Neü'de Radikalleşen Avrupalı Gençler Konuşuldu
KonyaNecmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu’nun organize ettiği “Radikalleşen Avrupalı Gençler” konulu konferansta Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım, Avrupa’da meydana gelen olaylardan yola çıkarak radikalleşme olgusu hakkında bilgi verdi.
Konferans kapsamında katılımcılara radikalleşme, radikalizm, Avrupa’da radikalleşmeyi gündeme getiren olaylar, AB ülkelerinde radikalleşme soruna karşı alınan önlemler gibi başlıklarda bilgi veren Yardım; radikalleşme, ayrımcılık ve ötekileşme konuları arasındaki ilişkiyi de açıkladı.
Radikalizmin pek çok tanımının olduğuna dikkat çeken Yardım, din açısından radikalizmin köklere dönüş gibi bir anlamının olduğunu ifade etti. Yardım, Batı dünyasında radikalizm, fundamentalizm, kökten dincilik, İslamizm, cihadizm ve terörizm gibi kavramlar arasında kargaşa oluşturulduğunu ve bunu yapanın da medya organları olduğunu belirtti. Avrupa’da radikalleşme söz konusu olduğunda Müslüman gençler, IŞİD, Suriye ve Ortadoğu gibi konuların gündeme geldiğini dile getiren Yardım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Radikalleşme ile IŞİD bağlantısına gelince, Suriye’ye savaşmaya gidenlerin çoğu gençlerden oluşmaktadır. IŞİD’de olan yabancı savaşçıların yarısı Fransız vatandaşı. Suriye’de savaşan gençlerin çoğu ailesi ile beraber savaşa katılıyor. Yani yüzde 15’i aile olarak katılıyor.”
RADİKALLEŞME İLE MÜCADELE ADI ALTINDA MÜSLÜMANLAR FİŞLENİYOR
Fransa’da kabul edilen yeni istihbarat yasası ile radikalleşme ile mücadele adı altında Müslümanların fişlendiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım, resmi kanallarla yürütülen radikalleşme ile mücadelenin Paris saldırısı ile ivme kazandığını kaydetti.
Müslümanların kılık ve kıyafetlerine göre radikalleşme ölçütü oluşturulduğuna vurgu yapan Yardım, sakallı ya da başörtülü bireylerin orada yanlış anlaşıldığını kaydetti. Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir