“Milli bir meseledir”
KonyaEkilen tarımsal ürünlerin hasat zamanı başladı ve hasat zamanında yakılan anızlar için çiftçilere uyarı Ticaret Borsası’ndan geldi. Tarlada kalan anızların yakılması ile ilgili konuşan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “Anız yakılması milli bir meseledir, kaliteli ve sürdürülebilir bir kalkınma için kesinlikle anız yakılmamalı” dedi.
Anız yakmanın milli bir mesele olduğuna dikkat çeken Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, kaliteli ve sürdürülebilir tarımsal üretimin en önemli faktörü olan toprak verimliliğini sağlamak için anızların kesinlikle yakılmamasını söyledi. Topraktan elde edilen ürün artıklarının tekrar toprağa dönüşünü sağlamanın, işin en ucuz ve en sağlıklı yol olduğunu belirten Kaleli, böylelikle toprak yapısının uzun yıllar korunarak iyileştirileceğini söyledi.
“2872 SAYILI YASA GEREĞİ ANIZ YAKMAK YASAK”
Konya topraklarının organik madde bakımından zaten fakir olduğunu dile getiren Kaleli, bu verimliliğin daha da düşürülmemesi gerektiğini söyledi. Kanunen anız yakmanın da suç olduğunu belirten Kaleli, “İlimiz topraklarının organik maddece (% 0,5 – 1,5) çok fakir olduğu yapılan toprak tahlilleri neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu oranın en az % 3 olması gerekmektedir. Anız yakmakla çiftçimiz farkında olmadan toprağının verimini düşürmekte, bitki gelişimine katkıda bulunan azotun kaybı artmaktadır. Zaten ilimizde hasattan sonra kalan anız tohum yatağı hazırlanmasına ve tohumla toprağın temasına mani olacak ölçüde değil. Tarladaki mevcut anız da az bir masraf ve uğraşla organik olarak toprağa kazandırılabilir. Bunun için anız ve artıkları parçalayıcılar ile parçalandıktan sonra, dekara 0,5 ile 1,5 kg arası saf azot gelecek şekilde gübrelenmeli. Son olarak ta kulaklı pulluk ile anız toprağa karıştırılmalı. Anız yakanlar Türk Ceza Kanunu’nun ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddelerince işlem yapılacağını da bilmeliler. Bu nedenle çiftçilerimizin anızlarını kesinlikle yakmamalarını ve anızlarını yakanları da 156 Alo Jandarma’ya ihbarda bulunabilirler” şeklinde konuştu.
“ANIZ YAKILMAZSA %20 VERİM ARTIŞI OLUR”
Hasat sonrası anız yakılmayan alanlarda %20’lik bir verim artışının gözlemlendiğini belirten Kaleli “Zaten ilimizde hasattan sonra kalan anız tohum yatağı hazırlanmasına ve tohumla toprağın temasına mani olacak ölçüde değil. Tarladaki mevcut anız da az bir masraf ve uğraşla organik olarak toprağa kazandırılabilir. Anız yakılmasın, geriye organik madde olarak toprağa karışsın istiyorsak, doğrudan ekim modeline geçmeliyiz. Bakanlığımız koruyucu toprak işleme teknikleriyle doğrudan ekim yapıldığı zaman makine donanım desteği ve bazı bölgelerde de ÇATAK kapsamında destekler vermektedir. Bundan faydalanmak gerekir” diye konuştu. Anız yangınlarının önlenmesi amacıyla eğitim çalışmaları yaptıklarını ve film ve görsel ögelerle konuya dikkat çektiklerini belirten Kaleli, her geçen yıl üreticimizin konuya daha hassasiyet göstermelerinden memnuniyet duyduklarını söyledi. (Mustafa Karakaya)
İlginizi Çekebilir