Suriye ve Irak'taki iç karışıklıklar havuç üreticilerini de vurdu
Ekonomi
Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan, ürettiği havucun yüzde 40'ını ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ihraç eden Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'ndeki üreticiler Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle zor günler geçiriyor
Havuç üreticisi Mustafa Arıcı:
"Suriye ve Irak'taki iç karışıklıklar olmasa 300 bin ton daha fazla üretim yapıp ihraç edebiliriz. İhracatımızı yüzde 40'lardan 60'lara çıkarma şansını yakalayabiliriz"
Türkiye havuç üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını tek başına karşılayan Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'ndeki üreticiler, ihracatta daha fazla söz sahibi olabilmek için Suriye ve Irak'taki iç karışıklıkların bitmesini bekliyor.
Kısıtlı arazi imkanına rağmen 350-400 bin ton havuç üreten irili ufaklı 52 işletme, bunun 200 ila 250 bin ton arasındaki kısmını başta Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ile Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelere ihraç ediyor.
Suriye ve Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle havuç ihracatı yüzde 50 düşen üreticiler, özellikle kundaklanan tırlar nedeniyle ihracat maliyetlerinin artmasından şikayet ediyor. Arap ülkelerine havuç gönderebilmek için gemi ile daha uzun olan yolun tercih edilmesi nedeniyle maliyetleri artan işletmeler, bu geçici durumun ortadan kalkacağı güne kadar alternatif pazarlar arıyor.
Kaşınhanı'ndaki en büyük işletmelerden birinin sahibi Mustafa Arıcı, AA muhabirine, Konya'ya bağlı bir belde iken Meram ilçesine bağlanan Kaşınhanı'nda işletmelerin arazi sıkıntısına rağmen kiralama yolu ile yıllardır havuç üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.
Çiftçilerin yüzde 90'ının havuç üretimi yaptığını, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 60'ının Kaşınhanı'ndan karşılandığını belirten Arıcı, üretimin büyük bölümün başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edildiğini anlattı.
Üretilen havucun 200-250 bin tonunun ihracata gittiğini ifade eden Arıcı, "Ağırlıklı olarak Arap ülkelerine gönderiliyor. Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Bayreyn, İran gibi ülkelerin havuç ihtiyacını karşılıyoruz. Avrupa'da Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelere de buradan havuç gidiyor" dedi.
Suriye ve Irak'taki gelişmeler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Arıcı, şunları kaydetti:
"İhracat için giden tırlarımız rahat geçiş yapamıyor. Tırlarımızın yolda yakılmasının ihracatımıza yüzde 50 zararı oldu. Yaklaşık 400 bin ton havucun 200 bin tonu ihracata gidiyordu. Suriye ve Irak'taki iç karışıklıklar olmasa 300 bin ton daha fazla üretim yapıp ihraç edebiliriz. İhracatımızı yüzde 40'lardan 60'lara çıkarma şansını yakalayabiliriz. Şu anda bize çok büyük zararları var."
- Kaşınhanı'nda 7 ay üretim yapılıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Konya'nın havuç üretim merkezi olan Kaşınhanı'nda nisan-haziran aylarında doğrudan tohumla ekilen havuç, eylül-mart arasında don gibi iklim zayiatı olmadığı sürece 7 ay hasat ediliyor.
İç ve dış pazarda adını havuçla duyuran Kaşınhanı'nda 10 bin ton kapasiteli 8 soğuk hava deposu bulunuyor. Bu depolarda saklanan havuç, hasat dönemi sonunda nisan-temmuz aylarında piyasaya sunuluyor.
Mahallede 110 değişik kapasitede havuç paketleme, 2 de sandık yapım işletmesi bulunuyor.