© Konya Postası 2021

Sakın fazla çalışmayın!

Emekli olmak için gerekli prim gününü doldurmuş ancak yaştan dolayı emekli olamayanlar, çalışmaya devam ettikleri taktirde çalıştığı her ay için emekli maaşından kesinti yaşıyor

Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, emeklilik sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Önal, emeklilik için prim günü dolduran ancak emeklilik yaşını dolduramadığı için çalışmaya devam edenlerin, çalıştığı her ay için emekli maaşlarından kesinti yaşandığını söyledi.

Emekli maaşlarının düşük olmasının sebebinin 2008’de çıkan sosyal güvenlik yasası olduğunu söyleyen Önal, “Bu ‘emeklilikte yaşa takıldı’ dediğimiz yasa 01.06.2002’de çıktı. Sonra 1.10.2008’de çıkan yasayla, bu sosyal güvenlik reformu denilen yasayla başta emekli maaşları 2000 yılından sonra sisteme giren SSK’lıların emekli maaş bağlama oranlar yüzde 67’den 35’e indirildi. Eğer 1.10.2008’deki yasa çıkmasaydı şuanda en düşük emekli maaşı bin 500 TL olacaktı” dedi.

EMEKLİ MAAŞLARININ DÜŞÜK OLMASININ SEBEBİ…

‘Maaş bağlama sistemindeki en büyük dram, en büyük çarpıklık gerekli prim gününe ulaşmış ancak emeklilik yaşını doldurmamış kişiler için geçerli’ diyen Onur Önal, şöyle konuştu; “Örnek vererek açıklayım: Emekliliği için 5 bin 375 prim gününe tabi bir SSK’lı, genç yaşlarda çalışmaya başlamış, prim gününü doldurmuş fakat emeklilik yaşını doldurmadığı için hala çalışmaya devam eden ve emekli olamayan birisi, gerekli prim gününden sonra kendisi için yatırılan her 30 günlük primde, asgari ücretli için her emeklilik maaşından 4 TL düşürülüyor. SSK emekli aylık maaşlarının da bin liraların bile altına inmesinin sebebi bu”.

Önal, bu durumda olan kişilerin primlerini aylık değil çalıştığı saat üzerinden yaptırdıkları taktirde kesintinin daha az olacağını ve bu durumdan hem işçinin hem de işverenin kazançlı çıkacağını söyledi.

‘ASGARİ ÜCRETLİNİN EMEKLİ MAAŞI 570 TL OLACAK’

Fazla çalışanın cezalandırıldığı bir sisteme sahip olduğumuzu söyleyen Önal, “Fazla çalışanın maaşının kesildiği, aylık bağlama oranlarının yüzde 35’lere indiği bir sisteme sahibiz. Bu, 2000’den sonra çalışmaya başlayanların asgari ücretli çalışmaya devam ettiği sürece 60 yaşına geldiklerinde 570 TL emekli maaşı alacaklar demektir. 2008 reformunun özeti budur” diye konuştu.

SGK KAR AMACI GÜTMEMELİ

SGK’nın yöneticiler tarafından kar etmesi gereken bir kurum gibi algılandığını kaydeden Önal, “SGK, hükümeti yönetenler tarafından bir şekilde yanlış yönlendiriliyor. SGK’yı kar etmesi gereken bir kurum gibi, bu AB ülkelerinde sosyal güvenlik açığı gayri safi milli hasıla oranlarına yüzde 14’tür. Açık veriyor ki AB devletleri çok sosyal devletlerdir, devlet bunu finanse ediyor. Bizde de aynısı olmalı. SGK’nın insanların sosyal güvenliğini ilerideki yaşlılığında, hastalandığında, çalışamaz duruma geldiğinde, bakıma muhtaç hale geldiğinde sosyal güvenlik kapsamına almalı, açık veriyorsa da devlet bunu finanse etmeli. Bizde de AB ülkeleri gibi olmalı. Biz şuanda SGK’nın kar ediyor olmasıyla övünülüyoruz. SGK bir kar kuruluşu yada holding değil ki” ifadelerini kullandı. (Mehmet ÇALIŞKAN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER