© Konya Postası 2021

Son gün 28 Şubat

İlk kez 2017 yılında uygulanacak olan İlçe bazlı kuraklık verim sigortasının 1 Ocak itibariyle başladığını ve 28 Şubatta kayıtların son bulacağını söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, buğday ürününde geçerli olacağını, ürün yelpazesinin önümüzdeki dönemde daha da genişleyeceğini söyledi

“TÜM İLÇELER İÇİN ARTIK GEÇERLİ”

Tarım sigortası hakkında bilgi veren Ataiyibiner, “Kuru tarım alanlarında kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış nedeniyle ilçe ortalama veriminin belirlenmiş olan eşik değerin altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapılan bir sigorta programı. Bu program kapsamında İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasını ÇKS’ de kuru tarım kaydı olan üreticiler yaptırabilirler. Sulu tarım yapan üretici için bu durum geçerli değil” şeklinde konuştu. İlk uygulama bölgesi için Cihanbeyli ilçesinin pilot bölgesi olduğunu daha sonrada bu durumun bütün ilçeleri kapsadığını söyleyen Ataiyibiner, “Konya’da Cihanbeyli İlçesi için İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında poliçe oluşturulmasında esas alınacak ilçenin ortalama verimi ile tazminat hesabında esas alınacak İlçe Eşik Verim Değeri ve ürün birim fiyatı belirlenerek yapılacak” dedi.

“SİGORTA YAPTIRMAYANLAR ZARARLARININ KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Rize Escort

Tarım sigortaları kanununda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine yeni düzenlemeler yapıldığını söyleyen Ataiyibiner, buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yaptırmaları gerektiğin belirtti. Ataiyibiner, “Sigorta yaptırmayanlar zararlarının karşılığını alamıyor. Bu kapsamda TARSİM önemli bir konuma geldi. Bu sebeple üreticilerimizin olası doğal afetler karşısında oluşabilecek zararlarının en azından bir kısmını telafi edebilmeleri için tarım sigortası yaptırmasını öneriyoruz. Üreticilerimizin bu konuda önceki yıllardaki yaşanan tecrübelere bakarak tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekiyor. Bu nedenle üreticilerimize biz odada hem bilgilendiriyoruz hem de poliçelerinin yapılmasında yardımcı oluyoruz" dedi.

"SİGORTA YAPTIRANLAR BORÇLARINI ERTELEYEBİLİYOR"

1 Ocak'ta başlayan ve 28 Şubat’ta  sona erecek olan sigorta süresi kapsamında üreticilerin mağdur olmamaları için bir an önce kooperatiflere giderek sigorta yaptırmalarını öneren Ataiyibiner, "Üreticilerimiz sezon içerisinde zirai krediler kullanıyor. Bir doğal afet yaşanması durumunda ise ancak tarım sigortası yaptıranlar kredi borçlarını erteleme fırsatı bulabiliyor. Bu açıdan da tartım sigortası büyük önem kazanıyor. 1 Ocak'ta başlayan sigorta yaptırma süresi 28 Şubat’ta sona eriyor. Üreticilerimizin bu zamanı iyi değerlendirip sigorta konusunda hassas olması ve olası doğal afetlere karşı zararı en aza indirgemesi gerekiyor" diye konuştu. (Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER