© Konya Postası 2021

"Payitaht 'Abdülhamid'e Arap coğrafyasında büyük ilgi var"

Sultan 2. Abdülhamid'in 4'üncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, Arap coğrafyasında internetten takip edilen Payitaht "Abdülhamid" dizisinin, "müthiş" bir seyirci kitlesine sahip olduğunu söyledi

Payitaht "Abdülhamid"in danışmanlığını da yapan Osmanoğlu, dizinin oyuncuları Bedri Can Sipahi ve Duygu Gürcan ile 13. Geleneksel Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni'ne katılmak için geldiği Konya'da, AA muhabirine açıklamada bulundu.

TRT 1 ekranlarında yayınlanan tarihi dizinin, yayınlandığı ilk günden itibaren çok beğenildiğini belirten Osmanoğlu, özellikle Arap ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından da ilgi gördüğünü ifade etti.

Dizinin, farklı ülkelerden bu kadar ilgi duyacağını beklemediklerini anlatan Osmanoğlu, şöyle devam etti:

"Televizyonlarda henüz yayınlanmasa da Payitaht 'Abdülhamit' dizisi özellikle Arap coğrafyasında müthiş bir izleyici kitlesi oluşturdu. Beğeniyle izleyen Araplar, bana durmadan dizinin gidişatı ile ilgili sorular soruyor. Beyrut'tan henüz yeni geldim. Oradaki insanlar Diriliş Ertuğrul ve Payitaht Abdülhamit dizileri için inanılmaz derecede sevgi gösterilerinde bulunuyorlar. Payitaht 'Abdülhamit' dizisinin televizyon yayını yok ama internetten takip eden müthiş bir seyirci kitlesine ulaşıldı. Bana durmadan 'Ne olacak, Mahmut Paşa idam edilecek mi?' diye soruyorlar. Lübnan'da bu kadar ilgi beklemiyordum. Onlara 'Siz nereden izliyorsunuz, henüz dizi Arap televizyonlarında yayınlanmıyor' diye sorduğumda, internetten izlediklerini öğrendim."

Osmanoğlu, bazı dizilerin tarihteki gerçekleri olduğundan farklı yansıttığına işaret ederek, "Muhteşem Yüzyıl dizisi bize, boş durmamamız gerektiğini gösterdi. Ecdadımızı ve tarihimizi doğru şekilde anlatmamız gerektiğini bu tür diziler yayınlanınca fark ettik." diye konuştu.

- "Elimizde bin yıllık geçmişin donesi var"

Tarihi dizilerin daha doğru şekilde ele alınması için TRT'ye büyük görev düştüğünü, haftanın her günü bir tarihi dizinin yayınlanması gerektiğini vurgulayan Osmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ecdadımızın yaptıkları insanımıza yeterince anlatılamıyor. Bizim tarihi dizi çekerken zorlanmamamız lazım. Elimizde bin yıllık bir geçmişin donesi var. Örneğin şu anda bulunduğumuz Konya, Selçuklulara başkentlik yapmış bir şehir ve biz insanlara anlatamadık bu devleti. Selçuklular, devletin müddetinin sona ereceğini anlayıp bayrağı Osmanlı'ya teslim etmiş. Bu çok önemli ve dünyada görülmemiş bir şey. Payitaht 'Abdülhamid' dizisi ile sadece Sultan Abdülhamid'i anlatmıyoruz, bir dönemi ele alıyoruz. Ben isterim ki 'Diriliş Ertuğrul' dizisi, Osman Gazi'den başlayıp Sultan Vahdeddin'e kadar anlatsın. Elimizde birçok done var. Baktığımız zaman Avrupa'nın tarihi nedir ki? Biz bunu yapabiliriz. Yeter ki devletimiz bizi desteklesin."

Osmanoğlu, dizinin izlenme oranının özellikle gençler arasında çok yüksek olduğunun altını çizerek, "Bazı liselerde öğrenciler, dizi yayına girdikten sonra 'Sultan Abdülhamid köşesi' yapmaya başladı. Öğrenciler Abdülhamid'in fotoğrafını koyup, diziden de birkaç alıntı söz koyarak köşeyi oluşturuyor. Bunları duymak sevindirici." ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER