Sultan Selim'in Konya'daki camisi restore ediliyor
KonyaKanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan'ın oğulları Osmanlı Padişahı Sultan 2. Selim tarafından, sancak beyliği yaptığı Konya'da Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Selimiye Camisi'nin restorasyonu bu yılın sonunda tamamlanacak.
Konya'da "Mevlana Camisi" ve "Sultan Selim Camisi" diye de adlandırılan Konya Selimiye Camisi, Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelenlerin de ilgi odağı oluyor. Caminin yapımı, Kanuni Sultan Süleyman ve Eşi Hürrem Sultan'ın oğlu, Sultan 2. Selim tarafından, burada sancak beyliği yaptığı dönemde 1558 yılında başladı. Mimar Sinan tarafından inşaatı sürdürülen cami, 2.Selim tahta çıktıktan sonra 1570'te tamamlanarak ibadete açıldı.
"Mutasavvıf" Osmanlı padişahlarından 2. Selim'in, "Hazreti Mevlana'ya olan sevgisinin bir tezahürü olarak yaptırdığı" tarihi kayıtlarda da geçen caminin restorasyonu, geçen yılın eylül ayından beri devam ediyor. Binanın temelleri güçlendirilerek, kubbede ve duvarlardaki çatlaklar, tekniğine uygun olarak tamir ediliyor.
Restorasyon çalışması, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü denetiminde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Uzman ekip, erken dönem Osmanlı mimarisi özellikleri taşıyan bu tarihi yapıda itinalı bir çalışma yürütüyor.
Halen bir bölümü ibadete açık olan tarihi camideki restorasyonun, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanacağı öngörülüyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın tarihi yerleşim yerindeki Bedesten'de yaptıkları çalışmanın, dünyanın en büyük restorasyon projelerinden biri kabul edildiğini söyledi.
Bedesten ve Mevlana Müzesi'ni de içine alan tarihi alanda bulunan Osmanlı dönemi eserlerini de restorasyon kapsamına aldıklarını anlatan Akyürek, "Selim Sultan Camisi de bu kapsamda restore ediliyor. İçinde tarihi han ve hamamların da bulunduğu eserlerin restorasyonunu, tarihe saygı, ecdadımıza vefa örneği olarak gerçekleştiriyoruz" diye konuştu..
İlginizi Çekebilir