Noterlerden çipli kimlik çağrısı
KonyaYeni Çipli kimlik belgesiyle olumsuz olayların önüne geçileceğini belirten Konya Noter Odası Başkanı Ali Altıner, vatandaşlara çipli kimliklerini alması için çağrıda bulundu
NOTERLERDEN CİPLİ KİMLİK BELGESİ ÇAĞRISI
Sahte kimlik ile noterliklerde yapılacak işlemler artık tarih olacak. Yeni çipli kimlikler sayesinde artık bir başkası adına kimlik düzenlemek mümkün olmayacak ve yapılacak işlemlerde hem vatandaşlar hem de noter hizmetleri daha güvenli hale gelecek. Noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu söyleyen Konya Noter Odası Başkanı Ali Altıner, noterler hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirdiğini ve kanunlarla verilen başka görevleri yaptıklarını söyledi. Noterlerin günün koşullarına uyumlu şekilde değişmekte ve dönüşmekte olduğuna vurgu yapan Başkan Altıner, “Noterlerin temel amacı yargının yükünü azaltmak, toplumun sorunlarını daha hızlı ve verimli bir şekilde çözmektir. Türkiye’de farklı şekilde ele geçirilen kişisel bilgilerin kullanılmasıyla ile vatandaşlar büyük mağduriyet yaşayabilmekte, bu kişisel bilgilerin kullanılmasıyla sahte kimlik ve belgelerle çok sayıda vatandaş maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Biz noterlerde orijinali gibi düzenlenen sahte kimlik ve belgelerle yapılan işlemden dolayı hukuki ve cezai sorumluluğumuz olması nedeniyle büyük bir risk ve tehlike altındayız” ifadelerini kullandı.
Kimlik belgelerinin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilmesi ve gayri kanuni kullanılmış olması nedeniyle zor durumda kaldıklarını dile getiren Altıner, “Çok büyük mağduriyetlerin yaşanmaması için mesleki camia olarak etkin, pratik, caydırıcı ve somut tedbirler alınmasını ve çözümler üretilmesini istiyoruz. Bu aşamada çok önemli gördüğümüz 01.01.2017 tarihinden cipli T.C. Kimlik Kartı’nı vatandaşlarımız Nüfus Müdürlüklerinden çıkarabilmektedir. Bu uygulamalar ile kamu kurumları, vatandaşlar ve noterler zarar görmeyecek veya bu zararlar çok aza inecektir” dedi. Cipli kimlik belgelerinin alınmasının ve bir an önce kullanılmaya başlanmasının noterler açısından çok önemli olduğunu belirten Altıner, “Noterliğe gelen Konyalılardan cipli T.C. Kimlik Belgelerini bir an önce almalarını istiyoruz. Bu hem kendileri hem de resmi kurumlar için büyük önem arz etmektedir. Yaptığımız araştırmada Ocak ayından bugüne 70-80 bin yeni kimlik başvurusu olduğunu, Nüfus Müdürlüklerinin Cumartesi Pazar bile çalıştıklarını öğrendik. Bu durum bizim için çok sevindirici olmuştur. Mesleğimiz açısında bu sahtecilik ve sahte belgeler bizim için en önemli unsurdu. İnşallah cipli kimliklerin vatandaşlarımız tarafında kullanılmaya başlanmasıyla bu durumun sona ereceğine inanıyoruz” sözlerini kullandı.
NOTER ÜCRETLERİNİN YÜZDE 85’İ VERGİ
Vatandaşlardan noterlere geldikleri zaman alınan ücretlerin tamamen noterlere kaldığı gibi bir düşünce olduğunu ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Başkan Ali Altıner, bu ücretlerin büyük bir kısmının vergi adı altında devlete gittiğini söyledi. Altıner, “Noter işlemi için ilgililerden noterlik tarafından alınan ücretlerin tamamının notere ait olduğu gibi bir algı hissediyoruz. Hâlbuki noter işlemlerinden dolayı alınan ücretin yüzde 85’i vergi içermektedir. Bu vergiler harç, damga, değerli kâğıt, KDV ve Gelir Vergisi’nden oluşuyor. Vatandaşlarımız alınan noter ücretlerinin tamamının noterde kalıyor gibi bir algı içerisine girmesini istemiyoruz. Bu ücretlerin büyük bölümü yukarıda izah ettiğimiz gibi vergi olarak alınmaktadır” dedi.
ARAÇ TESCİL İŞLEMLERİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
Araç tescil işlemleri ile ilgili yeni bir dönemin başladığına dikkati çeken Başkan Altıner, artık trafik tescillerde ve kuyruklarda bekleme yaşanmayacağını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yürütülen Araç Tescil Hizmetlerine İlişkin İş Ve İşlemler 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki düzenlemeye göre Türkiye Noterler Birliği koordinesinde noterliklere devredilebileceğini dile getiren Altıner, “Buda noterlerin günün koşullarına uyumlu bir şekilde gelişmekte ve dönüşmekte olduğunu göstermektedir. Ayrıca 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren de Taşınır Rehin Siciline İlişkin İşlemler noterliklerde yapılmaya başlanmıştır. Konyalı hemşerilerimizin bu hususta bilgilenmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bu işlemlerin noterler tarafından yürütülecek olmasının noterlerin iş yükünün artmasına neden olacağı konusunda kısa bir değerlendirmede bulunan Altıner, bu işlemlerin bir kamu hizmeti olduğunu, işlemlerin yürütülmesi konusunda alt yapının ve yetişmiş elemanlarının bulunduğunu belirtti. Konu ile ilgili Adalet Bakanlığı tarafından yeni noterliklerin ihdas edilebileceğini söyleyen Altıner, bu sebepler dolayısıyla bu işlemlerin noterler tarafından yürütülmesinin zor olmayacağını belirtti.
KONYA NOTER ODASI ÇALIŞMALARI
Konya Noter Odası’na kayıtlı 53 noterin bulunduğunu ve Karaman merkez ile ilçelerinde bulunan noterlerinde Konya Noter Odası’na kayıtlı olduğunu ifade eden Konya Noter Odası Başkanı Ali Altıner, noterlerle ilgili mesleki toplantılar, ortak hesaplardaki senet, protesto dağılımları, meslekle ilgili aylık toplantıların Oda tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Noterlerin istediği resmi belgeler, Türkiye Noterler Birliği’nin verdiği görevler, noter değişikliklerinde atama ve yer değişikliklerinde demirbaşların tespiti, devri gibi hususların Oda tarafından takibinin yapıldığını dile getiren Altıner, sürekli değişen mevzuat değişiklikleri konusunda noterlerin herhangi bir sıkıntısının olmadığını ve gerek elektronik gerekse yazılı beyanlarla mevzuatların düzenli olarak takibinin yapıldığını aktardı. (Mustafa KARAYA)
İlginizi Çekebilir