© Konya Postası 2021

“SUİSTİMAL EDİLDİ”

Kronik hastalıkları olan vatandaşlar, ilaç devam reçetesine göre direkt olarak eczaneden ilaç alamayacak. Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, uygulamanın yerinde olduğunu vatandaşların normalde üç aylık kontrolden geçmesinin sağlıkları açısından önemli olduğunu söylerken, Özel Anıt Hastanesi Başhekimi Dr. Kudsi Öncü, yapılan bu uygulamanın vatandaşlara büyük sıkıntılar yaşatacağını belirtti.

İLAÇ DEVAM REÇETESİ

Kronik hastalıkları olan vatandaşlar, mevcut raporlarıyla direkt olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları üç ayda bir hekime reçete ettirecek. Bu konu bir yıl önce vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine SGK’ya iletilmiş ve yeniden düzenlenmişti. Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istedikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı. 

“VATANDAŞLARIN SAĞLIĞI AÇISINDAN DOĞRU KARAR”

Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, uygulamanın vatandaşların sağlığı açısından doğru bir karar olduğunu zaten bu hastaların her üç ayda bir doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. İlaç devam reçetesinin ikinci üç aylık dönemin iptal olduğunu normalde üç ay ilaç devam reçetenin devam ettiğini belirten,  Karakap, “Eczacılar Odası olarak Sağlık Bakanlığın bir yıl önce yapmış olduğu ikinci üç aylık dönem için doktora gitmeme zorunluluğuna karşı tavır sergiliyorduk” şeklinde konuştu.

“BAKANLIK SIKINTILARI ÇÖZMEK İSTEDİ”

Sağlık Bakanlığının amacının doktorun yükünü azaltmak ve hastanelerde olan kuyruğun önüne geçmek bir yıl önce uygulandığını söyleyen Oda Başkanı Cemil Karakap, “Sağlık Bakanlığı ilaç devam reçetesini bir yıl önce yürürlüğe soktu amacı ise tamamen vatandaşların sıkıntısını çözmekti bakıldığında hastanelerin önünde olan kuyruğu azaltacak bir yandan da doktorun yükünü azaltacaktı. Ancak şunun altını çizmemiz gerekir hastalar doktor kontrolünden geçmesi vatandaşın sağlığı açısından önemli bir yer tutar. Biz bu yüzden yasa çıktığından bu yana karşı tavır sergiledik şeklinde konuştu. Çıkan yasayla bir çok suiistimallerin olduğunu sözlerine ekleyen Karakap, daha sonra şu açıklamaya yer verdi: “neredeyse bir yıl yürürlükte kalan bu yasayla hasta ilaç almış gibi bir çok ilaçlar satıldı. Sağlık Bakanlığına gelen şikayetler üzerine bakanlıkta haklı olarak ilaç devam reçetesini geri çekti” ilaç devam reçetesinin sadece ikinci üç aylık döneminin iptal olduğunu normalde üç aylık dönemin devam ettiğini tekrar hatırlattı.

 

" SUSSİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YAPTI"

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ilaç devam reçetesindeki uygulama hakkında konuşan Özel Anıt Hastanesi Başhekimi Dr. Kudsi Öncü, Sağlık Bakanlığının yaptığı uygulamanın neden kaldırıldığı hakkında bilgilerinin olmadığını sadece bu uygulamanın basın yoluyla duyduklarını söyledi. Kudsi, "Sağlık Bakanlığı bize sadece bu uygulamanın kaldırıldığını bildirdi. ama sebebini bildirmedi. bizim basın yoluyla duyduğumuz  öğrendiğimize göre bakanlık bazı suiistimallerin önüne geçmek için yaptı. hastanın elindeki ilaç bitmediği halde ilaç alması veya bazı eczanelerin bu boşluktan yararlanıp ilaç hastaya ilaç veriyormuş gibi yapmaları" şeklinde konuştu.

"SIKINTILAR YAŞANDI"

Sağlık Bakanlığının yaptığı değişikliği beraberinde sıkıntıları da getireceğini belirten Kudsi, "Yapılan bu uygulamayla hastalar sıkıntı çekecek. örneğin Konya'nın bozkırındaki bir vatandaş ilacını almak için eczaneye gitmek yerine tekrar hastaneye gelip bürokrat işlerimi tekrar yaşayacak. bizim gayemiz vatandaşa sıkıntı yaşatmamak" şeklinde konuştu. daha sonra uygulamanın kaldırılacağı yerde denetlemeler sıklaşsa iyi olacağını sözlerine ekledi

 

“SUİSTİMAL EDİLDİ”

Öznur Eczanesinin Eczacı Teknisyeni Abdullah Yiğit, bazı eczacıların ilaç devam reçetesini suiistimal ettiğini ve alınan bu kararın yerinde olduğunu söyledi. Yiğit, “bazı eczacılar ilaç devam reçetesi ile hastaları suiistimal edebiliyordu. Özellikle doğu illerinde hastaların almadıkları ilacı almış gibi gösteriyorlardı. Bu nedenlerle böylesi daha iyi oldu” şeklinde konuştu. Altı ayda bir doktora gitmek yerine üç ayda bir doktora gideceklerini ifade eden Yiğit, “Vatandaşlar altı ayda bir doktora gitmek yerine üç ayda bir doktora gidecekler. Aile hekimlerine gidilecek ve aile hekimleri hastalara üç aylık raporlar yazacak. Hastaların üç ayda bir gitmesi şu yönden iyi hastanın durumunda bir gelişme ya da bir gerileme olduğunda doktorun kontrolüyle bu durum tespit edilebilir” dedi . hastaneye gidemeyecek olan vatandaşların evlerine aile hekimlerinin gittiğini söyleyen Yiğit, ” Hastaneye gidemeyecek durumda ki çok aşırı hasta veya yaşlı vatandaşlar içinde evde tedavi var aile hekimleri evlere gelebiliyor” dedi.

(Mustafa ŞENOL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER