Stratejik enerji tesisinde koruma
KonyaKentsel dönüşümde Türkiye’nin örnek belediyelerinden Karatay Belediyesi, büyüyen şehirleşmenin getirdiği enerji ihtiyacını, yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılamak için kurduğu Güneş Enerjisi Santrali’nde olası yangın tehlikelerine karşı yabancıl ot temizliği yapıldı
Tatlıcak Mahallesi'ne kurulan güneş enerjisi elektrik santraliyle birlikte Karatay Olimpiyat Parkı'nın elektrik yükü büyük oranda hafifledi. Tatlıcak Mahallesi'ne kurulan güneş enerjisi elektrik santrali 3.770 m² arsa üzerine yapıldı. 1.218.940,00 TL'ye mal olan güneş santralinin ürettiği elektrik Olimpiyat Parkı'nın elektrik ihtiyacının % 85'ini karşılıyor. Olimpiyat Parkı’nın yıllık enerji tüketiminin 432,232 kwh ve bu miktar yaklaşık 99.950,00 TL civarında elektrik maliyeti ortaya çıkartıyor. Ayrıca bu üretim yaklaşık 100 Wattlık 43.224 adet ampul enerjisine denk geliyor. Güneş enerji santrali sayesinde elektrik enerjisinin %85’i Karatay Belediyesi tarafından üretiliyor ve 84.900,00 TL tasarruf sağlıyor. Mevlana Kalkınma Ajansı ile birlikte ortak yürütülen proje çevre sağlığı içinde büyük öneme sahip.
KARATAY ŞANSLI BÖLGELERDEN BİRİ
Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli konuyla ilgili yaptığı açıklamada sahip olduğumuz medeniyetin temel taşlarından olan enerjinin çevreye ve insana zarar vermeden üretiminin önemini vurgulayarak; yeryüzüne her sene düşen güneş ışınım enerjisinin, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 160 katı kadar olduğunu dile getirdi. Karatay’ın da güneş açısından şanslı bir coğrafi konuma sahip olduğunu belirten Başkan Hançerli; gerçekleştirilen projenin korunmasının da önemli olduğunu söyledi. Güneşin etkisini arttırması ile güneş panellerinin çevresinde kuru yabancıl otların çevresel etkilerle tutuşmasının santrale büyük zarar verebileceğini dile getiren Başkan Hançerli, bütün modern yangın önleme tedbirlerinin yanı sıra bu tür küçük görünen ama sonuçlarının büyük zararlar oluşturabileceği öngörülebilen sorunlarında tedbirinin alınmasının gerekliliğini vurguladı. Stratejik olarak enerji santrallerinin büyük önemi olduğunu belirten Başkan Hançerli "Gelecek nesillerin yaşamlarını doğayı tüketmeden sürdürebilmeleri için bu tür stratejik tesislerin korunması gerekmektedir. Çünkü doğa yok olursa insan da yok olur. Bugün gelişen teknoloji sayesinde her ne kadar doğanın gücünden bağımsız bir hayat sürdüğümüzü hissetsek de; endüstriyel tüketimimizden psikolojik ihtiyaçlarımıza kadar doğa ile baş başayız. Olimpiyat Parkı, Adalet Parkı, Aşkar Höyüğü Parkı, Şehir Parkı gibi pek çok parkımızın varlığı bizim doğaya olan psikolojik ihtiyacımızın neticesidir. Çocuklarımızın da bu ihtiyaçlarının karşılandığı bir dünyada yaşamaları için yenilenebilir enerjileri kullanıma hazır hale getiren tesislerin korunması çok önemlidir" dedi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir