Referandumda merak edilenler
KonyaTürkiye'nin gündeminden düşmeyen ve tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Referandumu ile ilgili tarih netleşmeye başlıyor. Yasal sürece göre Nisan ayının 2. haftasına denk gelmesi beklenen referandumda Konya'da 1 milyon 500 bin seçmen oy kullanacak
1 MİLYON 500 BİN SEÇMEN
Derlediğimiz bilgilere göre; 1 Kasım 2015 seçimlerinde 1 milyon 500 bin seçmeni bulunan Konya'da bir değişiklik olmazsa 4 bin 500 sandıkta oy kullanılacak. Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler gibi birçok seçimde AK Parti'ye büyük destekler veren Konya, Cumhurbaşkanlığı referandumunda da "evet" oyu kullanması bekleniyor. Seçim çalışmaları için AK Parti İl Başkanlığı da çalışmalarına başlamış ve Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya'nın referandumda en çok "evet" oyu veren il olması için çalışacaklarını söylemişti.
REFERANDUM NİSAN AYINDA OLABİLİR
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 339 oyla kabul edilerek yasalaştı ve yürürlüğe girdi. Kabul edilen teklif öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak ve 15 günlük yasal süre içerisinde Erdoğan'ın onayı beklenecek. Cumhurbaşkanının onayının ardından referandum tarihi de buna göre belirlenecek. Referandumun, Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 60'ncı günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor. Referandum ile alakalı yapılan tahminlere göre Nisan ayının ikinci haftasında gerçekleşmesi bekleniyor.
"SEÇİMİN ŞU ANDAKİ GÖRÜNTÜSÜ 2019"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Tanzanya ziyareti öncesi referandum ve Cumhurbaşkanlığı sistemi Erdoğan açıklama yapmayı erken bulduğunu söylemişti. Parlamento sürecinin başarılı geçtiğini ifade eden Erdoğan, sistem ile ilgili kararı milletin vereceğini belirtmişti. Erdoğan, "Milletimizin bu referandum kararı ile ilgili vereceği karar ne olacak, bunu önce görmemiz lazım. Bunu gördükten sonra milletimiz hakikaten bu referandum kararını onaylıyorsa, onayladıktan sonra hemen bir seçim söz konusu değil. Ondan sonra bir seçim süreci var. Seçimin şu andaki görüntüsü 2019. Bu seçimde tekrar millete gidilecek. Millet ne karar verecek, onu da görmek gerekiyor. Onun için bu neticeleri alalım, ondan sonra bu adımları atalım" demişti.
"BU BİR SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİDİR"
Partili Cumhurbaşkanlığın farklı bir yön olacağını aktaran Erdoğan, "Her ne kadar birileri 'rejim mejim' deyip duruyorsa da ki alakası yok, bu bir sistem değişikliğidir. Bu sistem değişikliği de kusura bakmasınlar daha kısa süre önce başlamış değil. Cumhuriyetimizin kuruluşuna dayanır bu iş. Cumhuriyetimizin kuruluşuna baktığımız zaman, hani ikide bir 'tek adam, tek adam' deyip duruyorlar... Cumhuriyetin kuruluşunu bilmezlerse, bunu bilmezler. Bütün bunları şöyle bir elediğimiz zaman, bu işin buralara nasıl geldiği çok açık ve net ortadadır" demişti. Milletimizin vereceği kararın önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "2019'da seçim yapılır, yeni partili Cumhurbaşkanı seçilir, partili Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da kim olacaksa partili Cumhurbaşkanı tabii ki o kabinesini oluştururken, bağlayıcı bir niteliği olmayan bir süreçtir. Burada ağırlıklı olarak biliyorsunuz parlamentodan değil, parlamento dışı bir kabine oluşturma şansı olacağı için bu bir defa birinci derecede önem arz ediyor. İkinci derecede parlamento içinden de bu kabineye kişiler alabilir. Onu, o günün şartları belirleyecektir, dersek ki o zamana kadar çok vakit var ve o güne kadar da çok çok farklı güçlü bir kabinenin oluşturulması ülkemizin menfaatine olacaktır" diye konuşmuştu.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir