© Konya Postası 2021

Sucuk alırken fiyatına dikkat

Türk toplumunun pikniklerinde vazgeçilmezi olan sucukların üretimi ve denetimi konusunda Konya Postası’na değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mehmet Hulisi Ada, sucuk alırken et fiyatlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi

Sucuk üretimi için firmaların birçok denetimden geçtiğini dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mehmet Hulisi Ada, sucuk alacak vatandaşların et fiyatlarına dikkat etmesi gerektiğini, gıda ürünlerinde son yıllarda uygulanmaya başlanan teşhir uygulamalarının sektörde bir takım düzelmeleri sağladığını ve denetimlerin daha fazla olması gerektiğini söyledi.

SUCUK ÜRETİMİ İÇİN BİRÇOK DENETİMDEN GEÇİLİYOR

Sucuğun bir et ürünü olduğunu ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Hulisi Ada, Türkiye’de sucuk üretebilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Et Ürünleri Tebliği’ne uyulması gerektiğini söyledi. Tebliğin içeriğinde birçok madde bulunduğunu kaydeden Ada, sucuk üretimi yapacak yerlerin hijyene, alet ve ekipmanların gıdaya uygun olması gerektiğini aktardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri’nin denetim ve kontrol görevlilerinin denetiminden sonra üretime izin verildiğini dile getiren Başkan Ada, “Eğer Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri hijyenik şartlara uymayan yerlere üretim izni vermezler. O yüzden sucuk üretimi yapan yerlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden işletme onay numarası alması gerekiyor. Zaten üretilen sucuğun etiketinde de bu numaranın bulunması gerekiyor. Böyle ürün görülürse bunun üretiminin devlet tarafından kontrol edildiğini anlıyoruz. Sadece devlet kontrolü değil ayrıca HASİP denilen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi vardır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri bu alt yapı şartlarını denetledikten sonra HASİP denetimi yapıyor. Bu sistem gereği et nereden alınıyor, baharatlar nasıl gibi denetlemelerde var. Karışım nasıl yapılıyor, soğuk zincir kırılmadan geliyor mu gibi şartlar denetleniyor. İşte bütün bunlar denetlendikten sonra sucuk üretimi için yasal üretime izin veriliyor” dedi.  

SUCUK FİYATI ET FİYATINA YAKIN OLMALI

Sucuk alacak vatandaşlar için sucukların üzerinde bulunan etiketlerin önemli olduğunu kaydeden Başkan Mehmet Hulusi Ada, sağlıklı ve güvenilir sucuk için bazı şartların sağlanması gerektiğini anlattı. Ada, “Vatandaş olarak bizlerin sucuk alırken ilk önce dikkat etmemiz gereken şey sucukların üzerinde bulunan onay numarasına dikkat etmemiz gerekiyor. İkinci olarak sucuğun markasına bakacağız yani güvenilir firma olup olmadığına. Bizler zaten vatandaş olarak yapacağımız birşey yok. Tüketici olarak etiket bilgileri, işletme onay numarası, son tüketim tarihi ve güvenilir bir marka olup olmadığına bakmamız gerekiyor” dedi. Ada, sucukların görsel olarak da koku ve şekil değişikliği gibi durumlardan anlaşılabileceğini kaydetti. Başkan Ada, sucuğun temel üretiminde et ve baharat kullanıldığını belirtti.

Konya’da et üretimi yapan firmaların bulunduğunu ve sucuk imalathanelerinin bulunduğunu söyleyen Başkan Ada, “Sadece Konya değil tüm Türkiye’de merdivenaltı işletmeler bulunuyor. Devletten izin almayan, gıda mühendisi çalıştırmayan yerler ve sucuk üretiminde et yerine daha fazla para kazanmak için başka ürünler katan yerler kaçak işletme kapsamında değerlendiriliyor” dedi. Sucuk üretiminde at, eşek veya domuz eti gibi sağlıksız ürünlerin kullanılması konusuna değinen Ada şunları kaydetti: “Aslında sucuk üretiminde at, eşek veya domuz eti kullanımı yasaktır ama hile amaçlı üreticiler maalesef bunları kullanıyor. Ortalama zaten bir etin fiyatı 40 TL ve siz 20 TL’ye sucuk alıyorsunuz. İşte maliyeti düşürüp daha fazla para kazanmak için bu tür şeyler yapılıyor. Bu da tüketiciyi hem maddi anlamda kandırma hem de sağlıksız ürün aldığı için sağlık yönünden zarar vermiş olunuyor.” Sucuk alımında piyasa maliyetine dikkat edilmesinin önemli olduğunu anlatan Ada, vatandaşların bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

TEŞHİR UYGULAMALARI PİYASAYA DÜZEN GETİRDİ

Son yıllarda gıda ürünlerinde sağlıklı üretimin sağlanması adına teşhir uygulamalarının başladığını söyleyen Başkan Ada, Konya’da gıda denetimleri konusunda sıkı uygulamaların bulunduğunu kaydetti. Ada, “Ciddi ve caydırıcı denetimler var ama bunlar yeterli değil. Gıda sektörü çok büyük bir alan ve bu ekiplerin bu denetimlere yetmediğini görüyoruz. Bu yüzden Konya’da güvenilir ürünler tüketebiliriz. Zaten teşhir uygulamaları sonrasında bu firmalar ciddi yaptırımlarla karşılaşıyorlar. Eğer gıda mevzuatına uygun olmayan ürünler tespit edilirse ilk teşhirde 15-16 bin TL’lik cezalar veriliyor” şeklinde konuştu. Para cezalarının yanında firma isimlerinin açıklanmasının kaçak ürün satan firmalara büyük bir darbe vurduğunu anlatan Ada, prestij kaybı yaşamamak için firmaların daha dikkatli çalışmaya başladıklarını söyledi. Teşhir edilen ürün ve firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı resmi sitesinde ve sosyal medyada yayınlandığını söyleyen Ada, vatandaşların sıkıntılı bir ürün gördükleri zaman durumu 174 Alo Gıda hattına bildirmelerinin faydalı olacağını kaydetti. Et ürünlerinde yılda 1 kere planlı hem de habersiz denetimler yapıldığı bilgisini veren Ada, denetimlerin artması gerektiğini ifade etti. (Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER