© Konya Postası 2021

‘Sanayinin 6 bin elemana ihtiyacı var’

Konya sanayisi ve esnafında yaşanan kalifiye eleman sorunu devam ediyor. Son olarak Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Emin Baranok, sanayide 6 bin kalifiye eleman ihtiyacının olduğunu söyledi

Konya’da hem esnaf hem de sanayicinin kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadığı biliniyorken konuyla ilgili geçtiğimiz yıllarda birçok girişim gerçekleştirilmişti. Gerçekleşen çalışmalara rağmen halen Konya sanayisi ve esnafında kalifiye eleman sorunu halen devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkârlar Odası sektöre bin 500 üzerinde kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu açıklarken şimdi de Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Emin Baranok, sanayi ve esnafların yaklaşık 6 bin elemana ihtiyaç duyduğunu söyledi. Açıklamaların ardından böyle bir istihdamın gerçekleşmesi sağlanırsa bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı istihdam seferberliğine de çok büyük katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

 ‘KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇOK YÜKSEK’

Konyalı sanayici ve esnaflarının sık sık dile getirdiği kalifiye eleman sorunu halen devam ediyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz yıllarda da çeşitli adımlar atılmış ancak soruna çare bulunamamıştı. Nitelikli eleman veya çırak sıkıntısının her meslek grubunda bulunduğunu dile getiren Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Emin Baranok, sanayide çalışacak ve meslek edindirme adına çalıştıracak kalifiyeli eleman bulamadıklarını söyledi. İşsizlik gibi bir sorunun sürekli dile getirildiğini ancak böyle bir sorunun olmadığını ifade eden Başkan Baranok, “Konya’ya baktığınız zaman sanayi anlamında gelişen bir yapıya sahip. Büyük bir sanayiye sahibiz. Bu sanayide çocuklarımızın meslek eğitimi gerçekleşebilir ve gelecekteki mesleğine sahip olma adına bir şeyler yapılabilir. Esnaflarımız kalifiyeli çırak açığı olduğunu söylüyor. Biz diyoruz ki 6 bin çocuğumuzu sanayiye getirseniz, hemen 2 sanayide gelecekteki mesleğine, sanatkâr olmak adına işe yerleştireceğimize eminim” dedi. Torna, otomobil ile alakalı sanayi işleri ve kaynakçılık gibi farklı sektörlerde eleman sıkıntısı olduğunu kaydeden Baranok, özellikle otomobil tamirinde el emeğine çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Baranok, devletin çıraklara da 250 TL para verdiğini de sözlerine ekledi.

‘GENÇLERİN ÜLKEYE KAZANDIRILMASI GEREKİYOR’

Konyalı esnafın Türkiye ekonomisi ve milli gelirine büyük katkılar sağladığını aktaran Baraok, esnafların hem istihdam hem de vergi anlamında güvenilen bir kesim olduğunu vurguladı. Özellikle sanayide yapılan onarma işinin sıfır parça alınmadan milli gelire katkı sağladığını hem de yüksek masrafa neden olmadığını anlatan Baranok, iş seçme konusuna değinerek esnaflarında bu konuda sorunlarının olduğunu anlattı. Her meslekte eleman ihtiyaç olduğunu ancak sanayideki ustalarında zaman zaman iş seçerek çalıştığını ifade eden Baranok, “Herkes beğendiğini yapıyor. Araç sayısı fazla olunca büyük kazalı veya çürük aracı yapmak için çalışılmıyor. Kolay kazanalım gibi bir düşünce de var. Esnaflarımız bazen bir sonra gelecek kazalı arabayı yaparız gibi bir düşünce içerisinde olabiliyor” dedi. Sanayide esnafların iş seçmeye başladığını gidişatın araçların yapılmaması haline doğru gittiğini söyleyen Başkan Emin Baranok, “Bunun için özellikle mesleğe çocuklarımızın yönlendirilmesi gerekiyor, bu önem arz eden bir konu. Biz bunları görmek zorundayız veya görmeyip de bunları söylemediğimiz zaman ülkeye zarar vermiş oluyoruz. Bu durum hem ülkeye hem geleceğimize hem de çocuklarımızın zararına bir durum olur. Bu konunun üzerinde durulması gerekiyor. Bugün bu 6 bin çocuğu beraber meslek sahibi yapalım. Muhakkak ki okuyacağım diyen çocuklarımız var ama zamanı da boşa geçen gençlerimiz var, biz bunu biliyoruz. Hem ahlaki yönü hem de zaman açısından bu gençlerin ülkeye kazandırılması gerekiyor. Sorunun temeli budur” şeklinde konuştu.

SAYI GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR

Sanayide yapılan birçok işin yapılması için eleman yetişmesi gerektiğine dikkati çeken Baranok, “Sanayide adam yetişmeyince yarın bu işi kim yapacak? Tornacı alttan yetişmesi gerekiyor. Dikkat edin büyük sanayideki esnaflar gökten zembille inmedi. Sanayimiz sanatın, mesleğin olduğu bir yer veya sanat okuludur. Sanayimizde bir kültür de var. Geleceğe dönük, aile geleneklerine bağlı ve ülke sanayi ile ekonomisine kazanım sağlayacak gençlerimiz buralarda yetişebilir. Oradan öyle insanlar yetişiyor ki kendi kabuğundan çatlayıp büyüyerek büyük organize esnafı olarak ülkeye her yönüyle katkı sağlıyor. İhracattan dövize kadar her anlamda ama bugünlerde bu sayı gün geçtikçe azalıyor. En büyük sıkıntımız meslek erbabının yetişemeyecek olması, korkumuz budur” diye konuştu.

‘SANAYİNİN NEFERİ OLARAK YETİŞİRLER’

Ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini, çocukların okumasına karşı olmadıklarını ancak zorla okutulma gibi bir durumanın da boşa zaman kaybı olacağının altını çizen Baranok, “Benim çocuğum sanayide olmasın, yağlı olmasın düşüncelerine katılmıyorum. Gerçekten çocuklarımızın ömür boyu başında değiliz, evlatlarımızın gelecekte kendi ayakları üzerinde olabilmesi için her yönden yetiştirilmesi gerekiyor. Sınıf öğretmenleri ve aileler istişare ile çocukların okumalarını değerlendirmesi gerekiyor. Burada ilgili kurumların da katkı sağlaması gerekiyor. Bunlar olursa işsizliğinde önüne geçilir ve mesleğinde ustaların devamlılığı sağlanarak kaliteli işlerin piyasada devam etmesi sağlanır” dedi. Bu durumda hizmet eden esnafın ve işi yapan kişilerin daha motive olacağını ifade eden Baranok, sanayide çalışacak gençlerin ahlaki yönden de sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi. Ailelerin çocuklarını ‘Eti senin kemiği benim’ sözüne yakın bir tavırla ustaya teslim etmeleri halinde çocukların aileden aldığı terbiyenin daha fazlasını ustasından alacağını söyleyen Baranok, “Aile kültürüyle o çocuklarımız gelecekte hem ülkesinin hem sanayisinin neferi olarak yetişirler. Kötü alışkanlıklar konusunda aileler, ustalar ve odalarımız hep beraber bu duruma el atarsak böyle bir şey zaten olmaz. Ustalar anne babadan çok fazla evlat sevgisi gösterir ve bu çocuklarımıza sahip çıkarlar” şeklinde konuştu.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER