Sohbet için küçük mola
KonyaZaferin arka yüzleri cafeler. Yürüyüş yolunun üzerine kurulmuş bir sürü cafenin yanın da bazıları kendi dünyalarındadır. Kendi dünyasından zaferin arka sokaklarından birinde kaldırımlar üzerine kurulmuş, balkonunu da çeşit çeşit çiçeğin olduğu tabelasında ‘Dost sohbetlerine küçük bir mola’ yazan zarif bir cafe Kaldırım.
Kaldırım caffenin aslında farklı bir hikâyesi var. Farklı dediğime bakmayın gelişen teknoloji ve değişen kültüre rağmen hala saygınlığını ve kültürü korumaya çalışan insanların var olduğunu göstermeye çalışan bir cafe. Kaldırım cafe sahibi Veysel Duvaryapar amaçlarının kültürü yansıtmak olduğunu belirtiyor.
“BU İŞ İÇİN BÜYÜK EMEK VERDİK”
Ülkemizde gelişen cafe kültürüne karşın 5 yıl önce kurulmuş olan bu cafe Sahibi Duvaryapar,“Bu sokak eskiden çok kötüydü. Ben eşimle beraber kara verdim burayı yapmaya. İlk gördüğümüz de dükkânı hizbe bir haldeydi. Aslında burayı nasıl bu hale getireceğimizi çok düşündük. Bunun için İstanbul’a gittik. Farklı olmalıydı ancak bir o kadar da bizi yansıtmalıydı. Bir amacı olmalıydı bu işleteceğimizin yerin diye çok araştırma yaptık. Sona sanatçı Ömer Lütfiden yardım aldık. Buranın görselliğini tamamen o yaptı. Böyle güzel bir görüntü çıktı aslında ortaya” şeklinde ifadelerini kullandı.
“EŞİM EN BÜYÜK DESTEĞİM”
Eşiyle beraber çalıştıklarını belirten Duvaryapar, “Her başarı erkeğin arkasında bir kadın vardır’Ben bu işletmeyi eşimin desteğiyle destek demeyeyim tam anlamıyla yanımda, yakınım da olmasıyla alakalı bir durum. Şu zamana kadar hep beraber yaptık işlerimizi beraber yürüttük ve inşallah da beraberce yola devam edeceğiz hayat arkadaşım, iş arkadaşım olarak” ifadelerini kullanırken gözlerinde eşine olan hayranlığı yatıyordu.
“UYANINCA İSMİNİ BULDUM”
Kaldırım Cafe’nin, kaldırımla üzerinde kurulu olması ve yürüyüş yolunun üzerinde şirinliğiyle göz kamaştırması üzerinde dururken cafenin isminin nasıl bulduklarını anlattı. Duvaryapar, “Cafe için eşimle beraber isim arıyoruz. Çok düşündük aklımızdan bir sürü fikir geçti. Sadece artık hayatımızı buna odaklamış gibiydik son zamanlarda. Bir gün ben uykudan uyanırken eşime bir anlık refleksle kaldırım olmalı dedim. Eşim ne olduğunu anlamadan bakıyordu yüzüme sonra cafemizin ismi kaldırımla üzerine kurulmuş Kaldırım cafe oldu” şeklinde ifadeler kullandı.
“KALDIRIMDA İÇİLEN ÇAY UMUT DEĞİL Mİ?”
Kültürü yansıtmak için kurulmuş olan bu cafenin en önemli özelliği cay satmak için kurulmuş olması diyor Duvaryapar, “Biz araştırırken eşimle birlikte gittiğimiz her yerde çay içiyorduk. Ne sata biliriz muhabbeti yaparken aslında kültürümüzün bir aynası olan sadece çay satalım diye başladık. Aslında devamı da geldi bunun sonrasın da” şeklinde ifadeler kullandı. Zaten çay umut değimlidir. Karşılıklı sohbetler de sohbet ettiğin kişi gibi içini ısıtmaz mı? Diyor Duvaryapar.
MESLEĞİN VİCDANINDAN ÖNCE GELMEYECEK
Burada çalışanın da gelen müşterinde birbirlerine karşı çok saygılı olduklarını belirten Duvaryapar,“Biz buraya eleman alırken deneyimine değil daha çok insanlığına bakıyoruz. Daha önce deneyim sahibi olması bazen bizim için olumsuz bir etki oluyor çünkü buradaki müşterilerimiz bizim için çok önemli onlara burada ki içeceklerin ya da yiyeceklerin en pahalısını satmak olmamalı amaçları diye uğraşıyoruz” şeklinde konuştu. Mesleğinin vicdanından önce gelmeyeceğini belirten Duvaryapar, hayatın şartların ne olduğunun bildiklerini ve gelen müşterilerinin onlar için değerli olduklarını tıpkı çalışanları gibi amaçlarının hizmet ederken doğruyu yapmak olduğunun altını çizdi.
KÜÇÜK BİR ÖNERİ
Zafede olan bu cafe küçük ama sevimliliğiyle gelen müşterilerini ağırlamaya devam ediyor. Sezonluk olmalarına rağmen zafer kaldırımlarında sevimli sandalyeleri ve bir o kadar da iyi çalışanları ile gelen müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Yolunuz düşerse zafere havada güneşliyse siz de bir kaldırım çocuğu olmak için bir bardak çay biraz muhabbet etmeden geçmeyin derim kaldırımlı sokaktan, kaldırım cafeden.
(Aysun Karabayır)
İlginizi Çekebilir