Pancar çiftçisine müjde
KonyaÜlke genelinde yaşanan ve olumsuz iklim koşullarından kaynaklanan düşük polar problemi nedeniyle Konya Şeker pancar üreticisine ton başına 6 TL ek ödeme yaptı
TON BAŞINA 6 TL FARK
Pancar Üreticisine Destek İçin 307 milyon 289 bin 371 TL Avans Ödeyen Konya Şeker, 3 Mart tarihinde yaptığı 255 milyon 941 bin 669 TL’lik ödeme ile 2014-2015 Kampanya Dönemi pancar bedeli ödemelerini tamamladı. 2014-2015 kampanya döneminde sözleşmeli ekim yapan 18 bin 41 pancar üreticisine alımını gerçekleştirdiği 3 milyon 265 bin 488 ton pancar karşılığı toplamda 563 milyon 231 bin 40 TL pancar bedeli ödeyen 16 polar pancar için ton başına 160 TL fiyat belirleyen Konya Şeker bu fiyata yine ton başına 6 TL afet farkı verirken, 16 polar pancar için 6 TL’lik bu farkla birlikte temiz pancar ve nakliye primleri de dahil edildiğinde 16 polar pancar için belirlenen bu fiyat 185.90 TL’yi geçti.
ÜRETİCİYE TARIMSAL İLAÇ DESTEĞİ
2014’te pancar tohumunun tarlaya düştüğü süreçte hava koşulları olumsuz seyretti ve 2014 kışı ile bahar aylarında 10 yılda bir görülen kuraklık yaşandı. Bu durum hem rekolte düşüşü meydana getirdi hem de hasadı yapılan ürünlerde kalite problemi ortaya çıkardı. Olumsuz iklim şartları tüm ülke genelinde ve tüm ürünlerde olduğu gibi Konya Bölgesi’nde de üreticiyi etkiledi.
Olumsuz hava koşullarının ilk etkisi karadrina adı verilen ve pancarın yaprak ve kök kısmını hızla yiyen kurtçukla kendisini gösterdi. Konya Şeker erken mücadeleye başladı ve afet boyutuna ulaşmadan karadrinanın önünün kesilmesini sağladı. Bölgede görülür görülmez karadrina ile mücadele için yeterli miktarda tarımsal ilacı temin eden Konya Şeker, mücadele için gerekli ilaç bedeli olan 1 milyon 800 bin TL’yi karşılayarak üreticinin üzerindeki ek maliyeti de üstlendi.
“ÜRETİCİMİZİN YÜZÜNDE TEBESSÜM EKSİK OLMASIN”
Ülke genelinde pancar tarımında önceki yıllara göre düşük polar problemi yaşandı ve ülke genelinde polar ortalaması 14.80 olarak gerçekleşti. Konya’da hasadı yapılan pancar polar ortalamasının ülke ortalamasının 1.15 puan üstünde oldu. Konya üreticisinin düşük polar problemi nedeniyle mağdur olmaması amacıyla ürün fiyatını belirlerken oluşabilecek mağduriyetleri giderecek bir fiyatlama politikası geliştiren Konya Şeker, polardan bağımsız ton başına ilave bir ödeme yaparak olumsuz iklim koşullarından kaynaklanan ve düşük polar problemi yaşayan üreticilerin mağduriyetini giderdi. Polardan bağımsız yaptığı 6 TL’lik telafi ödemesiyle üreticisine toplamda 18 milyon TL ek ödeme yapan Konya Şeker, 2014-15 Kampanya döneminde 3 milyon 265 bin 488 ton pancar işlerken, 417 bin 617 ton şeker üretti. 2014-15 Kampanya döneminde % 12.97 randımanla pancarı işleyen Konya Şeker, Türkiye ortalamasının Tarım sektörünün risklere en açık sektör olduğunu vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “İklim şartlarının üreticiyi zorladığı yıllarda üreticinin güçlü kurumları olacak ki üreticinin yüzünden tebessüm eksik olmasın” dedi.
“ÜRETİCİMİZE İLAVE ÖDEME YAPTIK”
2014-205 kampanya döneminde tüm Türkiye’de pancar üreticisinin zor bir yıl geçirdiğini söyleyen Başkan Konuk sözlerini şöyle sürdürdü: ”Pancarın filizlendiği dönemde karadrina denilen bir kurtçukla mücadele etmek zorunda kalan pancar üreticisi, 2014 kışında kar yağışının yok denecek kadar az olması ve pancarın gelişme döneminde bahar yağmurlarının yağmaması nedeniyle 10 yılda bir yaşanan zorlu iklim koşullarıyla yüz yüze kaldı. Bu zor şartlara rağmen Konya çiftçisi pancara gözü gibi bakarak pancarını o şartlarda olabilecek standartların üstünde üretti. Yaşanan durumdan üretici ortaklarımızın etkilenmemesi için Konya Şeker olarak hem zirai üretim sürecine müdahil olduk hem de ürün fiyatlamasında üreticinin mağdur olmaması için tedbir geliştirdik ve olumsuz iklim koşullarından kaynaklanan problemler için üretici lehine bir çözüm aradık ve tüm işletmeler ellerine 16 polar pancar neredeyse gelmemesine rağmen 16 polardan fiyat açıklarken biz 16 polar pancardan fiyat uygulamasına polardan bağımsız ton başına ilave ödeme yaptık ve polar zararlarını telafi edecek şekilde yeni bir uygulamaya gittik.” (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir