Rusya, ABD'de keşif uçuşu yapmak istiyor
DünyaMoskova yönetiminin, ABD üzerinde uçaklarla keşif uçuşları yapmak için Açık Semalar Danışma Komisyonu'na başvuracağı belirtildi.
Rusya'nın, ABD üzerinde gelişmiş dijital kameralar yerleştirilmiş uçaklarla keşif uçuşları yapmak için Açık Semalar Danışma Komisyonu'ndan izin isteyeceği bildirildi.
ABD Kongresinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Rusya'nın merkezi Viyana'da bulunan Komisyon'dan ABD üzerinde yüksek teknoloji ürünü sensörlerle donatılmış uçakla keşif seyirleri yapmasına izin verilmesi için resmen talepte bulunacağını kaydetti.
İSTİHBARAT TOPLAYABİLİR
ABD'li istihbarat yetkilileri ve üst rütbeli askerler, bu tür uçuşların, Moskova yönetiminin, ABD ile ilgili istihbarat toplamasını sağlayacağı uyarısında bulunuyor.
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı (ASA) imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığının son raporuna göre Moskova yönetiminin, ASA çerçevesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirmediği bir dönemde, Obama yönetiminin, Rusya'nın bu talebini nasıl karşılayacağı merak konusu.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de ASA'ya taraf olan ülkelerin henüz Rusya'nın talebiyle ilgili bildirim almadığını belirterek, anlaşmanın 120 gün öncesinde bildirim gerektirdiğinden Rusya'nın bu uçuşlara onay almasının yazdan önce hayata geçmeyeceğine işaret etti.
TÜRKİYE DE VAR
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güvenlik arttırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992 yılında imzaya açılan ASA'ya Türkiye de taraf.
RUSYA TÜRKİYE'DEN DE TALEP ETMİŞTİ
Rusya, 2-5 Şubat 2016 tarihlerinde ASA çerçevesinde Türkiye'de gözlem uçuşu talep etmiş, gözlem uçuşunun rotası üzerinde ASA çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemişti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Anlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu'nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" ifadesini kullanmıştı.
İlginizi Çekebilir