© Konya Postası 2021

Plastik sektörü Konya’da buluştu

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektör temsilcileriyle Konya’da buluştu. Toplantıda plastik sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm stratejilerini ele aldı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektör temsilcileri ile bir araya gelmeye devam ediyor. 2017 yılında ilk olarak Konya’da sektör temsilcileri ve üyeleriyle buluşan PAGEV, plastik sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm stratejilerini ele aldı. 1950 yılında 1,5 milyon ton plastik işlenirken 2016 yılında 340 milyon tona çıktığını ifade eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, bu sayı ile demir çelik endüstrisinin 2 katı büyüklüğünde bir sektöre sahip olduklarını ifade etti. Plastik sektörünün bir yandan büyürken bir yandan da cam ve demir çelik gibi değişik malzemelerin yerini daha pratik olduğu için alarak genişlediğini söyleyen Başkan Yavuz, “Bindiğimiz gemi doğru tarafa gidiyor. Bununla ilgili Türkiye’nin rakamlarını verecek olursak plastik üretiminde 6. en büyük ülkeyiz. Avrupa’da ise 2. plastik mamul üreticisi yine Türkiye’dir. Bu Türkiye’nin plastik mamul üretiminde sayılı bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Sektörümüze baktığımız zaman bir sene de ürettiğimiz ürünlerle 37 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Bu sayede 250 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Ekonomiye yılda 14 milyar dolar katma değer ve 12 milyar dolarda döviz getiren bir sektörüz” şeklinde konuştu.

“BAŞARININ TEK NEDENİ GİRİŞİMCİLİK”

Plastik sektöründe ham madenin PETKİM olduğunu dile getiren Eroğlu, sektör sıkıntılarına dair şunları kaydetti: “Türkiye’de toplam 9 milyon ton plastik işleniyor ama PETKİM yüzde 15’ini üretebiliyor. Geriye kalan yüzde 85’i ithal etmek zorunda kalıyoruz. Diğer sıkıntıları sıralayacak olursak tedarik güvenliği, ham maddenin fiyatlanması ve faaliyetlere etkisi, Türkiye’de petrokimya sanayisinin olması gibi birçok konuda taleplerimiz var. Diğer taraftan teknoloji kullanıyoruz. Ham madde üretirken en önemli aracımız makinelerimiz ve plastik sektörünün makinelerine Türkiye senelik 800-900 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Bunu sadece yüzde 15’i Türkiye’de üretiliyor gerisi ithal. Aynı ham madde gibi. Bakıldığı zaman ham maddesinin yüzde 85’i ithal, makinesinin yüzde 85’i ithal bu şartlarda Avrupa’da ikinci dünyada altıncı sıradayız. Bu iyi başarıdır ve başarımızın tek nedeni de girişimciliktir.”

2 BİN ÖĞRENCİ SEKTÖRE KAZANDIRILIYOR

Plastik sektöründe eğitimli ve nitelikli insan ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren PAGEV Başkanı Eroğlu, ilk okullarını Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 2003-2004 eğitim öğretim yılında 500 öğrencilik bir okul açtıklarını aktardı. Eroğlu, “Yeni okulumuzu ise 2013-2014 yılında hizmete açtık ve bin 500 öğrencimiz burada eğitim çalışmalarını yürütüyor. Toplam 2 okulumuzda 2 bin öğrencimizi plastik sektörüne hazırlıyoruz. Bu çocuklara bilgi vermeye çalışmanın yanı sıra fabrikalarımıza götürerek bilgi aktarımı yapmaya çalışıyoruz. Yine eğitim konusunda okulumuza gelen öğretmenlerimizi de bir eğitimden geçiriyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz donanım olarak kaliteli kişilerden donanımlı bilgiler edinsin. Sadece öğrenci ve öğretmenlerimiz değil, sektör çalışanlarını da eğitime tabi tutuyoruz. PAGEV Akademi adı altında kurduğumuz akademi aracılığıyla bilgi paylaşımı gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Farklı sektörleri bir araya getirmek için çalışmalar yaptıklarını aktaran Eroğlu, en son beyaz eşya sektörü ile bir araya geldiklerini ve derinlemesine konuların konuşulduğunu dile getirdi. Mesleki yeterlilik belgesi konusundaki çalışmalara değinen Eroğlu, “Bu senenin başından itibaren belli sektörlere zorunluluk geldi. İşveren olarak bundan sonra mesleki yeterlilik belgesi oymana bir kişiyi çalıştıramayacaksınız. Bizim sektörlerde bu gelmedi ama sanırım 2017 yılı sonuna doğru bizde de bu zorunlu hale gelecek. Biz PAGEV olarak bununla alakalı bir çalışma gerçekleştirdik. Bakanlık onayıyla Türkiye’de bizim sektörümüzde eğitim görüp belge alacak herkes bu vakfın yaptığı eğitim programı üzerinden eğitim görüp belgesini alacak” şeklinde konuştu. Projeyi Avrupa Birliği’nin 9 dile çevirdiğini aktaran Eroğlu,  diğer ülkelerde yaşayan kişilerin de bu programdan faydalanabileceğini dile getirerek sözlerine son verdi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER