© Konya Postası 2021

Su bedelleri açıklandı

Bakanlar Kurulu kararıyla 1995 yılından sonra Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün bazı sulama birliklerine devrettiği tesislerin su kullanım bedelleri açıklandı

‘2018 Yılında Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerine İlişkin Karar’ ismiyle açıklanan Bakanlar Kurulu kararında su kullanım hizmet bedeli tariferi ve su kullanımında sağlanacak indirimler belirtildi. Karar’da sulama tesisleri belli gruplara ayrıldı ve bu gruplar içerisinde Seydişehir, Suğla, Çumra ve Ilgın gibi ilçelerde yer aldı.

SU KULLANIM HİZMET BEDELİ TARİFELERİ

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün 1995 yılında bazı sulama birliklerine devrettiği tesislerin 2018 yılı su kullanım bedelleri belirlendi. Buna göre 2018 yılında su kullanım hizmet bedeli alınacak olan ve sulama birliklerince işletilen sulama tesisleri 5 gruba ayrıldı. Konya’nın ilçelerinin de yer aldığı beş grupta şu ilçeler yer alıyor; 1. grupta Seydişehir, Suğla, Çumra, Gembos yer alırken, 2. grupta Halkapınar, Kurucuova, Ereğli ve Bozkır, 3. grupta Güneyyurt,  4. grupta Suğla ve 5. grupta Ilgın. Karar’da bitki çeşitlerine de yer verildi ve hububat, ayçiçeği, nohut, şeker pancarı, bağ, aspir, çilek, fidan, mısır, fasulye, sebze, patates, soğan, sarımsak, yem bitkileri, sera ve TAV Sulama’nın işletme ve bakım ücretleri de açıklandı. Bakanlar Kurulu kararına göre uygulama yapılırken şu hususlara dikkat edilecek: “Su kullanım hizmet bedeli, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilir. Bu nedenle, 1 yıl içinde aynı parsele mevcut ürünün hasadı yapıldıktan sonra yenisi ekildiğinde bu bitkilerin herbiri için ayrı ayrı su kullanım hizmet bedeli uygulanır. Su kullanım hizmet bedelleri birliklerin görev alanı içinde ve dışında sulama sayısına bakılmaksızın sulanan parsel sahibine, kiracıya veya ortakçıya uygulanır. Suyun metreküp olarak ölçülebildiği şebekelerinde işletme ve bakım ücretleri tarifelerde gösterilen metreküp su ücreti üzerinden uygulanacak.  Sulama sayısı ve sulama yöntemlerine göre tarife uygulanan sulamalarda su kullanım hizmet bedeli, Birlik Meclisi’nin kararı ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün onayı ile tarifedeki eşik ücretlerin altında kalmayacak şekilde bu yöntemler üzerinden belirlenerek uygulanabilir. Aynı parselde aynı zamanda karışık olarak çeşitli bitkiler sulandığında parselin tamamına bunlardan su kullanım hizmet bedeli en yüksek olan bitkinin ücreti uygulanır. Tarlanın ekime hazırlanması için yapılan TAV sulamasından sonra bu parseldeki bitkiler sulama mevsimi içinde de sulandığında o bitkiye ait ücretler uygulanır. Bitki yetiştirilmeksizin arazi iyileştirmek maksadıyla yapılan sulamalarda TAV Sulaması kabul edilir. Fide, satış fidanı ve her çeşit tohum yetiştirmek maksadıyla kullanılan parselin sulanması halinde bunlara ait olduğu esas bitkinin su kullanım hizmet bedeli uygulanır.”

SU KULLANIM HİZMET BEDELİNDE İNDİRİMLER

Ayrıca kararda tesislerin su kullanımlarının hangi durumlarda indirim alacağı da açıklandı. Buna göre kararda, “Sulama mevsimi boyunca herhangi bir sebeple yeterli sulama suyu verilemediğinde bu alanlara Birlik Meclisi’nin kararı ve DSİ Bölge Müdürlüğü’nün onayıyla verilen su miktarı ve birim alandan alınan bitki verimi de dikkate alınarak tespit edilecek, faydalanma oranıyla tarifedeki su kullanım hizmet bedeli çarpılarak bulunan miktar su kullanım hizmet bedeli olarak uygulanır. Bir yıl içinde aynı parsele mevcut ürün hasadı yapıldıktan sonra diğer bitki ekildiğinde bir önceki bitkinin sulanmış olması şartıyla ondan sonra ekilen bitkinin su kullanım hizmet bedeli birlik meclisinin kararıyla en fazla yüzde 20’ye kadar indirimli uygulanır. Aynı parsele ikinci veya üçüncü bitkilerin ekimi yıl içinde yapılıp, hasadı ise ertesi yılın Mart ayı sonuna kadar tamamlanan bitkilerde sulanan parseller tespit edilir ve normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülür ve ürün ekildiği yıl tarifesi uygulanır” denildi.

Çiftçilerinde bazı durumlarda Birlik Meclis kararıyla yüzde 50’ye kadar indirim alabileceği belirtilen kararda şunlara yer verildi: “Çiftçilerin tenebbüt müddeti boyunca devamlı olarak kendi motopomplarıyla suladıkları bitkiler su kullanım hizmet bedeli birlik meclisinin kararıyla en fazla yüzde 50’ye kadar indirimli uygulanır. Birlik ile sözleşme yapmadan sulama alanı dışı sahalarda yapılan sulamalarda motopomp, yağmurlama ve damla sulama sistemi indirimleri uygulanmaz. Sulama sistemi yağmurlama ve damla sulama yöntemine göre inşa edilen sulama tesislerinde motopomp, yağmurlama ve damla sulama sistemiyle sulayanları birlik meclisinin kararıyla indirim uygulanır. Su kullanım hizmet bedellerinin tahsilatında erken ödemeyi teşvik etmek maksadıyla birlik meclisinin belirlediği kurallara göre yapılan ödemelere, birlik meclisinin kararıyla yılı içinde tahakkuk döneminde TÜİK tarafından 12 aylık ortalamalara göre ilan edilen TÜFE oranına kadar indirim yapılabilir. İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda bulunan indirimler uygulanırken birden fazla indirimi söz konusu olması durumunda sadece en yüksek olan indirim oranı uygulanır. İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda bulunan indirimler yıl içinde geçerli olup ödemesi birliğin belirlediği süre içinde yapan mükelleflere uygulanır. Ayrıca sulama alanı içerisinde çifçilerin kendi yer altı suyu kuyularıyla ve tamamen kendi imkanlarıyla suladıkları sahaları tüm gruplarda dekar başına 5 TL bedel uygulanacak.” (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER