Okul alışverişi devam ediyor
KonyaYeni eğitim-öğretim yılı başlarken okul kıyafeti ve kırtasiye alışverişleri de devam ediyor. Okul kıyafeti için 250 TL’nin gözden çıkarılması gerekirken kırtasiyecilerde malzemelerin kırtasiyelerden alınmasının daha avantajlı olacağını söylüyor
Bu yıl 18 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretiğm yılı için aileler çocuklarıyla beraber okul alışverişine çıkıyor. Çanta ve kalemlerden başlayan kırtasiye malzemeleri okul kıyafetiyle devam ediyor. Konya Postası Gazetesi okuyucuları için okul alışverişinde nelerin yaşandığı ve fiyatların ne durumda olduğunu araştırdı. Bu yıl okul alışverişinde okul kıyafeti için 250 TL’nin gözden çıkartılması gerektiği belirtilirken kırtasiye ürünlerinin de alışveriş merkezlerinden değil, kırtasiyecilerden yapılmasının daha ekonomik olduğunu dile getiriliyor
KIRTASİYELER AVM’LERE GÖRE EKONOMİK
Pazartesi günü başlayacak olan 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılına az zaman kala okul alışverişleri yoğunluk kazandı. Kırtasiyecilik yapan esnaf, ürünlerin alışveriş merkezlerinde satılmasından şikayetçi. Alışveriş merkezlerinin reklamlarla vatandaşı cezbettiğini söyleyen kırtasiye esnafı alışveriş merkezleriyle yarışacak güçte olmadıkları kanaatinde. Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeciden alınmasının, taraftarı olduğunu söyleyen kırtasiyeci Mehmet Tekelioğlu, “Ekmeğimizi sadece kırtasiyecilikten kazanıyoruz ama alışveriş merkezlerinde her sektörden ürün var. Alışveriş merkezleri gibi sezonluk değil 12 ay hizmet veriyoruz. Büyük firmalar el ilanlarıyla, billboardlarla bir şekilde piyasada kendini göstermeye çalışırken maalesef küçük ölçekli esnafın bu imkanı olmadığı için vatandaşı cezbedemiyor. Bununla ilgili yetkili kurumlarımız bir adım atmalı. Adım atılması gerekiyor çünkü bu durum yıllardır kanayan bir yara” diye konuştu.
Alışveriş merkezlerinde kırtasiye ürünlerinin pahalı olduğunu söyleyen Tekelioğlu, kırtasiyede satılan ürünlerin daha ekonomik olduğunu ifade etti. Tekelioğlu, “Alışveriş merkezlerinde satılan ürünler bilisteli ürünlerdir. Bilistel her zaman maliyete yansır. Örnek vereyim biz 40 gram yapıştırıcıyı 7-8 TL’ye satarken mağazalar 12 TL’ye satıyor. Vatandaş bilistele para veriyor. Bilinçli tüketici fiyat araştırması yapsa kırtasiyelerde daha ucuza alır. Vatandaşların kırtasiyelerden alması daha ekonomik” diye konuştu. Önceki yıllarda kırtasiye ürünlerinde set hazırladıklarını söyleyen Tekelioğlu, velilerle yaşanan sorunlar nedeniyle set hazırlanması olayından vazgeçtiklerini aktardı. Tekelioğlu, “Veliler bizim okul idaresiyle anlaşma içinde olduğumuzu düşünüyorlar ve bu ön yargıyla geliyorlar” dedi.
“KIYAFET KURALI 5 YIL SÜRMELİ”
Birçok okul kıyafet konusunda değişikliğe gitti. Geçen sene alınan ürünler ise esnafın elinde kaldı. 7 yıldır okul kıyafetleri sattığını söyleyen Veli Sarıbaş’a göre ise bu durum hem veliye hem esnafa yük. Sarıbaş, “Okul yönetimlerinin aldığı kararla kıyafet değişikliğine gidildi. Veliler ve bizler zorlanıyoruz ama yapacak bir şey yok. Geçen sene mavi lakos giyiniliyorsa bu sene beyaz lakos yapılmış. Bu da veliye bir yük getiriyor” diye konuştu. Bir kıyafet kuralının en az 5 yıl sürmesi gerektiğini savunan Sarıbaş, “ En asgari fiyatlarla 200-250 liraya çocuğu giydirebiliyorsun. Kış geliyor, veli zorlanıyor. Kıyafet değişikliği yaparken veliyi de biraz düşünmek lazım” ifadelerini kullandı. Geçen seneye uygun alınan kıyafetlerin elinde kaldığı belirten Sarıbaş, kıyafetleri hayır kurumlarına bağışlamaktan başka çare olmadığını ifade etti. Daha çok kışlık kıyafetlerin revaçta olduğunu söyleyen Sarıbaş, normal okullarda pantolon, lakos İmam Hatip okuluna giden bayanların ise ferace cinsi uzun, bol kıyafetlerin tercih edildiğini, Tıp öğrencilerinin ise beyaz önlük aldığını söylüyor. (Özlem YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir