''Srebrenitsa bir ibret üniversitesidir''
Güncel
Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze törenine Türkiye'yi temsilen katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Srebrenitsa bir ibret üniversitesidir'' dedi.
Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze törenine Türkiye'yi temsilen katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Srebrenitsa bir ibret üniversitesidir'' dedi.
Savaş döneminde BM bünyesindeki Hollandalı askerlerin karargah olarak kullandıkları, bugünse Anı Odası olarak kullanılan eski akümülatör fabrikasını ziyaret eden Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa soykırımını anmak, buradakilere başsağlığı dilemek, acılarını paylaşmak maksadıyla Srebrenitsa'ya geldiğini söyledi.
Srebrenitsa'nın Avrupa'nın merkezinde, bütün dünyanın gözü önünde, BM'nin gözetim ve denetiminde soykırıma muhattap olmuş bir yer olduğunu kaydeden Bozdağ, burada 8 binin üzerinde Boşnak'ın Sırplar tarafından büyük bir soykırıma uğradığını vurguladı.
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İçinde bulunduğumuz bina, o zaman fabrika olarak kullanılıyor ve BM yetkilileri Sırplar'dan kaçan Boşnaklar için buranın güvenli bir alan olduğunu söylüyorlar ve davet ediyorlar. 'Gelin burada güvenli bir alan var. Sizi koruyacağız, kollayacağız, kimse size zarar veremeyecek' diyorlar. Onlara güvenerek geliyor insanlar. Evlerinden çıkıp geliyorlar. Daha güvenli bir yere geldiklerini düşünüyorlar. Burası BM'nin kontrolünde olan bir yer. Ama malesef, saldırılar karşısında Hollandalı komutan burayı teslim ediyor ve sonuçta da bildiğiniz soykırım hadisesi yaşanıyor.''
''Dileğimiz odur ki bir daha böyle bir acı yaşanmasın. Cenab-ı Allah böyle bir acıyı bir daha ne Bosna Hersek'te ne de dünyanın başka bir yerinde hiçbir şekilde yaşatmasın'' diyen Bozdağ, bu acılı günde hala çocuklarının cenazesine ulaşamayan ailelerin olduğunu söyledi.
Bugün 175 şehidin defin işleminin yapılacağına dikkat çeken Bozdağ, ''Bosnalı annelerin, babaların, kardeşlerin acısı çok çok büyük. Daha önce geldiğimde de acının tazeliğini gördüm. Burada hepimizin bir ders alması lazım. Esasında Srebrenitsa bir ibret üniversitesidir. İnsalığa karşı duyarsız kalınırsa, insalık için gerekli tedbirler alınamazsa, alınmazsa ne gibi kötü sonuçların ortaya çıkacağını göstermesi bakımından ibretlerle dolu bir üniversitedir. Hem bölge için hem dünya için hem de hepimiz için ibretlerle doludur. Diliyoruz ki uluslarararı toplum ve her kesim yeni Srebrenitsaların yaşanmaması için üzerine düşenleri bundan sonra yaparlar. Ama yaşananlara bakıtığımızda pek fazla ders aldığımızı da işin doğrusu söyleyemeyiz. Çünkü her tarafta kan var, her tarafta gözyaşı var'' şeklinde konuştu.
''Srebrenitsa'dan yeterince öğrenemedik''
Günümüzde Filistin, Suriye ve Irak'ta yaşananlara da değinen Bozdağ, insanlığı güçlü kılmak, insanları yaşatabilmek için yaşanmış acıların yaptığı tavsiyelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Bozdağ, Srebrenitsa'nın herkese öğreteceği çok şey olduğunu kaydederek, insanların bunu öğrenmesi gerektiğini söyledi. Bu öğretinin yeterince öğrenilmediğini ve uygulanmadığını anlatan Bozdağ şunları kaydetti:
''Çünkü bundan sonra da pek çok olay hem Balkanlar'da hem de şu anda dünyanın dört bir yanında yaşanıyor. Gazze'de, Batı Şeria'da olanlar, Suriye'de ve Irak'ta olanlar, dünyanın başka yerlerindeki kan ve gözyaşına baktığımızda, uluslararası toplumun yeteri kadar yaşanan acılardan ders almadığını görüyoruz. Çok net söylüyorum, bir yerde insanlar ölürken, öldürülürken insanlar çıkar hesabının peşinde koşarlarsa bu ölümler, bizim lehimize midir, aleyhimize midir dğerlendirmesini yapacak kadar duyarsız hale gelirse o zaman insanları yaşatmak kolay olmaz. Malesef şu anda bu hesaplar yapılıyor. Hem Suriye için, hem Irak için, hem Gazze ve Batı Şeria için bunlar yapılıyor. Aynı hesaplar bundan 19 yıl önce Srebrenitsa'da yaşananlar zamanda da yapıldı. Yani müdahale etmek lehimize mi aleyhimize midir, bir hesap ve çıkar hesabı yapıyorlar. O hesabı yaparken de binlerce insan hayatını kaybediyor. İnsan hayatı çok önemli. Bir yerde insanlar ölüyorsa, öldürülüyorsa orada çıkar hesabı yapılmamalı. Önce ölümleri durdurulmalı, sonra kim ne hesap yapıyorsa, o hesapları ondan sonra yapmalı. Önce öldürenlerin hesabı görülmeli, ölümler durdurulmalı."