© Konya Postası 2021

Şehit haberleri damga vurdu

Her gün Teravih namazından sonra düzenlenen Rahmet Akşamları programına bu sefer gelen şehit haberleri damgasını vurdu. Toplumun genelini üzen şehitler için program öncesine Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi

Geçtiğimiz günlerde gelen şehit haberleri toplum genelinde büyük üzüntüye neden oldu. Şehit haberleri nedeniyle etkinliklerde 500 adet Türk bayrağı vatandaşlara dağıtıldı. Umut Mürare’nin yer aldığı konserde ilk önce hafız Ahmet Çalışır, şehitler için Kuran-ı Kerim okudu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından sahneye çıkan Umut Mürare ise gelen şehit haberlerine çok üzüldüğünü söyleyerek vatandaşlardan şehitler için dua etmelerini istedi. Şehit haberleri nedeniyle programda Çanakkale ve şehitlerle ilgili şarkı ve türküler seslendiren Mürare’ye vatandaşlarda Türk bayrakları ile eşlik etti.

 ‘ESER SANATÇI İSMİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞ DURUMDA’

1994 yılında müzik sektörüne adım attığını ifade eden müzisyen Umut Mürare, Grup Kardelen ile 5 albüm yaptıklarını söyledi. Daha sonra müzik yönetmenliği ve aranjörlük için çalışmalar yapmaya başladığını kaydeden Mürare, 2004 yılında ilk solo albümünü çıkarttığını dile getirdi. ‘Ben seni görmeden sevdim’ adlı albümde ‘Güller açmasa da’ adlı eserin yer aldığını belirten Mürare, “Daha sonra sırasıyla Sensiz olmuyor, Duamsın, Veda isimli albümleri yaptık ve şuanda 4 tane solo albümüm var. 20 yılı geçirdiğimiz sanat hayatımızda Türkiye veya Avrupa’da gelen davetlere katılıyoruz” dedi. Toplumda insanların dillerine takılıp kalan Güller açmasa da adlı eser hakkında kısa bir değerlendirme yapan Mürare, eseri yazan kişinin sanatçı Mustafa Cihat’a ait olduğunu söyledi. Mürare, “İlk albümü yaparken sadece benden eserler olsun istemedim. Diğer sanatçı arkadaşlarımdan da eserler olsun istedim ve Mustafa Cihat dostumda arşivinden besteleri çıkardı ve bana dinletti. Bende ‘Tamam’ dedim, söylendikten sonra eser çok popüler hale geldi. Şuanda Güller açmasa da adlı eser Umut Mürare isminin de önüne geçmiş durumda. Bu güzel birşey” diye konuştu.

‘SANATA BAKIŞTA DÜŞÜŞ VAR’

1990 yılından bugüne kadar Konya ile sıkı bir bağı bulunduğunu ve Konya’da olmanın çok güzel olduğunu ifade eden Umut Mürare, Konya’da geçen Ramazan ayına ilişkin şunları kaydetti: “Ramazan etkinlikleri düzenlendiği iin sürekli buralara davet ediliyoruz. Ramazan ayı zaten başlı başına güzel ve mübarek bir ay. Özellikle sofralarımızda yetimleri, muhtaçları ihmal etmemeliyiz. Durumu iyi olan dostlar ve arkadaşlar, çevresindeki insanları çağırıyorlar ancak sofralarımızda diğer insanlara da yer vermemiz gerekiyor.” Türkiye’de sanata bakışın gün geçtikçe değiştiğini söyleyen Mürare, “Popüler kültürün getirmiş olduğu dezavantajlar ve sıkıntılar var. Özellikle müzik sektöründe artık albüm yapma oranı düştü. Sanatçılar albüm yapmıyorlar, yapılan eserleri internet aracılığıyla yayınlanıyor. Zaten albüm yapılsa aynı gece internete korsan yayıncılık yapılıyor, bu otomatik olarak yapımcı ve sanatçıyı etkiliyor. Genel anlamda sanata bakışta bir körelme ve düşüş var. Bu konuda yüz yüze geldiğimiz zaman, mail veya sosyal medya aracılığıyla çok soru geliyor. Bu konuda birşeyler yapılması için sorulduğunda bende ne olursa olsun mutlaka eğitimin alınması gerektiğini anlatıyorum. Amatör şekilde bir yere kadar gidilebiliyor. Bu işin matematiği var ve bunu iyi bilmek gerekiyor” sözlerini kullandı.

‘BİLMEDİĞİMİZ İSİMLERİ TANIYORUZ’

Konya’da gerek hava şartları gerek manevi atmosferden dolayı Ramazan Ayı’nın çok güzel geçtiğini kaydeden Ahmet Böge, düzenlenen etkinliklerin toplum tarafından çok önemsendiğini söyledi. Akşam saatlerinde günün stres ve yorgunlukları evde oturarak değil, etkinliklere katılarak attıklarını belirten Böge, “Etkinlikler sayesinde tanımadığımız veya bilmediğimiz isimleri tanıyoruz. Vatandaşlar olarak burada beraber zaman geçiyoruz ve çocuklarımız için zaman geçirme aracı oluyor” dedi. Kültürel faaliyetleri devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Böge, hizmet edenlere teşekkür etti.

‘ÇOCUKLAR KÜLTÜREL ALANDA BİLGİLER KAZANIYOR’

Ramazan Ayı’nın dini bir ay olmasından dolayı toplumda manevi bir birliktelik oluştuğuna dikkati çeken Abdurrahim Tabak, bu ayın insanların kendilerini tekrar tanıması anlamında öenmli bir ay olduğunu söyledi. Bu aylarda sosyal alanlarda programların düzenlenmesinin insanlara farklı bir duygu yaşattığını dile getiren Tabak, “Ben ailemle öncelikle teravih namazını kıldım ve sonra buraya katıldık. Burada çocuklarımız sadece sosyal alanda değil, milli, dini ve kültürel alanda da bilgiler kazanıyorlar. Bu aktiviteler için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

‘VATANDAŞLAR ÖZELEŞTİRİ YAPMALI’

Toplumda vatandaşların özeleştiri yapması gerektiğine vurgu yapan Adem Çalışıcı, Ramazan Ayı’nda oruç tutmayan kişi sayısının arttığını söyledi. Önceki yıllarda lokanta ve kafelerin Ramazan Ayı’nda kapalı olduğunu ancak günümüzde bu işletmelerin açık olduğunu ifade eden Çalışıcı, “Ramazan Ayı’nda önceden oruç tutan kişilere saygı duyuluyordu ancak bu kültür şimdilerde değişmeye başlıyor. Yani vatandaşlarımız kendileri bir düşünüp özeleştiri yapması gerekiyor” dedi. Düzenlenen etkinliklerin geleneklerin unutulmaması için önemli olduğuna işaret eden Çalışıcı, programların devam etmesi gerektiğini söyledi.

‘İNSANLARIMIZ FARKLILAŞMAYA BAŞLADI’

Konya’da Ramazan Ayı’nın her sene olduğu gibi bu senede güzel geçtiğini kaydeden Ali Türk, Müslümanlarının gece hayatının Ramazan Ayı’nda başladığını söyledi. Rahmet Akşamları etkinliğinin Teravih namazından sonra başlamasının iyi düşünüldüğünü anlatan Türk, “Ramazan Ayı aynı ay ancak insanlarımız farklılaşmaya başladı. İnsanlarımız kendilerini biraz eleştirmeli, biraz uzaklaştı insanlarımız” sözlerini kullandı.

‘TERÖR OLAYLARI BİZLERİ ÜZÜYOR’

Bereketli ve huzurlu bir Ramazan Ayı’nın geçtiğini ifade eden Muaz Gülyiğit, huzur şehrine sahip bir ilde yaşanıldığını söyledi. Daha önce Rahmet Akşamları programının Teravih namazı zamanında yapıldığını, tepkiler geldiğini ve daha sonra düzenlendiğini aktaran Gülyiğit, “Ancak burada şunu ifade etmek gerekiyor ki yaşanan terör olayları bizleri üzüyor. Mutluluk ve huzurumuza dem vuruyor. İnşallah bu tür olaylarda sona erer ve Allah’ım ülkemizi huzura eriştirir diye düşünüyorum” dedi.

‘İFTAR SESSİZLİĞİ İNSANLARI ETKİLİYOR’

Konyalı olmadığını ancak manevi atmosferin şehirde daha fazla yaşandığını anlatan Meltem Tüfekci, iftar saatindeki oluşan sessizliğin insanları etkilediğini söyledi. Bu sayede Ramazan Ayı’nın etkisinin daha fazla hissedildiğini belirten Tüfekci, “Bu düzenlenen etkinlikler toplumumuza birlik ve bütünlük sağlıyor. Hem uhreviyatı hatırlatıyor hem de Ramazan Ayı’nın geldiğini tekrar anlıyoruz. Farklılık ve neşe katıyor, bu tür etkinliklerin yapılması ve devam edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.(Mustafa Karakaya)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER