Tapudaki işlemler emlakçı da çözülecek
KonyaVatandaşların tapu dairesine gitmeden emlakçılar üzerinden işlemlerinin yapılması için hazırlanan tasarı yasalaşırsa Oda üyesi, vergi mükellefiyeti ve eğitim sertifikası olan emlakçılardan işlemler halledilecek ve merdiven altı emlakçı kalmayacak
Zaman zaman şikayet edilen merdiven altı emlakçıların önüne geçilmesi ve tapu dairelerindeki yoğunluğun azaltılması amacıyla bir tasarı hazırlandı. Bu yıl içerisinde yasalaşması beklenen tasarı hakkında Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, bilgiler verdi. Tasarı yasalaşırsa emlakçılık yapan kişilerde eğitim şartı aranmaksızın bir kereye mahsus lisans verilecek. Emlakçılık yapmak isteyen adaylarda ise 4 yıllık veya 2 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranacak. Eğitim şartını yerine getiren adaylar 3 ay kurs görmelerinin ardından 3 ay staj yapmaları gerekecek. Bu şartların tamamlanması durumunda adaylar sınava tabi tutulacak, sınavlarda başarılı olanlar adaylar emlakçılık yapabilecek. Tasarıyla birlikte tapu işlemlerinde kolaylık sağlanacağını aktaran Başkan Altınay, “Tapuda ki yoğunlukta ortadan kalkacak. Biz buradan bize verilen uçlarla bilgisayardan tapuya bağlanacağız ve bütün tapu işlemlerini buradan hazırlayacağız. Hiçbir kargaşa olamayacak. İşlem bittikten sonra skayner’dan taratıp tapunun ekranına düşecek orada görevli personel kontrol ettikten sonra ‘harcınızı yatırın, imzaya gelin’ diyecekler. Bu sistem uygulamaya başlayıp da bizler bunu kullanmaya başladığımız gün ayakçı, seyyar, kaçak merdiven altı diye hiçbir kimse kalmayacak” dedi.
TAPUYA GİDİLMEDEN HAZIRLANACAK
TEMFED Federasyon öncülüğünde ve Türkiye genelindeki oda ve dernek başkanlarının ortak imzasıyla hazırlanan yasa taslağının Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanlarda mevcut olduğunu dile getiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Yasa çalışmamızda Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde son aşamaya gelindi. Yasa çıktığı gün kayıtlı emlakçılar olarak bizler elimizi taşın altına koymaya hazırız. Sayın bakanımız da söz verdi ve işlemler devam ediyor. Şimdi pilot bölgeler seçildi. Oda üyesi olan, vergi mükellifiyeti ve eğitim serftikası olan bizim üyelerimiz tapuya gitmeden emlak ofisinde tapu işlemlerini hazırlayacak. Tapuda ki yoğunlukta ortadan kalkacak. Bize verilen uçlarla ofisimizde bilgisayardan tapuya bağlanacağız ve bütün tapu işlemlerini buradan hazırlayacağız. Hiçbir kargaşa olamayacak. İşlem bittikten sonra skayner’dan taratıp tapunun ekranına düşecek orada görevli personel kontrol ettikten sonra harcınızı yatırın, imzaya gelin diyecekler” dedi.
SINAVDA BAŞARILI OLANLAR EMLAKÇILIK YAPACAK
Sistemin uygulanmaya başlaması halinde, seyyar ve merdiven altı emlakçılık yapan hiç kimsenin kalmayacağını belirten Başkan Altınay, emlak komisyonunun da Türkiye genelinde eşit olacağını belirtti. Altınay, “Biz faturamızı keseceğiz. Malı kaça sattıysak onun komisyonunu alacağız faturasını da devlet verecek. Sözleşmesiz alım satım yapılamayacak. Alıcı ve satıcıyla birlikte sözleşme yapılacak o sözleşme burada skayner’dan taratılacak. Bütün tapu işlemleri hazırlanacak komisyon bedeli kaç para ise o kadar fatura kesilecek. O da bizim hesabımıza gelecek. Burada yanlış yapan bir emlakçı olursa lisansları iptal olacak. Bu lisanslar iptal olduğu zaman ömür boyu bir daha emlakçılık yapamayacak. Böyle bir şart varken hiçbir emlakçı yanlış yapmaya heveslenemez, yapamaz. Ondan dolayı herkes işini gerektiği gibi yapıp sonuna kadar arkasında duracaktır” diye konuştu. Altınay, tasarının hazır olduğunu ve yasanın çıkmasının beklendiğini kaydetti. Kaçak çalışanlar veya vergi mükellefi olup da oda kaydı olmayanların bir an önce oda kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini belirten Altınay, “Mevcut olanlara eğitim şartı aranmaksızın bir kereye mahsus lisans verilecek bundan sonra da emlakçılık yapmak isteyenler 4 yıllık ve ya 2 yıllık üniversite mezunu olacaklar 3 ay kursa gidecekler, 3 ay staj yapacaklar. Bunun haricinde üç tane sınav hakkı verilecek bu sınavlarda başarılı olanlar emlakçılık yapabilecek. Başarılı olamayanlar kesinlikle emlakçılık yapamayacak” dedi.
‘SELÇUKLU PARLAYAN YILDIZ’
Selçuklu ilçesinin 50-55 vilayetten daha fazla nüfusa sahip olduğunu ifade eden Başkan Sedat Altınay, ilçenin Konya’nın parlayan bir yıldızı olduğunu aktardı. Selçuklu’da yaşayan kişi sayısı fazla olmasından dolayı gayrimenkul sektöründe hareketliliğin de fazla olduğuna dikkati çeken Altınay, Selçuklu’da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan bölgelerin olduğunu söyledi. Selçuklu Belediyesinden de kentsel dönüşüm çalışmaları beklediklerini dile getiren Altınay, “Konya’mız yapılaşacak, imarlaşacak kalite standardı yüksek olan konutlar inşallah yapılacak. Kentsel dönüşüm Selçuklu’da Sille Yolu Esenler Bölgesi’nde, Dedeman Otel’in arkasından Akıncılar Parkın’a kadar kapsayan alan olabilir. Cumhuriyet-Binkonutlar bölgesinde ikişer üçer katlı olan yapılarımız var. Şehrin göbeğinde kaldılar, orada bir kentsel dönüşüm çalışması olabilir” sözlerini kullandı.
VATANDAŞLARIMIZ GAYRİMENKULE YATIRIM YAPABİLİR
Piyasa genelinde durgunluğun bulunduğunu dile getiren Sedat Altınay, konut kredi faizlerinin yüksek oluşunun etkisi olduğunu söyledi. Konut kredi faizlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Altınay, “Faizler düşürüldüğü zaman gayrimenkul sektöründe hareketlilik olacaktır. Şimdi yatırımcılar hiç tedirgin olmasınlar. Gayrimenkul yılın her ayında yatırım yapana para kazandıran bir sektör. Vatandaşlarımız güvenli bir liman arıyorsa gayrimenkul sektörüne yatırım yapmaya devam etsinler. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak hem yurtdışındaki hem yurtiçindeki bütün vatandaşlarımızı gayrimenkul sektörünün her birimine yatırım yapmaya davet ediyoruz” dedi. Altınay, gayrimenkul sektörünün yatırımcısına daima kazandırdığını belirtti. Gayrimenkulde durağanlığın Türkiye genelinde yaşandığını belirten Altınay, gayrimenkul sektörünün Kurban Bayramı’ndan sonra hız kazanacağını söyledi. 2017’nin ilk 6 ayı içerisinde hedefledikleri rakamlara ulaşamadıklarını söyleyen Altınay, daha yılın bitmediğini aktardı. Altınay, “Herkesin önü açık, ülkenin önü açık, hükümetimiz de oldukça olumlu kararlar alıyor. Sayın başbakanımız talimatıyla KDV oranları ve damga vergisi oranları düştü. Bunların hepsi bir etken. Konut kredi faizleri de aşağı çekilirse inşallah bundan sonra emlak sektörünü çok daha hareketli günler bekliyor” diye konuştu.
DAİRELERİN METREKARELERİ KÜÇÜLMELİ
Gayrimenkul sektörün Konya’da çok cazip bir sektör olduğunu ifade eden Altınay şunları kaydetti: “Konya’da yapılan konut hem depreme dayanıklı hem hayat standardı yüksek güvenlikli, yeşil alanı bol olan, çocuk oyun parklarının olduğu kaliteli siteler yapılıyor. Bir de metrekaresi büyük. Ankara’da İzmir’de yüz metrekarelik konut lüks sınıfına girerken bizde iki yüz metrekarelik konut 4+1 olmasına rağmen 5+1, 6+1 isteyenler var. Bizde metrekarelerin büyüklüğünden dolayı fiyatlar yüksek gibi görünüyor. Esasında Konya Türkiye genelinde en ucuz şehirlerden bir tanesi.” Küçük metrekareli yere halkın adapte edilmesi gerektiğini aktaran Başkan Altınay, ideal konutların 150-160 metrekare olduğunu ve 200-250 metrekarelik konutlarda oturulmaya devam edilirse fiyatına katlanılması gerektiğini belirtti.
İnşaat girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Altınay, demire devlet desteğinin gerekli olduğunu aktardı. Başkan Altınay, “Hem Büyükşehir Belediyemiz hem de ilçe belediyeleri’miz konut öneri alan içerisinde bulunan tarla vasfındaki arazileri imara açması lazım. Biz imara arsa üretirsek maliyetler düşecektir. Arsa maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı imarlı arsanın da yok denecek kadar az kalmasından dolayı fiyatlar tavan yaptı. Bu da daire fiyatlarına etki ediyor” dedi.
SEYYAR EMLAKÇILAR KONUSUNDA UYARDI
Emlakçılarla ilgili çeşitli güven problemlerinin zaman zaman dillendirildiğine vurgu yapan Başkan Sedat Altınay vergisiz iş yapan emlakçılar konusunda vatandaşları uyardı. ’Bu iş yeri Konya Emlakçılar Odası üyesidir’ amblemi olmayan emlakçılarla iş yapılmaması çağrısında bulunan Altınay, odanın verdiği fiyat tarifesi, matbu evraklar, alım satım sözleşmeleri, yer gösterme belgeleri, kira kontratları, tahliye taahhütnameleri olmayan emlak ofislerinden vatandaşların alım-satım yapmaması gerektiğini dile getirdi. Merdiven altı ve seyyar emlakçılardan vatandaşların uzak durması gerektiğini vurgulayan Altınay, “Ticaret Odası’na kayıtlı olan, iş yeri belli olan, arandığı zaman anında bulunabilecek emlak ofislerimiz mevcuttur. Vatandaşlarımız bizim oda üyelerimizle alışveriş yaparken hiç tereddüt etmesinler. Maalesef seyyar ve merdiven altı olarak tabir edilen kişi, kurum ve kuruluşların yapmış olduğu yanlışlar emlakçılara mal edilmektedir. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Bizim üyelerimizden yapacakları alışverişlerde herhangi bir sıkıntı yaşanırsa oda olarak sonuna kadar hem vatandaşımızı hem de oda üyemizin yanındayız” sözlerini kullandı.
TARIM FUARINDAN SONRA İKİNCİ BÜYÜK FUAR OLACAK
Tarım fuarından sonra Konya’da ikinci büyük fuar olma yolunda ilerleyen Gayrimenkul Fuarı konusunda değerlendirmelerde bulunan Sedat Altınay, fuarın ikincisinin de düzenleneceği bilgisini verdi. Fuara yabancı yatırımcıların da katılması halinde Konya’nın cazibe merkezi haline gelebileceğini belirten Başkan Altınay, “Gayrimenkul Fuarı Konya’mız da düzenlenen ilk fuardı. Hem ziyaretçi olsun hem de katılımcılar açısından olsun talebi yüksek olan bir fuar oldu. Bu fuar bundan sonra ki yıllarda da devam edecek. Ticaret Odası ve TÜYAP Fuarcılık’ın birlikte almış olduğu kararlar doğrultusunda bir ilki gerçekleştirdik. Tarım Fuarı’ndan sonra ikinciliği alacak bir fuar önümüzdeki günlerde açılacak. Fuarda çok hareketliliğin olacağı kanaatindeyim. Biz burada yabancı yatırımcıların da Emlak Fuarı’na katılımlarını sağlayabilirsek Konya’mız çok daha iyi bir cazibe merkezi haline gelecektir ”dedi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir