‘Sigara yasaklanmalı’
KonyaSigaraya yapılacak yeni düzenleme ve yasaklar hakkında konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, uygulamanın kısa bir sürede hayata geçirileceğinin sinyallerini verdi
Akdağ, kasaların yanında satışa sunulan sigaraların artık bu noktalarda satılamayacağını, paketlere yönelik tek tip uygulamasına geçileceğini, sarma sigaraya yönelik ise yeni önlemlerin alınacağını kaydetti. Konya Postası olarak bizde konuyu vatandaşa sorduk. Marketlerde açıkta sigara satılmasının yasaklanmasına dair düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu belirten ve çoğunlukta sigaranın yasaklanması gerektiğini düşünen vatandaşlar, “Bu yasakların olması gerekiyor. Sigaranın kapalı yerde satılmasından öte sigara tamamen yasaklanmalı. Ülkeye girişi ve üretimi yasaklanmalı aslında hiç kimse içmesin, çünkü bunun hiçbir faydası yok” dedi.
“KAÇAK SİGARA ÖNLENMELİ”
İnsanların aslında yasakları bildiği halde, içlerine yasak olanı yapma isteği doğduğunu söyleyen Muhammed Gündüz, insanların alışkanlıklardan vazgeçmekte zorlandığını belirtti. Önemli olanın kaçak sigaraların önlenmesi konusu olduğunu kaydeden Gündüz, açıkta makaronla tütün satışlarının veya kaçak sigaraların artmasının sebebinin, mevcut paketlenmiş sigara fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığına dikkati çekti. Yasal olarak satılan sigaraları denetleme yerine kaçak sigaranın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Gündüz, “Hem kaçak olayı olmayacak hem insanların sağlığına katkı olacak. Şimdi sigarayı içiyor milletimiz, zararlı birşey ama alışkanlık olmuş. Şimdi bu sefer yasak konulunca adam arabasında dahi içemiyor. Orası benim özel mülküm oraya karışılmaması lazım, özel mülkümde içebilirim ben. Bir yönüyle içenle içmeyenin ayrılması yönünden iyi ama bu yasaklar düzenlemeler marketlerde satılan sigaralara değilde kaçak satılan tütünler üzerine olması lazım” dedi.
“ZAMLAR ARTSIN”
Açıkta sigara satışı yasağı uygulamasının iyi bir gelişme olduğunu hatta bu yolda devamını da beklediklerini söyleyen Ali Karadayı, “Yalnız sigaraya yapılan denetimler ve yasakların aynısının alkole de yapılması lazım. Alkol bütün kötülüklerin anasıdır zaten. Ben sigaraya yönelik uygulamaları yasakları yerinde buluyorum ama alkole yapılan denetim ve yasakları yetersiz buluyorum. Sigaraya yapılanları alkole de bekliyoruz yani ona da yapsınlar. Sigaraya yapılan zamların daha artmasını istiyorum ben. Çünkü sigara pahalanırsa birçok kişi içemez, içmez terkeder sigarayı” şeklinde konuştu.
“3 YIL ÖNCE BIRAKTIM”
Marketlerde açıkta sigara satılmasının yasaklanmasına dair düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu belirten Soner Karaağaç, “Bu yasakların olması gerekiyor. Sigaranın kapalı yerde satılmasından öte sigara tamamen yasaklanmalı. Ülkeye girişi ve üretimi yasaklanmalı aslında hiçkimse içmesin, çünkü bunun hiçbir faydası yok. Mesela ben 3 yıl önce bıraktım sigarayı, ondan bu yana içmiyorum çok rahatım. Sigara içen sonuçta kendisine içiyor ama hiç içilmese daha iyi olur. İnsanlar daha rahat olurlar. Bıraksalar o rahatlığın farkına varsalar bir, zaten bir hafta 10 gün içmediğin zaman arkası geliyor, bırakıyorsun rahatlıyorsun” dedi. Sigaraya karşı yaptırımların biraz daha sıkılaştırılması halinde daha etkili sonuçlar ortaya çıkacağını kaydeden Karaağaç, Sağlık Bakanlığı’nın sigara bıraktırma hattının çok etkili olduğunu, bu sayede sigarayı bırakan birçok kişiye şahit olduğunun altını çizdi.
“8-9 YAŞINDAN ÇOCUKLAR İÇİYOR”
Yasakların yerinde bir karar olduğunu kaydeden Nurullah Özden, “Millet içmesin çünkü zararlı. Buna yasak gelmeyecekte neye gelecek. Kapalı alanda içiyorlar evde içiyorlar mesela. Çocuklarına zararı var bunun ama bunu düşünmüyorlar. Kendi vücutlarına zararı var. Bugün bakıyorsun küçük çocukların bile ellerinde sigara var. Bazen bakıyorum 8-9 yaşında çocuklar sigara içiyor” dedi. Okul önlerinde sigara içen öğrencilere şahit olduğunu ve bu durumun üzüntü verici olduğunu söyleyen Özden, “Okulların yanlarında bakıyorum öğrencilerin ellerinde sigara, öğretmenlerde dikkat ediyorlar bakıyorlar ama çocuklar yine de içiyor. Sigara içenlerin olması bir gerçek evet ama sigaranın zararı fazla olmasından dolayı yasak olması daha iyi” dedi.
“EŞİT DAVRANILMIYOR”
Cezaların her bölgede eşit uygulanmadığını söyleyen Cihat Kılıç, güneydoğu bölgelerinde sigara yasaklarının uygulamasının doğru düzgün yapılmadığını ancak batı ve iç bölgelerde yasakların ciddi bir şekilde uygulandığını, bununda çifte standart oluşturduğunu belirtti. Kanunların ve uygulamaların garibanlara uygulandığını ifade eden Kılıç, “Tamam kullanan kişi sağlığını düşünmüyor ne yapacağız. Yapacağımız birşey yok. Yasaklarla sigara içen kişiyi sigaradan vazgeçiremezsiniz. Bu yasaklar güneydoğuda doğuda uygulanmıyor. Bu kanunları düzenlemeleri batıda ki dört garibana uyguluyorlar. Ben bu şekilde giderse Tayyip Erdoğan’a oy vermem, niye vermem; vatandaşa eşit davranılmıyor çünkü. Vatandaşı düşüneceksin kardeşim” ifadelerini kullandı.
“KAÇAK İÇMEYİN”
Kendisinin de sigara kullandığını belirten Ahmet Sart, sigara yasaklarının vatandaşı kaçak sigaraya yönlendirmediği müddetçe olumlu olduğunu belirtti. Açıkta tütün satışlarının sigara fiyatlarının yükselmesinden dolayı arttığını kaydeden Sart, “Ne kadar yasak gelse de vatandaş tütün alacaksa bir şekilde gidip buluyor. Sarma tütün saranlar gelip iş yerine bırakıp gidebiliyor. İlla ki bir yere dükkan açması gerekmiyor. Yani bunlarla karşılaşıyoruz. Sigara içmeye devam edecek misiniz? derseniz yasaklar gelse de devam edeceğim. Yasakların etkisi olacağını zannetmiyorum. Eğer sigara içiyorsam ben bunu bulacağım. Yapılandırmanın, düzenlemenin etkisi olur mu ? Zor. Ben bunu içiyorsam gerekirse 5kilometre gidip bulacağım. Vatandaş her türlü içiyor yani . Yeter ki kaçağa yönelme olmasın yani. Benim bazı arkadaşlarım kaçak içiyor, ben diyorum, ‘gidin bandrollü için kaçak tütün içmeyin, parasının nereye gittiğini bilmiyorsunuz’ diyorum. Gerçektende öyle yani” ifadelerini kullandı. (Cuma Ali SARI)
İlginizi Çekebilir