© Konya Postası 2021

Sağlığın reklamı olur mu?

Son yıllarda sosyal medya etkisiyle bilinçsiz gıda takviyesi kullanımı artıyor. Bu da ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor

Sosyal medya platformlarında influencerlar tarafından reklamı yapılan bu tip ürünler için vitamin ve mineral eksikliklerini gidermekten cilt sağlığını iyileştirmeye kadar pek çok vaatte bulunuluyor. Ancak bu tanıtımlar, bilinçsiz kullanım risklerini de beraberinde getiriyor. Yanlış veya gereksiz kullanılan gıda takviyeleri vücuda fayda sağlamak bir yana, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

UZMANLARA DANIŞILMASI GEREKİYOR

Selçuk Üniversitesi eski Rektörü, Büyük Anadolu Hastaneleri Akademik Direktörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Sosyal medyada pazarlanan ürünlerin içeriklerinin ve etkilerinin bilimsel olarak desteklenip desteklenmediği çoğu zaman belirsiz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Şahin, gıda takviyesi kullanımında uzmanlara danışılması gerektiğine dikkat çekti.

TARIM BAKANLIĞI ONAYI ŞART

Prof. Dr. Şahin, “Günümüzde sosyal medyada çok sayıda takviye ürünlerinin reklamları yapılmaktadır. Bu ürünlerin iyi niyetli bir şekilde Tarım Bakanlığından onayının alınmış olduğunu varsayıyorum. Onaylanmayan ürünleri hesaba katmamak gerekiyor” dedi.

“UZAK DURMAK LAZIM”

“Reklamı, tanıtımı yapılan ürünlerin özellikle de probiyotik içeriği olduğu ifade edilen ürünlerin aslında Türk mutfağında yeri bulunmamaktadır” diyen Prof. Dr. Şahin, “Bizim beslenme şeklimiz geleneksel, kültürel Türk mutfağımız bu ürünlerin insan bedenine sağlayacağı tüm minarelleri, vitaminleri, gıdaları içermektedir. Bu nedenle ihtiyacı olmayan insanların bile çokça bu ürünleri kullandığını ve olumsuzluklar yaşadığını biliyoruz. Bunlardan uzak durmak lazım. Klasik Türk mutfağıyla yapılabilecek bir beslenme şekli yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı. 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Bir sosyal medya kullanıcısı paylaştığı ürünün altına şu ifadeleri düştü, “Şunu almayan kaldıysa son kez paylaşıyorum, herkes faydalansın istiyorum.. İçerisinde hem kolajen var hem de probiyotik var. Kolajenin faydalarını bilmeyen yoktur artık. cildi onarıyor, hacimli saçlar, kırışıklıkları gideriyor, yaşlanmayı geciktiriyor, siniri stresi azaltıyor. Probiyotik ise bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor, kabızlığı engelliyor. Bağırsaklar 2. beyindir. Sindirim ve bağışıklık sistemini düzenliyor. İlaç değildir kolajendir”

“İHTİYACIMIZ OLMAYAN ÜRÜNLER”

Bunun üzerine kullanıcının ürün hakkında paylaşımını da değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bu tür anonim paylaşımlara itibar etmeyin. İçinde ne olduğu belli olmayan, insanlarımızın büyük çoğunluğunun ihtiyacı olmayan ürünler bunlar. Türk mutfağı bu tür takviye ve destek ürünlerine gereksinim bırakmamaktadır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER