© Konya Postası 2021

​​​​​​​SAHADAYIZ!

Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Zekeriye Sağlık ve köşe yazarı Ali Rıza Taban, Konya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ı makamında ziyaret etti

Basın bizim halkla olan ilişkilerimizdeki en önemli köprü görevini yapmaktadır diyen Aydın, “Eğer doğru bilgileri doğru zamanda verir basın aracılığıyla vatandaşa ne yaptığımızda anlatabiliriz. Bilgileri saklarsak o zaman o bilgi bizde kalmış olur kimse bundan istifade edemez. Bilgi ve sevgi paylaşılırsa büyür. Yoksa bilgi benim çekmecemde sevgi yüreğimde kalır” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ COVİD-19

Ben bu şehre, mevcut personelle Konya’nın huzurunu Konya’nın asayişini sağlamaya geldim diye konuşan Mustafa Aydın, “Asayişi sağlamak zorundayız ve sağlamaya da çalışıyoruz. Ama şu anda birinci önceliğimiz maalesef COVID-19. Herkesin başına dünyanın başına bela olan bir virüs. Bu virüsle mücadelede sağlık personelinden öğrendiklerimizi sahada uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

BAŞARILI OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM

“Konya, küçük bir il değil büyük bir şehir 2 milyon 500 bin nüfuslu bir şehir. Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip iki ilçesi arasında 400 km mesafe bulunan bir şehir” diyen Aydın, “Konya, Türkiye’nin en fazla ikinci ilçesi olan bir ili. Bu ili önce tanıyacaksınız sonra nabzını tutacaksınız ve asayişi sağlayacaksınız. Buda zaman alır zannediyorum ama başarılı olduğumuza inanıyorum” diye konuştu.

BİR MEMURUMUZ COVİD’DEN VEFAT ETTİ

Konya’da teşkilat içerisinde korona virüsten ölümler olduğuna dikkat çeken Aydın, “Çünkü sahadayız. Sahadaki bir arkadaşımızı kaybettik. Ereğli Bölge trafik istasyonunda çalışan bir memur arkadaşımız. Virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Konya’da 6 bin 7 bin arası personelimiz var. Bu personelimiz sahada. Sahadan çekme şansımız yok. Hem iki aşamalı sahadayız, bir virüsle mücadelede pozitif vakalar dışarı çıkmasın diye ikincisi de asayiş olayları meydana gelmesin diye sahadayız. Yani hem virüsle mücadele, hem de asayişle asayişe sahip olmak için sahadayız” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİYE ACIĞIZ

Bazen eleştiriler alıyorum diye konuşan Aydın, “Hırsızlık oldu, motosikletim çalındı gibi eleştiriler geliyor. Hırsızlık da olacak biz de yakalayacağınız. Bu vakalar olmasa zaten bize ne gerek var. Tabi ki şehir çok büyük bir şehir kolay bir şehir değil. Bazen şunu soranlar oluyor. Asayiş nasıl? Asayişten kasıt ne onu bilmek gerekir. Efendim havai fişek atılıyor evet atılıyor ama biz de yakalıyoruz. Bunlara yaptırım büyük bir yaptırım değil ama yakaladığımıza hükümet emirlerine uymamakla işlem yapıyoruz. Bu sadece Konya’nın değil ülkenin sorunu. Bunu yapanlara kabahatler kanunu çerçevesinde kanunun verdiği cezayı kesiyoruz” dedi.

HER ŞEYİ PAYLAŞAMAYIZ

“Biz doktor hasta ilişkisi gibi her şeyi her yerde konuşamayız. Biz işimizi yaparız. Konya il merkezi ve ilçelerinin hepsini kamera ile takip ediyoruz Kent Güvenlik Sistemi. Yolun dışında bir yerde bir ceset buluyorsunuz bizim beyin okuma özelliğimiz yok. Nereden geçmiş olabilir, o kişi kimle beraberdi, kimle yürüdü, hangi arabaya bindi. Bunları bu teknoloji sayesinde çözebiliyoruz” diyen Aydın, şunları dile getirdi:

FAİLE MECHUL CİNAYETİMİZ YOK

“Bu sistem ile olayın faillerini tespit edebiliyoruz. Her zaman şunu söylüyorum. Yasaların bize verdiği yetkiyi biz en iyi şekilde kullanmak için teknolojiyi kullanıyoruz. Çok eskideki bazı imkansızlıklar polisin veya devletin elini ayağını bağlıyordu. Şimdi devlet güçlü, gücü var. Allah devletimize zeval vermesin. Bu teknolojiyi bize vermiş biz de bu imkanları kullanarak cinayetleri çözebiliyoruz. Önce şahsın kimliğini tespit ediyoruz. Ne iş yaptığını öğreniyoruz. Kimlerle görüştüğünü tespit ediyoruz. Sonra kimlerle beraber oldu ya bakıyorsunuz. Bugün yaşanan bir olay var. Şimdi failinin birini gece arkadaşlarımız almıştı, ikinci faili almak için ilçeye gidiyorlar. Bunlar bu teknolojinin imkanlarını kullanarak oluyor. Şunu övünerek söylüyorum faile meçhul cinayetimiz faili meçhul gaspımız çok şükür yok.”

ÖNCELİĞİMİZ VİRÜSLE MÜCADELE

“Şu anda iki önceliğimiz var birincisi dünyanın başına bela olan virüs” diyen Aydın, “Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Türkiye genelinde 81 ilde uygulama yapıyoruz. Konya’da yaklaşık bin 200 personelimiz sahada. Birinci önceliğimiz bu, ikinci önceliğimiz ise trafik terörü ile uğraşıyoruz” diye konuştu.

VALİ BEY İŞİN BAŞINDA

Korona Virüs’le mücadele de çok ciddi bir konsorsiyum bulunduğunu ifade eden Aydın, “Vali bey her konuda başımızda. Hıfzısıhha kurulunun da başıdır. Yani kararların alındığı yerdir. Bir de projesidir vali bey. Gerçekten sahayı tutmak için elinden geleni yapmaktadır. Kendisi de bir zati işin içerisinde sahada sahayı tutuyoruz. Yani bunların çok kolay olduğu zannediliyor. Şimdi vatandaşı kırmayacaksınız. Önce ikaz ettik. Önce üzmeyelim dedik fakat en son vali bey dedi ki kararda biraz daha katı kurallar alalım. Önce düğün yapılsın denildi ve bakıldı ki bu olmuyor. Vali bey bunun kararını aldı şimdi 81 ilde uygulanıyor. Belki önce vali beyi eleştirdilerdi bu karar niye alındı diye ama aynı kurallar şu anda 81 ilde uygulanıyor. İnsanlar işin ciddiyetini kendi yakınlarına ulaştığı zaman anlıyor maalesef. Kendi insanımız maske çene de bir zabıtayı gördüğü zaman maskeyi kaldırıyor. Şehirdeki yoğunluğu sürekli buradaki ekranlardan takip ediyorum şehrin ana noktalarını buradan görebiliyorum yoğunluk var ise arkadaşları uyarıyorum biraz ağırlık verin o bölgeye sokağın içini görmüyoruz şehrin ana noktalarını görüyoruz” dedi. İçişleri Bakanlığının genelgesinde muhtarların sahada olması ile ilgili karar var. Biz bu genelge öncesi Konya il hıfzısıhha kurulanda muhtarların da sahada olması gerektiği yönünde karar almıştık. Hele yerel yönetimlerin tamamı, sivil toplum örgütleri de işin içinde. Vali bey Büyükşehir belediye başkanı birçok kurum birlikte hareket ediyoruz. Konya’daki bu ahengi başka bir şehirde görmedim çok güzel bir kamu ve sivil toplum kuruluşu ilişkisi var. Vali ben şöyle bir şey istemişti dedi ki gönüllülük esasında bize atmış öğretmen lazım dedi. Zannediyorum 150 öğretmen geldi gönüllü olarak bizim 700 personelimiz sadece bu işte görevli sahada. Çok büyük rakam bunlar sadece sürekli olarak görevli olanlar bunlar. Bizim personelimizin yüzde 25’i sürekli sahada bizim arabalarımız görevli. Vali bey diğer kurumlardan 130’a yakın araç ayarladı orada hiçbir polis arabası yoktu çünkü biz zaten sahadayız herkes bu işe dahil oldu. Biz bir yerde kaybediyoruz vatandaşımızın tedbiri alması lazım. Tedbir, tedbir, tedbir. Bir sağlık personeli değilim ama sağlığın açıkladığı kurallara uyarsak maske dezenfektan hijyen bu sorunu çözeriz” diye konuştu.

İSTATİSTİKLERLE KONUŞURUZ

“Ben şehir efsanelerine göre hareket edemem muhafazakâr bir yapım var. Muhafazakar bir aileden gelmeyim. Tutucu bir ailenin çocuğuyum. Sosyal medyanın tamamını takip ediyoruz. Kamuoyuna verdiklerimizi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Bizim önümüzde istatistikler var. Her konuda istatistik tutuyoruz. Nedir? kaç personelimiz kovite yakalanmıştır. Kaç personelimiz var. Kaç personelimiz Konyalı. Bazen başarımız niye düşüyor, başka il neden başarılı da biz başarısız olduk. Bunu her gün hazırlanan bültenle görürüz. Vali beye de gönderiyoruz. Cumhuriyet Başsavcılığına da gönderiyoruz. Bilgi için jandarmaya da gönderiyoruz. Burada her şeyin ayrıntısı vardır. Örneğin, bugünkü olay sayımız ilin tüm ilçeleri dahil 132. Dün 161 olayımız var. Bunun içerisinde ne var? Tehdit ve hakaretten tutunda birçok konu var.  Efendim hırsızlık çok deniliyor. Konya’da dün dört hırsızlık olmuş. Burası 2 milyon 500 bin nüfuslu bir şehir. Toplam olay sayımız 161. Mala zarar verme 7 olayımız var. Bisiklet motosiklet hırsızlığı 12 tane. Bunların plakası yok kaydı yok şase numarası yok.  Dolandırıcılık 3 olay olmuş. Faillerinin ikisi yakalandı birisi yakalanmamış ikisi köprü başında biri Ereğli’de. Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak işte sürekli gördüğümüz o dirift olayı yedi tane olmuş. Aile hukuku kaynaklı olay yani aile içi şiddet bir tane olmuş. Bunlar günlük rakamlar. Bu benim başarım değil Konya’nın başarısı. Her şey basına servis edilmez. Biz bunları zaten duyurmamız gerekenleri sosyal medyada duyuruyoruz. Her şeyi servis etmek hoş değil. 2019 Ağustos ayında toplam olay sayısı 3 bin 119, 2020’de 2 bin 403 ciddi bir düşüş var. Toplam olay sayımız 2019 yılında 40 bin 964, 2020’de ise 37 bin 64. Trafik kazası bizim en büyük sayılarımız. Bizim yedi ana güzergâhımız var. Ülkenin ortasındayız karşılıklı 14 güzergâhtayız biz. Bizim 750’ye yakın trafik personelimiz var. 750 personeli trafiğe yönlendirmek demek önem verdiğimizi gösteriyor. Biz şunu istiyoruz insanların birbirine saygılı olmasını. Aslında bir saniye birbirine saygı gösterse sorun yok. Yollar büyüdükçe sürat artıyor nasıl maskeye saygı göstermiyorsak trafikte de saygı göstermiyoruz. Bana sorarsanız Konya’nın en önemli sorunlarından biri trafiktir. Bunun nedeni de yollarımızdır. Yollarımız çok büyüdü bizim vatandaştan istediğimiz trafikte kurallara uyarsak sorun yaşamayız” diye konuştu.

İHBAR EDİN, BİLGİNİZ BİZDE GİZLİ KALIR

Kamera kaydı ile gönderilen her şeye işlem yapıyoruz diyen Aydın, “Havai fişek atıldı deniliyor.  Havaya atılmış bir şey göremiyoruz bizdeki her şey gizlidir kimseye verilmez Emniyet Genel Müdürlüğü bile bizden istediği zaman veremiyoruz. Her şey gizli kapaklı mahkeme kararı olmadan hiç kimsenin bilgisini kimseye veremeyiz. Mahkeme kararı olmadan hiçbir kayıt veremeyiz. Havai fişek buradan atıldı diye geliyoruz. Bulamadığımız için kime işlem yapılmalı ya da kime işlem yapacağız. Yani ne yapıyoruz kamera kaydı varsa işlem yapıyoruz. Bazı şeylerin delillendirilesi lazım. Sizin elinizde bir kayıt var ise gönderirseniz gereği yapılır. İki tane WhatsApp ihbar hattımız var. WhatsApp hattımıza ihbar yağıyor. Şu an faal olarak kullanılıyor. Vatandaş korkmasın ihbarda bulunsun diyoruz. İhbarda bulunanların bütün bilgileri bizde gizlidir kimseyle paylaşılmayacaktır. Her şeyin usulü var. İnsanlar özgür iradeleriyle suç işler ama biz özgür irademizle yakalayamayız. Bizim yakalamamız için bir çerçevemiz var. Biz yakalarken yasalardan yasaların bize verdiği yetkileri kullanırız. Bazen vatandaş bizden farklı şey istiyor. Ama biz yasaların verdiği yetkiye göre davranmak zorundayız.  Meslekte çok uzun yıllar çalışmış bir polis şefi olarak Türkiye’nin bir çok önemli şehirlerinin asayişinde ve terörün de çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim. Yakaladığımız silahın haddi hesabı yok geçen hafta bir haftada 12 silah yakalanmış Konya’da. Buradan bir konteynır mal çıktığını tespit ettik. Ama konteynırın buradan çıktığını tespit ettiğimizde Kocaeli’ni geçmişti. İstanbul’a söyledik. İstanbul yakaladı 21 bin kuru sıkı tabanca bir konteynır dolu. Uyuşturucu Konya tarihinin en büyük uyuşturucu sunu yakaladık 115 kg eroin” dedi.  Haber: Fatih ERSOY

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER