Merkez Bankasının Yedek Akçe düzenlemesi Meclise geliyor
EkonomiHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında Türk lirası olarak tutulan yedek akçenin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine geliyor.
İSTANBUL (AA) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) Türk lirası olarak tutulan yedek akçenin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) geliyor.
AA muhabirinin ekonomi kurmaylarından edindiği bilgiye göre söz konusu düzenlemede TCMB Kanununun 60ıncı maddesinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi karının yüzde 20sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten a fıkrası kaldırılıyor.
Bununla birlikte ilgili maddeye Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir. ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.
Düzenlemenin Meclisten geçmesi halinde bankanın yıllık net karı şu şekilde dağıtılacak:
Hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden yüzde 6sı ilk kar hissesi olarak hissedarlara, bu yüzdeler tutarının düşmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve yüzde 10u ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara, bu dağıtımdan sonra kalan bakiye Hazineye verilir.
Öte yandan son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilecek.
Merkez Bankasının yıllık net karının dağıtımını düzenleyen 60ıncı madde daha önce, yüzde 20si ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden yüzde 6sı ilk kar hissesi olarak hissedarlara, bu yüzdeler tutarının düşmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve yüzde 10u fevkalade ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara, bu dağıtımdan sonra kalan bakiye Hazineye verilir. şeklindeydi.
Dünya örneklerinde benzer uygulamalar mevcutEkonomi kurmayları yedek akçe konusunun Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirildiğini söyledi.
Dünya örneklerine bakıldığında benzer uygulamaların görüleceğini vurgulayan kurmaylar, yedek akçe konusunun bundan sonra gündemden çıkarılacağını ve sürekli uygulama haline dönüşeceğini dile getirdi.
Benzer ülke grupları merkez bankalarının kar transferleri incelendiğinde; Arjantin, Brezilya, Endonezya ve Avustralyada kanunlar çerçevesinde kar dağıtımı yapılıyor.
Kanadada karın tamamı, Polonyada karın yüzde 98inden azı, Güney Afrikada karın yüzde 90ı, Rusyada karın yüzde 50si, Peruda karın yüzde 25i dağıtılabiliyor.
Muhabir: Murat Birinci
İlginizi Çekebilir