Schengen'in AB'ye ağır faturası
DünyaAB, Schengen ülkelerinde sınır kontrollerine tekrar başlanmasının doğrudan maliyetinin yıllık 18 milyar avroya ulaşabileceğini bildirdi.
AB Komisyonu, sığınmacılar konusunda öncelikli eylem çalışmasını açıklandı. Buna göre, sığınmacı akını nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinin uygulamaya geçici süre ara verdiği ve sınır kontrollerine başladığı Schengen sisteminin tekrar istikrara kavuşması büyük önem taşıyor.
Schengen’in kalkmasının özellikle ulaştırma sektörünü, turizm sektörünü, ortak iş piyasasını ve tüketici fiyatlarını etkileyeceği belirtildi. Sınır kontrollerinin sistematik olarak kalıcı bir şekilde yeniden uygulanması halinde bunun AB’de her gün farklı ülkede çalışmaya giden, yani bir ülkede ikamet edip bir başka ülkede çalışanlara ve karayolu taşıma hizmetlerine maliyetinin çok belirgin olacağı kaydedildi.
Komisyonun tahminlerine göre, AB üyesi ülkeler arasında sınır kontrolünü ortadan kaldıran Schengen Anlaşması'nın iptal edilerek yeniden pasaport ve sınır kontrolleri yapılmasının doğrudan maliyeti yıllık 18 milyar avroya ulaşabilir. Bundan ulaştırma sektörü dışında ticareti yapılan ürünlerin hacimleri ve maliyetleri de etkilenecek.
Mevcut sınır kontrollerinin, AB'nin ortak vize politikasının parçalanmasına neden olması halinde turizm sektörünün de büyük zarar göreceği ifade edildi. Schengen’in kalkması ve ortak vize uygulamasının son bulmasının, turizm sektörüne 10 ila 20 milyar avroya mal olabileceği belirtildi.
Schengen'in kalıcı şekilde kalkmasının, Avrupa'da ekonomik entegrasyonu, para birliğini, ticareti ve yatırımları da dolaylı şekilde etkileyeceğinin altı çizildi.
Schengen Anlaşması, 26 Avrupa ülkesi arasında pasaportsuz ve sınır kontrolsüz seyahate olanak sağlıyor. Sığınmacı akını nedeniyle başta Almanya ve Avusturya gibi ülkeler geçici olarak sınır kontrollerini yeniden başlattı.
İlginizi Çekebilir