© Konya Postası 2021

SÜ’de jelatin üretildi

Selçuk Üniversitesi Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün projesiyle hindi ve tavuk derisi ile kemiğinden, sığırdan elde edilene alternatif olabilecek jelatin üretildi. Gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında yoğun olarak kullanılan jelatin üretiminde yurt dışına bağımlılığı azaltmak ve yeni teknikler oluşturmak amacıyla Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından çalışma başlatıldı

Bu kapsamda, genellikle domuz deri ve kemiklerinden üretilen jelatin yerine sığırdan elde edilen helal jelatine olan talebin artışı göz önünde bulundurularak alternatif kaynaklar üzerinde çalışıldı.

"Piliç-Hindi Mekanik Ayırma İşlem Atıklarından Jelatin Üretimi ve Şekerleme Ürünlerinde Kullanımı" projesine iki özel sanayi kuruluşunun yanında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Yıldız Teknik Üniversitesi de destek verdi. Patent başvurusu yapılan çalışma bilim çevresinde uluslararası en yüksek Q1 sınıfında yer alan "Journal Of The Science Food And Agriculture" bilimsel dergisinde nisanda yayınlandı. Hindi yan ürünleriyle başlayan çalışmaya zaman içinde piliç yan ürünleri de dahil edildi.

Selçuk Üniversitesi Akşehir Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kurt, alternatif jelatin üretimi ihtiyacının Türkiye ve dünyada giderek arttığını söyledi. Türkiye'nin ihtiyacı olan üretimin tamamını gerçekleştiremediğini vurgulayan Kurt, şunları kaydetti: "İhtiyacımızın yaklaşık 15-20 bin tonluk kısmı yurt dışından karşılanmaktadır. Jelatin, üretiminde kullanılan kaynak nedeniyle kuşkuyla bakılan bir maddedir. Biz ülkemizin ihtiyaçlarına alternatif bir ham madde sunmak hem de bu kuşkuları ortadan kaldırabilmek için kanatlı sektörünün yan ürünleriyle jelatin üretmeyi hedefledik. Özellikle son zamanlarda reyonlarda hindi ürünlerinin arttığını gözlüyoruz. Buradan yan ürünlerinin de arttığını çıkarabiliriz. Hindi ve piliç jelatin üretimi için önemli bir kolajen kaynağıdır. Çalışma sayesinde kanatlı sektörünün en önemli iki ham maddesiyle jelatin üretimi gerçekleştirebileceğiz." (AA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER