MÜSİAD’da tarımda verimlilik konuşuldu
KonyaMÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Doç. Dr. Kemal Tütüncü, Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Murat Karaca "Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Öneriler" konusunu ele aldı
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Doç. Dr. Kemal Tütüncü, Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Murat Karaca "Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Öneriler" konusunu ele aldı. Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Karbon Sertifikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, "İnsan hayatı, bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun değil dolayısıyla başkalarının hatalarından ve tecrübelerinden ders alınması lazım. Konuğumuz olan hocalarımızın özellikle popüler olan tarım, iklim değişikliği, gıda krizi ve bunlarla ilgili atılması gereken stratejik adımlar, global yaklaşan krizler ve dijitalizasyona yansıyacak etkileri hakkındaki tecrübelerini paylaşacakları bu programda hocalarımız bu konulara ışık tutarak bizleri aydınlatacaklardır” dedi.
Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Karaca, “Tarım alanında, Türkiye oldukça gelişmiş durumda. Dünya rekabet ile karşılaştırdığımızda daha da geliştirmemiz gereken birkaç konu olduğu bir gerçektir. Avrupa tarım ilaçlarını yüzde 50 oranında azaltmaya gitti. Biz de ülkemizde bu yönde çalışmalar yaparak ilaçlamayı azaltıcı yönde alternatif ürünler geliştiriyoruz. Bunları sahaya yayarak tarım ilacı kullanımını tamamen bitirmeye yönelik projeler üretmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamayı hedefleyerek bitkilerin fide hallerinde optik yansımalarını ölçme ve elektronik yansımalarının ölçülerek verimli tohumlar elde edileceğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Tütüncü, "Türkiye’nin bulunduğu konum ve coğrafyası etkisiyle birlikte, tohumculukta bir güç olabileceğimizi düşünüyorum. Ana çalışma alanlarımız arasında yapay zekâ yöntemlerinden derin öğrenme metodu ile zararlı bitkilerin sınıflandırmalarını yapmaktayız. Bu çalışmalar ile tarımsal alanlarda nerelere ilaçlama yapılacaksa nokta atışı ile o bölgeyi ilaçlayan akıllı ilaçlama sistemleri geliştirerek hem ilaçta yüzde 50 den daha fazla bir tasarruf sağlamış, hem de tohumların zaiyatını önlemiş olacağız ve bunun yanında çevreyi de korumuş olacağız.” dedi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir