© Konya Postası 2021

Rahmet Akşamlarında; ‘Mesneviden Ders Aldım’

Rahmet Akşamları etkinliğinde yağmura rağmen vatandaşların özellikle de çocukların yoğun ilgisi vardı. Gecede, Mesneviden Ders Aldım adı altında çocuk tiyatro gösterisi eğlenirken, Grup Kardelen ve müzisyen Abdullah Sevinçkan da Konyalı vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı

Ramazan ayında geleneksel hale gelen Rahmet Akşamları’da geçtiğimiz akşam Mesneviden Ders Aldım adlı tiyatro gösterisi sergilendi. Hz. Mavlana’nın hikayelerinin anlatıldığı tiyatro gösterisine çocuklar büyük ilgi gösterdi. Tiyatro gösterisi sonrasında ise Grup Kardelen ve müzisyen Abdulah Sevinçkan Konyalılara toplumda sevilen eserleri seslendirdi.

“SANAT ÖZ DİNAMİKLERİMİZE DOKUNAN BİR ARAÇ”

İsmini kendilerinin verdiği Ezgiler formatında müzikler yaptıklarını ifade eden Abdullah Sevinçkan, Ömer Karaoğlu, Taner Yüncüoğlu, Hakan Aykut ve Dursun Ali Erzincanlı gibi isimlerden fikirler aldığını söyledi. Bu isimlerin bir fikir etrafında topladığı Anadolu medeniyetinin ana dinamiklerini işlediklerini belirten Sevinçkan, “Özellikle inanç ve akide yönü temel konu alan müzikal form geliştirdi bu isimler ve biz buna ezgi dedik. Bunu özgün İslami eserler veya yeşil pop olarak nitelendirenler de oldu. Sonra Grup Kardelen ile yollarımız kesişti ve Grubumuzla iki grup albümü yaptık. 2000’li yıllardan beraber grubumuzla beraber hem grup hem solo çalışmalarımız devam etti. Ben 4 solo albüm yayınladım, Gönüllerin Sultanı ilk albümümüz oldu daha sonra Ağlama Yüreğim, Yunusca Yürek, ve Ezgi Yüreklim adlı albümlerimizi çıkardık. Ezgi dediğimiz özgün çalışmalarla yapmaya çalıştığımız temel misyon müzikten ziyade belli değerleri topluma aktarmaktır. Sanatı bir araç olarak değerlendiriyoruz, sanatı öz dinamiklerimize dokunan bir malzeme olarak görüp harmanlamaya çalışıyoruz. Sanatı da kendi prensipleri içinde değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Abdullah Sevinçkan, bunun için beste ve müzikal enstrümanları da kullandıklarını sözlerine ekledi.

TOPLUM KENDİ DEĞERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Yapılan sanat içerisinde Allah’ın isminin mutlaka geçmesi gerektiğini anlatan Abdullah Sevinçkan, Bu toplumun en kıymetlisi olan Hz. Muhammed’in(sav) sevgi ve saygısını içermesi gerekiyor. Bu Anadolu medeniyetinin, kültürünün bayrak, vatan, aile ve toplumu diri tutan sadakat tüm içeren biçimde güfteler hazırlıyoruz bu güfteler üzerine bu güfteyi taşıyabilecek melodiler icra etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de yerli ve yabancı ayrımı yapmıyoruz. Çünkü güfteyi taşıyacak bazı tınılar oralardan da geliyor. Yan flüt Alman enstrümanı olarak biliniyor ama biz kullanıyoruz. Bizim kendi öz enstrümanımız olan Ney de var ama bakın onuda kullanıyoruz. Bunun doğu batısı olmadan ayrım yapmadan herkesime hitap ediyoruz” dedi. Türk toplumunun kendi değerleri çerçevesinde ifade edilen bütün eserlere olumlu dönüşler yaptığını ifade eden Sevinçkan, “İnsanlarımız gönül kapılarını açıyorlar ve hakikaten kaliteli dokunuş yaptığınız zaman vatandaşlarımızda bu karşılık buluyor. Vatandaşlarımız bu şekilde sizi bağrına basıyorlar. Konya bu bahsettiğim konuları en iyi taşıyan ve hakkını veren bir şehir. Vatandaşlarımız bunu gönlüne sindirerek omuzlamış durumda. Bu söylediğimiz eserleri en iyi taşıyan il Konya, belki diğer illerde de bu var ama Konya  bir adım önde” şeklinde konuştu. Grup Kardelen üyelerini kısaca tanıtan Sevinçkan şunları söyledi: “Vokalde Emre Kızıl, Ney de Erdal Bozan, piyanist olarak Erdem ve Gitarıyla Emre.”

 

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

Konya’da yapılan çalışmaları beğendiğini söyleyen Osman Dinç, yapılan etkinliklerin halka Ramazan ayında farklı bir atmosfer yaşattığını ifade etti. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Dinç, “Dini veya hangi açıdan olursa olsun belediyemiz büyük çalışmalar yapıyor. Ramazan ayı geldi ve kardeşlik ve bütünlük çok önemli bir konu. Ramazan ayında da bu duygularımız daha güçlü oluyor. Diğer ülkelere bakıldığı zaman Türk milleti daha güçlü durumda” diye konuştu. Dinç, toplumda birlik ve beraberliğin devam etmesi temennisinde bulundu.

‘VATANDAŞIMIZ GEREKENİ YAPIYOR’

Ramazan ayının toplum geneline bakıldığı zaman rahat geçtiğini dile getiren Halil Yılmaz, bu ayda yardıma muhtaç insanların da düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Konya’ya gelen mültecileri hatırlatan Yılmaz, “Biliyorsunuz dışarıdan gelen mülteciler var. Ramazan ayında bu kişilerinde düşünülmesi ve bol bol ikramda bulunmamız gerekyor. Aslında vatandaşlarımız gereken ne ise yapıyor” dedi. Rahmet Akşamları etkinliğinin halkın buluşmasını sağladığını kaydeden Yılmaz, bu programların eski Ramazan ayını andırdığını söyledi.

‘KONYA’YI DİĞER İLLERE DEĞİŞMEM’

Ramazan ayının eskisi kadar güzel geçmediğini dile getiren Fadime Tülek, kültürün gelenek ve göreneklerin toplum tarafından unutulmadığını söyledi. Geçmiş yıllarda büyükler ile küçükler arasında saygı ve sevginin daha etkin olduğunu ancak günümüzde bunun etkisinin azaldığını ifade eden Tülek, “Önceki yıllarda ya da Ramazana ayında komşular arasında veya akrabalar arasında birbirine sahip çıkma ve davetler vardı. Herşey o zamanlarda daha güzeldi ama şuan da davetler gittikçe azalıyor. Bu durumda bizleri üzüyor” dedi. Rahmet Akşamları etkinliklerinin çok güzel olduğuna değinen Tülek, Konya’yı diğer illere değişmediğini söyledi.

‘TOPLUMA FERAHLIK VERİYOR’

Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğuna vurgu yapan  Mehmet Yılmaz, bu ayda insanların nefislerini terbiye etmesine vesile olacağını dile getirdi. Rahmet Akşamları’na geldikleri zaman diğer vatandaşlarla biraraya geldiklerini, güzel zaman geçirdiklerini ve ruhların dinlendiğini belirten Yılmaz, “Bu programlar topluma bir ferahlık veriyor. İnsanlar bir kaç saatte olsa birarada sakin bir şekilde zaman geçiriyor. Bizler buraya geldiğimiz zaman diğer vatandaşlarımızla aynı ortamın havasını teneffüs ediyoruz, değişiklik oluyor” şeklinde konuştu. 

‘İBADETLERE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ’

Ramazan ayını ailesiyle beraber geçirdiği için mutlu olduğunu kaydeden Rahime Çetindik, Ramazan ayında ibadetlerin yapılmasına özen gösterilesi gerektiğini anlattı. Ramazan ayında bu şekilde faaliyetlerin düzenlenmesinin güzel bir düşünce olduğunu, iftarını açan vatandaşların Kültürpark’a geldiğini ve bu programlar sayesinde birlikteliğin arttığına vurgu yapan Çetindik, “Böyle programlarda yer ve saatin uygun olması bence önemlidir. Rahmet Akşamları’nın da saati belli yeri belli. Bu yüzden ben güzel olduğunu düşünüyorum” sözlerini kullandı.(Mustafa Karakaya)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER