Sağlık turizmi stratejikleşiyor
KonyaDünya İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konsey toplantısı Mart 2018’de Konya’da yapılacak. Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu Başkanı (TURSAF) Tevfik Yazan, “Türkiye coğrafyasının sağlık turizmi 1 buçuk milyarlık bir kitleye hitap ediyor” dedi
Sağlık turizminin gittikçe stratejik bir hal aldığını ve ülke ekonomisine verimliliğinin yüksek olduğunu belirten TURSAF Başkanı Tevfik Yazan, geçtiğimiz günlerle yaptıkları Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri federasyon toplantısında Türkiye’de yapılacak olan İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konseyi’nin Konya’da yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtti. Rixos Konya’da düzenledikleri basın toplantısında konuşan Yazan, Konya’yı tercih etmelerinde daha önce Konya’nın İslam Ülkeleri Turizm Başkentliği yapmasından dolayı tecrübeli olması ve Konya’da ki akademik, sivil inisiyatiflerin samimi çabalarının etkili olduğunu söyledi.
100 MİLYAR DOLARLIK CİRO
Milyonlarca insanın sağlık turizmine yönelmesinden dolayı yıllık 100 milyar dolarlık bir ciro oluştuğunu kaydeden Yazan, “Birçok sektörle kıyasladığımızda sağlık turizmi reel anlamda karlılığı yüksek bir sektör. Birçok ihracatta 100 liralık ihracatın 80 lirası masraf, yüzde 20’si 30’u kar iken, sağlık turizminde bu tam tersi. Hükümetimiz, bakanlıklar ve sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, ileri gelen devlet büyüklerimizin de sağlık turizmiyle ilgili konuşmaları ve destek olmaları bizi mutlu ediyor” dedi. Sağlık turizminin sağlık sektörü gibi birçok sektörle etkileşim içinde olduğunu aktaran Tevfik Yazan, ülke genelinde ki 14 Sağlık Turizmi derneğini birleştirip federasyon oluşturduklarını belirtti. 15 yıldır sağlıkta yapılan dönüşüm ve iyileştirme çalışmalarının, fiziki alt yapı ve sağlıkta yetişmiş insan kaynağının kullanılarak ülke menfaatlerini geliştirmek için sağlık turizmine katkı sunduklarını vurgulayan Yazan, sektörde lider olan ülkelere göre eksikten çok fazlamızın olduğunun altını çizdi.
1 BUÇUK MİLYARLIK HEDEF KİTLE
Türkiye coğrafyasının sağlık turizmi açısından 1 buçuk milyarlık bir kitleye hitap ettiğini belirten Yazan, “Coğrafyamıza baktığımız zaman Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu, Afrika, Kuzey Afrika ülkeleri 3-3 buçuk saatlik uçuş mesafesinde. Yani 1 buçuk milyarın üzerinde bir kitleye hitap ediyor Türkiye’de ki sağlık turizmi. Konya’mızda düzenleyeceğimiz İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konseyi çalışmasıyla birçok konuda inanç, tarihi kültürel birlikteliğimiz ve yakınlığımız olan ülkelerde ki insanların sağlık ihtiyaçlarının başka ülkeler yerine Türkiye’de karşılanması için çaba sarfetmiş olacağız” dedi. İslam ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunacakları belirten Yazan, “Ülkemizin uluslararası siyasette elinin güçlenmesi için İslam ülkeleriyle işbirliğini artırmamız gerektiğini düşündüğümüzden bu çalışmayı yapıyoruz. Konya’mızda yapacağımız çalışma ile ülkemize sağlık turizmi pastasından pay getirmeyi planlayarak ister kamuda ki tedaviler ister özel sektör tedavisi, yeter ki Türkiye’de olsun düşüncesiyle yola çıktık. Konya’nın da hem sivil toplum kuruluşları hem akademik temsilcilerinin samimi katkılarıyla, Konya’mızda düzenleyeceğimiz bu İslam Ülkeleri Sağlık Turizm çalışmasını bilimsel verilerle ve akademik katkıyla daha da renkleneceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Bu toplantıda organizasyon çalışmalarına yönelik gruplar oluşturacaklarını belirten Yazan, “Her dernek üyesi Konya’mızın yerel yöneticileri ve akademi temsilcilerimizin katkılarına ihtiyacımız var. Bu çalışmanın Konya’mıza ve ülkemize hayırlar getireceğini düşünüyoruz ve çalışmaya hep beraber imza atacağız” dedi.
KONYA, TURİZME YATKIN BİR ŞEHİR
Konya Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mehmet Portakal ise, “2018’in Mart ayında yapılacak olan İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konseyi’nin, Konya’da yapılacak olması bizi çok heyecanlandırdı” dedi. Konya’nın Mevlana ziyaretçileri ve Şeb-i Aruz etkinlikleri sebebiyle turizme yatkın ve Dünya’nın her yerinden gelen değişik misafir gruplarını ağırlayan, hem ticari olarak hem de kültürel ve inanç turizm açısından değişik organizasyonlara ev sahipliği yaptığını söyledi. Toplantıyı en güzel şekilde yapmanın yanında Türkiye’yi ve Konya’yı iyi bir şekilde tanıtma adına çalışmalara başladıklarını belirten Portakal, “Bir standardizasyon sağlanmasına yönelik öncelikle sağlık tesislerimizin kalitesi açısından ne durumdayız, bunları en uygun seviyeye getirmek, eksikliklerimizi tamamlamak hem de bu yaptıklarımızı anlatmak düşüncesiyle başta valimiz olmak üzere ziyaretlerimize başladık. Valimiz, Belediye Başkanımız, Dış İlişkiler Daire Başkanımız, Kültür Müdürümüz, kamu, özel, üniversiteden bu haberi duyanlar çok sevindi. Ama biz bunu inşallah bu toplantımızla birlikte bu işin içinde yer alabilecek, bu taşın altına elini koyabilecek tüm insanlara ulaştırmak ve de bu toplantıdan sonra çalışmalarımızı daha da hızlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
600 YERLİ VE YABANCI TURİST KONAKLAYACAK
Türkiye Sağlık Turizmi Derneklerinin, Dünya İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konseyi yetkililerinin ve Hükümet görevlilerinin Konya’da toplanacak olmasının Konya adına değer ifade ettiğini vurgulayan Portakal, 300’ü yabancı 300’ü yerli olmak üzere 600 misafiri Konya’da ağırlayacaklarını belirtti. İslam Ülkeleri Sağlık Turizm Konsey toplantısına katılacak olan davetlilerin sağlık turizmi konusundan teorik ve pratik açıdan uzman, ilgili katılımcı ülkelerin hükümetlerinde yetkili ve sağlık turizmiyle ilgili insanlardan oluştuğunu kaydeden Portakal, “İslam ülkelerindeki çoğu sağlık işlerini çözmek isteyenler biliyorsunuz Amerika’dan İngiltere’ye kadar pek çok yere gidiyorlar. Biz neden bu adres Türkiye olmasın, neden bu ilerlemiş tıbbi teknik düzey ve Türkiye’nin konuk severliği ilgi görmesin dedik. Uluslararası bir organizasyon olduğu için çok önemsiyoruz. Bu toplantıda, çalışma grupları oluşturup internet sitesinden tutun da, dış ülkelere konsolosluklara ve ulaşmak istediğimiz sektörlere yurt içi yurt dışı yerlere kadar planlama başlayacak” ifadelerini kullandı.
AMAÇ; ÜLKEYE VE KONYA’YA KATKI SUNMAK
İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi Konsey Toplantısı’nın, Türkiye’nin genelini ilgilendiren
Uluslararası bir organizasyon olduğunu belirten Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ve Konya Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Koç, “İnşallah bu yükün altından hep birlikte kalkacağız. Konya’da ki Sağlık Turizmi Derneği’mizin gerçekten güçlü bir yapısı var. Özel sektörümüz, özel turizm firmalarımız, otel yöneticilerimiz, kamu hastanelerimiz ve daha önemlisi iki üniversitemizin tıp fakülteleri bu işin içinde. Yani biz Konya olarak bu işe gönül vermiş zinde bir ekibiz” dedi. Amaçların organizasyonu başarıyla gerçekleştirip Türkiye ve Konya’ya katkı sunmak olduğunu belirten Koç, “Konya’nın teknoloji ve insan gücü olarak sağlıkta ülkede hatırı sayılır bir yeri var. Biz bu potansiyeli inşallah hem sağlık alanında hem turizm alanında işlevsel hale getirerek ülkemize bir katma değer sağlayacağız” şeklinde konuştu. (Özlem YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir