada çok büyük bir rant var. 2022 yılı ile 2024 yıl arasında yaklaşık 60 tane tahtadan çeşitli malzemelerden yerler yapıldı. Hafta sonu kaçamağı ve bazı emlakçıların da paranın kurbanı olmuş insanların bu durum avantajına oluyor” dedi.
“TARIM ARAZİSİNE YAPILAN YAPILARA KARIŞIYIZ”
“Tarım arazileri bölünürken biz çitleri yıkıyorduk” diyen Başkan Kavuş, eleştirilere yönelik açıklamalarda bulunarak konuya son noktayı koydu. Kavuş, ev amaçlı olmayan yapılara taviz vermeyeceklerini ifade ederek, “3 milyon metrekare çit yıkımı yaptık. 5 bin yeni parsel yapımının da önüne geçtik. Biz en başından beri bunlarla mücadele ediyoruz. Mahalle bazlı kaçak yapıyla mücadelede de bizde her şey elektronik ortamda işlenir. Arsanın üzerine bir şey yapılmadan buna engel olduk. Karatay ve Selçuklu’dan da insanlar bu bölgelere gelip kaçak yapı yapmaya başladı. Biz tarım arazileri üzerine yapılan ev amaçlı olmayan yapılara karşıyız” diye konuştu.
“BAZI EMLAKÇILAR VATANDAŞI KIŞKIRTIYOR”
Meram Belediyesine yönelik yapılan protestoya yönelik ise, “Ses yükseltmekle işlenmiş suçun üstü örtülemez” diyen Kavuş, “Bu kanuna aykırı. Mevzu tarım arazisi ise üzerindeki konuşmaya gerek yok. Bunu bazı emlakçıların kışkırtmasıyla yaparak bize engel olamayacaklar. Burada mağdur olan Meram ve Meram Belediyesi.
Konya ve etrafındaki mahkemelerde bu davalar açılamaz oldu. Tüm Türkiye’de adalet bakanlığı öncülünde bu davanın arka planı incelendi. Yeni yöntemleri ise kooperatif usulüyle satış yapmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYELER DEVLETİN ORGANIDIR”
Kavuş, “Elektrik ve su bağlantıları ile ilgili neden bu numaralar verildi kapı numarası verildi diye sorular var. Burada elektrik ve su bağlandığı meselesi insanların bahsettiği gibi değil. Kaçak kuyularla su doldurulup kulübelere aktarılıyor. Ne Medaş ne de Koski bu alanlara bağlantı kurmamış. Yapı kayıt belgesi almış bazı vatandaşların kaçak yapılara elektrik ve su temini belirli aralıklarla verdiği yerler de var.
31 Aralık 2017 yılından sonra yapılan inşa edilen kaçak yapıların yapı kayıt belgeleri iptal oldu.
Belediyeler devletin bir organıdır özellikle arazi yıkımında kendi il müdürlükleri ile değil belediye eliyle yaptırır” şeklinde konuştu.
OY VE SEÇİM KAYGIMIZ YOK
Doğru beyanlarla yapı kayıt belgesi alanların yapılarında yıkım olmayacağını ifade eden Başkan Kavuş, “Belediyemiz belirli aralıklarla uyarıda bulundu. Biz tehdit etmiyoruz insanları uyarıyoruz paraları boşuna gitmesin diye çabalıyoruz. 350 bin Meramlı hemşehrimizin hakkını koruyoruz. Meram’ın geleceği için hareket ediyoruz oy ve seçim kaygısıyla değil. Belediye en ince detayına kadar karışır. Bunun karşılığı ne olursa olsun sosyal medyada linç de yiyoruz ama doğru olandan dönmeyeceğiz. Tarım arazileri üzerinde kaçak lüks villarla da yıkımlara devam ediyoruz. Meram’da kaçak yapı ile mücadele yeni değil 5 yıldır devam ediyor. Sesleri çok çıkan az sayıdaki kötü niyetli emlakçı için hak ve adaletten vazgeçmeyeceğiz. Devlet bazen geç gelir ama geldiği zaman da tam gelir. Bu işi yalanla dolanla yapanların cezasını devlet verecek” dedi.
TEHDİT VE ŞANTAJ YAPILDI
Yıkım sürecinde tehdit ve şantajlara uğradıklarını belirten Mustafa Kavuş, “Yapıya kapı numarası verilmesi o yapının imarlı olduğu anlamını taşımaz. Yakın zamanda yapılanları durduralım yapılacaklara da engel olalım istiyoruz. Bu süreçte tehdit aldık şantaj yapıldı.
Kirli pazarlıklar ve tehditlere. taviz vermedik.
Meram dağ evleri konusu da gündemde. Bu evlerin konumlandırılan arsanın imar planı çeyrek asır ince dönemin belediye meclisi tarafından 1998 yılında yapıldı. Tarım arazisi değil, tepelik bir bölge. Meram Belediyesi hobi bahçeleri imar planı onay tarihi 2000 yılı ve ayrıca burası tarım arazisi değil. Vatandaşlar kendisini belediye ile yarıştırıyor. İnsanlarımızı kışkırtmak için bazı emlakçı sosyal medyada bir dezenformasyon yapınca bu açıklamaları yapma gereği duyduk” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir