© Konya Postası 2021

Neü'de Mehmet Akif Ersoy Paneli

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’de İstiklal Marşı’nın 95. Kabul Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü paneli yapıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda İstiklal Marşının 95. Kabul Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü paneli yapıldı. Panele, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Dinç, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı. Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre, NEÜ AKEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tepebaşılı, NEÜ AKEF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ateş’in konuşmacı olarak katıldıkları panelin başkanlığını AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık yaptı. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, konuşmasında Ankara’daki saldırıyı kınayarak, “Birliğimize, kardeşliğimize yönelik terör saldırısını şiddetle kınıyor yüce milletimize baş sağlığı diliyorum” dedi. “KENDİNİZ İÇİN YAPTIĞINIZI BAŞKASI İÇİN DE YAPABİLEN İNSANLAR OLMALISINIZ” Panelistlerden ilk konuşmayı “Mehmet Akif Ersoy ve Modernleşme” konusuyla, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre yaptı. Akif’in kendi döneminde sosyal bilimlere dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. Emre, 18. ve 19. yüzyılda ortaya çıkan tüm çalışma disiplinlerinin Avrupa dışındaki memleketlere, sahip oldukları zaafları kullanarak bir zihniyet götürmenin aracı olarak kullanıldığını söyledi. Mehmet Akif’e yakışır bir nesil olmak isteniyorsa insanların sadece kendi dertleriyle dertlenmemeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, “Dünyanın neresinde bir dengesizlik varsa, nerede bir zulüm varsa, oraya gidip gerekirse kendinizden taviz vererek onurlu bir hayat inşa edeceksiniz. Akif hep gayrete, çalışmaya işaret etmiş. Bunu yapmalısınız, kendiniz için yaptığınızı başkası için de yapabilen insanlar olmalısınız. Ümitsiz olmayacağız, onu anlayan insanlar olacağız” diye konuştu. “İSTİKLAL MARŞI İSTİKLAL HARBİNİN RUHUNU İFADE EDER” NEÜ AKEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tepebaşılı ise “İstiklal Marşı Algısı” üzerine bir konuşma yaptı. İstiklal Marşı okunurken zihinlerden neler geçtiğine dair düşüncelerini paylaşan Tepebaşılı, İstiklal Marşında diriliş, uyanış, yeniden doğuş, İslam, egemenlik, umut, mücadele gibi kavramlara vurgu yapıldığını belirtti. Tepebaşılı, İstiklal Marşımızın Türk milletinin ebediliğini, Anadolu’nun milli mücadelesini, İstiklal Harbinin ruhunu ifade ettiğinin altını çizdi. NEÜ AKEF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ateş ise, “Türk Milli Marşının Doğuşu ve Temel Kavramlar” konusunda değerlendirmelerde bulundu. Ateş, Mehmet Akif’in yazdığı şiirin, 1 Mart 1921 yılında Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey tarafından meclis kürsüsünden okunduğunu ve vekillerin alkışlarıyla karşılandığını anlatarak, 12 Mart günü oy çokluğuyla milli marş olarak kabul edildiğini ifade etti.

Şiirde tarih bilincine vurgu yapıldığı hatırlatan Ateş, dini duyguların da şiirde işlendiğini, şiirin bütün olarak düşünüldüğünde millete büyük bir heyecan sunduğunu, insanların kendilerini içinde bulduklarını kaydetti. Panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle program sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER