© Konya Postası 2021

Serada istediğinizi yetiştirebilirsiniz

Küresel ısınmaya bağlı olarak değişen iklimler nedeniyle Konya’da seracılık yapan bir kişinin bir çok çeşit sebze ve meyve yetiştirebiliyor

Bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartlarını kontrol edilebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı elemanlarını kısacası seraları ve Konya da seracılığı 30 yıllık Seracılık işini yapan Mustafa Şahin anlattı. Şahin, “Konya iklimi nedeniyle özellikle çiçek, ağaç, fidan türü seracılığa uygun değil ancak küresel ısınma nedeniyle birçok sebze ve meyve artık Konya’da seralarda yetiştirilebiliyor” dedi.

“KONYA İKLİMİ ÇİÇEK SERACILIĞINA UYGUN DEĞİL”

Karasal iklim özelliğine sahip Konya’nın iklim şartlarının çiçek ve fidan seracılığı açısından uygun olmadığını dile getiren Seracı Mustafa Şahin, “Biz bu çiçek serasını mallarımız erken açsın ve soğuklardan korunsun diye açtık. Fakat Konya sert iklim şartlarından dolayı çiçek ve fidan seracılığına uygun değil. Konya da seracılık en iyi sebzecilikte oluyor. Çiçek seracılığına en uygun yerler Akdeniz, Ege gibi ılıman iklim tipine uygun yerler” diye konuştu.

“KÜRESEL ISINMA SEBZE VE MEYVE SERACILIĞINA YARADI”

Küresel ısınma nedeniyle artık Konya’nın sebze ve meyve seracılığına daha elverişli olduğunu belirten Şahin,“30 yıldır seracılık işi yapıyorum ve 30 senede çok şey değişti. Eskiden nar, incir, yenidünya gibi meyveler dışarıda üşürdü ama küresel ısınma nedeniyle yaklaşık 10 senedir bu meyveler artık dışarıda üşümüyor. İleride belki de kış aylarında Akdeniz'den Konya'ya sebze, meyve getirme durumunda kalınmayacak. Küresel ısınma en çok sebze ve meyve seracılığı yapanlara yaradı” şeklinde konuştu.

“BİTKİLERİ DOĞRU ZAMANDA SULAMAK GEREKİR”

Doğru ekim ve sulama zamanının önemini vurgulayan Şahin, “ Bazı narin bitkiler vardır ekim zamanına çok dikkat etmek gereken. Halkımız mesela inciri kışın ekiyor üşüyor diyor tabi ki üşür her şeyin bir zamanı var. Ağustostan sonra nar, incir, Bağdat hurması, ceviz, üzüm içi gibi narin bitkiler üşür vatandaş bunu bilmez. Ağustosun 15’inden sonra kesinlikle bu saymış olduğum bitkiler sulanmamalı. Bir insan banyoya girip direk teriyle soğuğa çıkarsa her tarafı donar aynı öyle onlarda bir canlı. Onları doğru zamanda sulamalıyız ki kendilerini kışa hazırlayabilsinler” dedi. (Ayşegül İLİSULU) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER