‘Osmanlı tokadı’
KonyaCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye’nin çağ atlayacağını ifade eden Ak Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, 15 yılda yapılan işlerin taçlanacağını ve oylamadan alınacak en yüksek rakamla Osmanlı tokadı atılacağını söyledi
16 Nisan da yapılacak anayasa referandumu konusunda meclis ayağının son ermesinden sonra Adalet ve Kalkanıma Partisi(AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) milletvekillerinin oylarıyla anayasa değişikliği oylaması halkın önüne getirildi. Değişiklik konusunda AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin gayret gösterdiğini ifa eden AK Parti Milletvekili Hüsniye Erdoğan, alınan kararların arkasında durulması sayesinde bugünler gelindiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi ve liderliğinin ön planda olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sürecin yüz akıyla tamamlanarak 17 Nisan sabahına milyonlarca evet ile gidileceğine yürekten inandıklarını kaydetti. Anayasa değişiklik maddeleri konusunda her madde için erecek bir cevapları olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bütün maddeler konusunda verecek cevabımız var. Yeni sistem Türkiye’ye çağ atlatacak. Anayasa değişikliği 15 yıldır yaptığımız bütün işleri taçlandıracak. Dolaysıyla hepimiz bunu anlatmamız gerekiyor. Değişikliğin vatandaşımızdan yüksek bir oranda geçmesini istiyoruz. Varabileceğimiz en yüksek rakama varmayı düşünüyor, bu seçimin Osmanlı tokadı olmasını arzuluyoruz” dedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ 9 GÜN VE 105 SAAT KONUŞULDU
Anayasa değişikliğinin toplum nezdinde çok tartışılmadı yönünde algıların olduğunu ve bu algının yanlış olduğunu dile getiren Erdoğan, 9 Ocak’ta anayasa komisyonuna gelen değişikliğin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 9 gün boyunca tartışıldığını ve 105 saat konunun görüşüldüğünü belirtti. Meclis’te yaklaşık 600 vekilin söz söylediğini dile getiren Vekil Hüsniye Erdoğan, “Herkes içinden gelen bütün düşüncelerini ifade etti. Vekiller konuşurken hiçbir kısıtlama getirilmedi. Özellikle başkanvekilimiz herkesin içinde ne varsa dökmesi, konuşulmayan hiçbir konunun kalmaması için çok gayret gösterdi. Kimsenin sözü kesilmeden 105 saat konuşuldu ve rekorlar kırıldı. Hatta bir vekilimiz rekor kırmak için 2 saat 50 dakika konuştu. Bunları şunun için söylüyorum: ‘Anayasa değişikliği konusu tam tartışılmadı’ deniyor, bu söylemlerin bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu düşünceler yanlış ifade ediliyor. Yeterince tartışıldı ve herkes söz hakkı aldı” diye konuştu. Anayasa komisyonundan sonra meclise gelen değişikliğin oylanması için bütün milletvekillerinin heyecanlandığını aktaran Erdoğan, bu heyecanın Türkiye’nin istiklal, istikrar ve istikbaline karar verileceği, Türkiye’nin önünü açacak bir değişikliğe imza atacak ve damga vurma olmasından dolayı olduğunu söyledi. Görüşmelerde tarihi anlara şahitlik ettiklerini kaydeden Hüsniye Erdoğan, aynı zamnda sürecin zor geçtiğini, Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP’nin her durumda beraber hareket ettiklerini dile gtirdi.
‘MİLLETİN KÜRSÜSÜNÜ KİMSEYE BIRAKMAYIZ’
Anayasa değişikliğinin ilk olarak 21 madde üzerinden değiştirilmesinin söz konusu olduğunu ancak anayasa komisyonunda bu sayının 18’e düştüğünü ifade eden Erdoğan, Mecli’teki görüşmeler sırasında muhalefet partisinin açık oy kullanıldığı argümanını kullanarak hareket ettiğine dikkati çekti. Bu tavrın anayasa mahkemesine gidilmek için bir bahane oludğunu aktaran Erdoğan, “Aslına bakarsanız böyle bir şey yok. Muhalefet anayasa değişikliğini engellemek adına elinden geleni yaptı. Hatta ‘cumhurbaşkanının halk oylamasıyla seçilmesi ve yürütmenin başı olması’ maddesi konuşulurken Özgür Özel kürsüde konuşuyordu. Konuşması bir anda değişti ve ‘Biz 24 saatimize mal olsa da bu maddeyi geçirmeyeceğiz, elimizden gelen gayreti göstereceğiz’ dedi. Bu söylem sonrası CHP’liler ayaklandı, grup grup kürsüye akın ettiler. Kürsü işgal edildi, herkes afalladı. Biz milletin kürsüsünü kimseye bırakmayız, konuşma hakkı vardır. Konuşma hakkı vardır ama işgal etme hakkı yoktur. 80 milyonun hakkı ve hukuku var orada” dedi. Hak ve hukukun korunması adına AK Partili vekillerini kürsüyü kurtarmak için şiddet uygulamadan kürsüyü boşalttığını söyleyen Erdoğan, yaşananlar sonrasında kürsünün yere devrildiğinin mikrofonun da kırılmış olduğunun görüldüğünü anlattı. Şiddet içermeden etkiye tepki verildiğini belirten Erdoğan, milletin iradesinin temsil edildiği yerde bu tür olumsuzlukların yaşanmasının hiç kimse tarafından istenmeyeceğini aktardı.
MİLLET İRADESİNDEN KORKULUYOR
Meclis çalışmaları sırasında anayasa değişikliğine çok tepki geldiğini ve bunun nedeninin millet iradesinden korkma olduğunu açıklayan Vekil Eroğan, ‘Artık herkes milli iradenin başka vesayetlerce kullanılamayacağını bilmeli. Çünkü bir şeklide partiler iktidar olmayınca başka ellerle iktidar olma yolunu seçti. 1960, 1980 ve 28 Şubat dönemleri gibi. Kendileri iktidar olmayınca hemen bir karambol döneminde insanların zihnine girip, kandırıp başka partiden bir kişiyi kendisine katıp, iktidar olma vardı. Artık böyle eylemler yaşanmayacak” şeklinde konuştu. Yapılacak değişiklikle askeri, korku ve adli vesayetlerin önüne geçileceğini belirten Erdoğan, “ Askeri, korku veya adli vesayetler kendilerinin işbaşına gelemeyeceklerinden korkuyorlar, bunun korkusu var. Yoksa millet iradesine güvenseler bunları yaşamazlar. Çünkü getirilecek olan sistemde herkes aklını başına aldığı zaman, bütün milleti kucakladığı, kimseyi ayırmadığı zaman sistemin başına gelebiliyor” ifadesini kullandı.
Anayasa değişikliği sonrası yönetimin tek bir kişiye bırakılcağı ve ülkenin otoriter bir yapıya evrileceği tartışılırken Vekil Erdoğan bu konuda şunları kaydetti: “Şu noktayı söylersek olay netleşiyor; Sayın Cumhurbaşkanımızın daha 3 yılı var. Anayasa değişikliği olmasa benim kanaatim ikinci dönemde de seçilecek. Bu 8 yıllık bir süreç yapar. Ama dikkat edin bu değişiklik cumhurbaşkanı özelinde yapılan bir değişiklik değil, geleceğimiz için bu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilelebet yaşaması için yapılan bir değişiklik. Yönetim ve yürütmeyi kuvvetlendireceksiniz yasama, yürütme ve yargıyı tamamen ayıracaksınız, herkes işine bakacak” diye konuştu. Anayasa değişikliği maddelerinin iyi bir şekilde anlatılması gerektiği ve vatandaşların kafasındaki soruları kendilerine sorması gerektiğin dikkati çeken Erdoğan, “Cevap bulunamayan sorular insanın zihninde korkuya dönüşür. Bu korkunun giderilmesi için izah edildiğinde soru işareti kalmıyor. Biz bunu sahaya indiğimiz zaman güzelce anlatacağız” dedi. Millete güvendiklerini, milletin gereğini yapacağını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin 15 yıldır AK Parti ile önünün açıldığı gibi bundan sonra da ayak ve ellerindeki prangaların kalmayacağını söyledi.
‘BAZI MADDELER SULANDIRILIYOR’
Muhalefet partisinin değişecek olan bazı anayasa maddeleri konusunda zihinleri bulandıracak şekilde sulandırma yaptığını aktaran Erdoğan, “Cumhurbaşkanı diktatör oluyor. Milletvekili seçilme yaşını neden 18 yaşa indiriyorsunuz, 550 vekil sayısı neden 600’e çıktı gibi sorular geliyor. Bu maddeler sulandırılarak, gerçek dışı ifadelerle manipüle edilerek yanlış yere götürülmeye çalışılıyor ve insanların kafasında soru işaretleri oluşuyor. Bunların izahı kolay, şuandaki sistemde cumhurbaşkanı yetkileri tek kişide toplanıyor algısı var. Ama getirilecek olan sistemde yetkilerle cumhurbaşkanlığı makamı sorgulanabilir hale geliyor. Şimdiki sistemde cumhurbaşkanı attığı imzadan, yaptığı toplantıdan, gittiği ülkeden hiçbir şeklide sorgulanamaz ve yargılanamaz. Sadece vatana ihanetten yüce divana gidebilir. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde cumhurbaşkanı her konuda yargılanabilecek. Bu nasıl olacak? 600 vekil üzerinden anlatacak olursak, şimdiki sistemde 300 vekille 1/2 çoğunlukla teklif sunuluyor, 3/5 çoğunlukla soruşturma açılıyor ve 2/3 çoğunlukla yüce divana gönderilebiliyor. Bakın eski sistemde sadece vatana ihanetle suçlama vardı. Biz onu 600 vekil üzerinden söyleyecek olursak yeni sistemle yaklaşık 400 vekille gönderiyoruz. Yani sayı veya oranı aşağıya çekiyoruz. Daha kolay sorgulanıyor” dedi. ‘Asla diktatörlük gelmiyor’ ifadesini kullanan Erdoğan, attığı her imza, yaptığı her faaliyetten sorgulanacak, önerge verilecek bir sistemin geldiğini söyledi.
MHP İLE ORTAK HAREKET EDİLECEK Mİ?
Erkler ayrılığının güçleneceğini ve cumhurbaşkanını yürütmenin başına çektiklerini, meclisinde kendi işine bakacağını ifade eden Erdoğan, “Şuan ki sistemde ne oluyor? Hükümet hangi kanun teklifini veriyorsa biz onları görüşebiliyoruz. Hükümetin öncelikleri var, sahada verdiği sözler var. Tabii ki hükümetin getireceği kanunlara öncelik verilecek. Yürütme meclisten çıkartılıp cumhurbaşkanına verildiği zaman mecliste ne kalacak? Meclis ülkenin sorunlarını konuşacak. Bunlarla ilgili kanun tekliflerini bireysel olarak milletvekilleri verecek. Bunun neresi diktatörlük? Birbirini dengeleyecek, yürütmeyi cumhurbaşkanı yapacak. Meclis kanun çıkaracak” dedi.
MHP ile beraber hareket etme konusunda Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerinin geçerle olduğunun kaydeden Erdoğan, “Beraber yola çıktık ve beraber irade sergiledik. Herkes kendi çalışmasını kendisi yapacak. Vatanını, milletini, bayrağını sevenler aklıselim davrananlar ne yapacağını biliyor. Kimsenin birbirine akıl vermeye, iş öğretmeye tevessül edeceği bir yol söz konusu değil. Herkes görevini yapıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’yi daha ileriye götürmek daha istikrarlı bir Türkiye oluşturmak, Türkiye’nin istiklal ve istikbalini garanti altına almaya gayret etmenin bir görev olduğunu ifade eden Erdoğan, “Ortak bir çalışma Türkiye’nin hiçbir tarafında yok. Başbakanımız ve Sayın Devlet Bahçeli açıkladı; Herkes kendi propagandasını, çalışmaların gösterecek. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var” dedi.
MECLİS ETKİN HALE GELECEK
Yargı alanındaki değişikliklere dikkati çeken Milletvekili Erdoğan, askeri yargı ve Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’ndaki değişimlere dikkati çekti. Yargının sivilleştiği ve sıkıyönetim uygulamasının kaldırılacağını aktaran Erdoğan, “OHAL kalacak ancak bunu cumhurbaşkanı teklif edebilecek, ilan edemeyecek. Meclis onayından geçmeyen hiçbir şey yürürlüğe girmeyecek. Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi veriliyor, şuan ki sistemde bu yetki Bakanlar Kurulu’nda. Meclisin çıkardığı kanun, cumhurbaşkanı ne çıkarırsa çıkarsın her zaman üzende olacak. Örneğin: A konusunda anlaşmazlık var. Cumhurbaşkanı şu konu şöyle olacak dedi, Meclis ‘Yok efendim böyle düşünmüyorum’ dediği an cumhurbaşkanının çıkardığı kararname düşecek. Bunun neresi diktatörlük?” diye konuştu. Vekil Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı ile milletvekilleri seçimleri aynı gün yapılacak. Belediye başkanlığı seçimleri gibi. Başkanı seçtiğiniz gün belediye meclis üyelerini de seçmiş oluyorsunuz. Buda aynısı. Aynı anda sandığa gidilecek ve bir sandıkta cumhurbaşkanı seçilirken öbür sandıkta milletvekilleri seçilecek. Her iki tarafta 5 yıllığına seçilecek. Cumhurbaşkanı derse ki ben bu meclisle uyuşamıyorum, meclisi seçime götürüyorum o zaman kendisi de seçime gidecek. Kim bu riski alır.”
Piyasalarda yaşanan ekonomik daralma konusunda 15 Temmuz da başarılamayanların başka boyutlarla hayata geçirilmeye çalışıldığını ifade eden Erdoğan, bu durumun milletin feraseti sayesinde görüldüğünü ve kısa zamanda atlatılacağını söyledi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir