Seydişehirli bal üreticileri için seminer
KonyaSeydişehir Bal Üreticileri Birliği, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bal üreticisi çiftçilere seminer düzenleyerek karabuğdayın önemini anlattı.
Seydişehir Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan seminere, Seydişehir Bal Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Taşdöğen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yavuz Ünüvar, Korkuteli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nevin Özer ve bal üreticisi çiftçiler katıldı.
Özer, seminerde yaptığı konuşmada, karabuğdayın dünyada 3,5 milyon hektarlık alanda yetiştiğini, unu ve danesinde gluten bulunmadığını belirtti. Karabuğdayın çölyak hastalığında alternatif bir ürün olduğunu anlatan Özer, şunları söyledi:
"Bitkinin yeşil kısmında rutin denilen tıbbi, aromatik bir madde bulunmakta. Bu rutin maddesi şu anda kanser tedavisinde kullanılan önemli bir madde. Ayrıca bu ürün 20 günde çiçek açan bir bitki. Bu özelliğiyle arıcılık için önemlidir. Diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılara da umut oldu. Yaz aylarında Orta Anadolu'da çiçek bulmakta zorlanan arıcıların çiçek sorununa karabuğday çare olabilecek. Araştırmalarımızda 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapıldığını öğrendik. Bal üreticileri tarlalarına karabuğday ekerlerse, kendilerine önemli bir gelir kaynağı sağlayabilirler."
İlginizi Çekebilir