© Konya Postası 2021

Paralel yapının utanç mektubu deşifre oldu

Türkiye'nin 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Geçici Üyesi olması için New York'ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gündeme getirdiği paralel yapının ihanet mektubu ortaya çıktı.

Gülen Cemaati'nin yalanlamaya çalıştığı 4 sayfalık İngilizce mektupta, Türkiye aleyhine ağır iddialara yer veriliyor. Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu paralel yapıya ait 'Barış Adaları Enstitüsü' tarafından ABD'deki yabancı ülke temsilciliklerine ve düşünce kuruluşlarına gönderilen mektupta Türkiye'de demokrasinin tehlikede olduğu iddia ediliyor. ABD'deki paralel yapının dinler arası diyalog faaliyetlerini yürüten Barış Adaları Enstitüsü Küresel İlişkiler Direktörü Mehmet Kılıç'ın imzasını taşıyan ihanet belgesinde, Fethullah Gülen'den, 'onursal başkanımız' diye söz ediliyor.   KARA PROPAGANDA Türkiye'nin 24 Nisan sözde Ermeni soykırımı için Ermeni girişimlerini önlemek amacıyla yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğü sırada ABD'deki yabancı ülke temsilciliklerine gönderilen mektupta, Türkiye, ağır bir dille karalanıyor. Türkiye'nin ABD'deki yabancı ülke yetkililerine kara propagandanın yapıldığı mektupta, Türkiye özgürlüklerin kısıtlandığı ve boğazına kadar yolsuzluk ve rüşvete batmış bir ülke olarak gösterilmeye çalışılıyor. Başbakan Erdoğan hakkında asılsız iddialara yer verilen paralel yapının ihanet belgesinde, '90 yıllık demokrasi krizle karşı karşıya' deniliyor.   LOBİLERE ŞİKAYET Mektupta, 24 Nisan öncesinde ABD'de ülkemiz aleyhine yoğun bir lobi faaliyetinin yürütüldüğü bir sırada Türkiye, ABD'deki yabancı temsilcilik ve lobilere şikayet ediliyor. Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne adaylık için yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğü bir sırada gönderilen mektup, bu çabalara sekte vurmayı amaçlıyor.   ASILSIZ İTHAMLAR İhanet mektubunda Türkiye'yi karalamak ve Başbakan Erdoğan'ı kötü göstermek için gerçek dışı iddialar sıralanıyor. '90 yıllık demokrasi krizle karşı karşıya' denilerek, 27 yıllık tek parti dönemi demokrasi süreci olarak gösteriliyor. Türkiye, yolsuzluk ve rüşvet ülkesi olarak gösterilirken, hakkında hiçbir yolsuzluk soruşturması olmayan Başbakan Erdoğan ise olarak bizzat yolsuzluğun içinde olmakla itham ediliyor.

17 Aralık yargı darbesi savunuldu Türkiye'yi şikayet eden mektubun ilk girişinde, 17 Aralık'ta hükümete yönelik yargı darbesi girişimi, paralel yapıya bağlı güvenlik personelinin hazırladığı tutanaklar ve sahte delilere rağmen adeta doğruymuş gibi anlatılıyor. Yargı tarafından haklarında kesin hüküm verilmeyen şahıslar suçlu ilan ediliyor. Mektubun ikinci bölümünde ise 17 Aralık operasyonuna karşı dik duran Hükümetin tavrı eleştiriliyor.   KANITLAMA ÇABASI Başbakan'ın kendisini ve hükümetini hedef alan operasyona karşı verdiği refleksin şikayet edildiği mektupta, paralel yapıya yönelik Erdoğan'ın söylemleri eleştiriliyor ve girişimin bir darbe girişimi olmadığı kanıtlanmaya çalışılıyor. Darbe girişiminde bulunan paralel yapıya bağlı devlet görevlilerinin görev yerlerinin değiştirilmesini, görevden alma olarak şikayet eden mektupta, yargıçlar ve polislerin delil gösterilmeden görevden alındıkları iddiası bulunuyor.                  

SİYASET YAPMIYORMUŞ

Mektubun 3. maddesinde, Gülen'i siyasete karşı bir güç olarak gören enstitü yetkilisi kendilerini hizmet hareketi olarak değerlendiriyor. Mehmet Kılıç imzalı mektupta, Gülen Cemaati'nin hiçbir şekilde politik bir aday ya da parti arayışı içinde olmadığı vurgulanıyor. Buna gerekçe olarak da katılımcı ve gönüllülerinin politik spekturum çevresinden geldiği vurgulanıyor. Darbe girişimine kılıf bulan paralel yapının sözcüsü, 17 Aralık darbe girişimini, yolsuzluk ve güçler ayrılığını korumak adına yapılan bir operasyon olarak savunuyor.

 

 

Gülen'in yeni karargahı Brüksel İhanet belgesinin, Amerika'daki Ortadoğu ve Türkiye ile ilgilenen sivil toplum örgütlerine, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun bazı üyelerine, Amerika'da başta Yahudi lobilerinin finanse ettiği kuruluşlar olmak üzere düşünce kuruluşlarına gönderildiği öğrenildi. Gülen Cemaati'nin önümüzdeki günlerde ABD'deki eylem planına benzer bir eylem planını da Brüksel üzerinden gerçekleştireceği öğrenildi. Paralel yapının, Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerine ve Avrupa'daki lobilere 18 Nisan'dan itibaren mektupları göndermeyi planladığı öğrenildi.   Pensilvanya'nın rolü yokmuş Fethullah Gülen'in 17 Aralık darbe girişiminde bir rolü olmadığı iddia edilen şikayet mektubunda, Gülen'in avukatlarının şikayetleri de yer alıyor. Mektupta yer alan en dikkat çekici ve inandırıcılıktan uzak bölüm ise Gülen'in operasyonu yapan paralel yapının hiçbir elemanını tanımadığı iddiası. Diğer taraftan 1999'dan bu yana ABD'de yaşamını sürdüren Gülen'in Türkiye'deki tek isteğinin ise hükümetin şeffaf ve hesap verebilir olması ve hukukun egemen olması olduğu ileri sürülüyor.İhanet belgesinde, Hükümet ile ilgili iddialar için 2 yıldan bu yana Türkiye aleyhtarı yazıları kaleme alan medya kurumları referans gösteriliyor. Bu referanslara mektupta yer veren yapının dış bağlantıları ve Gezi Parkı sürecinden bu yana durduğu yer de bir ölçüde deşifre oluyor. Mektubu kaleme alan Kılıç, New York Times, WSJ, Washington Post'un haberlerine dikkat çekiyor. Basın özgürlüğünün kısıtlandığından bahseden Kılıç, Türkiye'deki basından örnekler vererek kendi yazısında çelişkilere düşüyor. Kaynak: Yeni Şafak

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER