TARİH KEŞFEDİLİYOR
GüncelKonya’da yürütülen arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları artıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan edindiğimiz bilgilere göre 2016 yılında Türkiye genelinde aralarında Beyşehir’deki Kubad Abad Sarayı kazılarının da olduğu 112 arkeolojik kazı Bakanlar Kurulu izniyle yürütüldü. Bu kazıları Türk arkeologlar gerçekleştirirken yine Bakanlar Kurulu izniyle yabancı arkeologlar da 29 kazıyı devam ettirdi. Yabancı arkeologların yaptığı kazılar arasında İngiltere’den Prof. Dr. Douglas Baird’in kazı başkanlığını yaptığı Karatay’daki Boncuklu Höyük ile ABD’den Prof. Dr. Ian Hodder’in kazı başkanlığını yaptığı Çumra’daki Çatalhöyük dikkat çekiyor.
KONYA’DAKİ YÜZEY ARAŞTIRMALARI
“Zengibar Kalesi” alanında Doç. Dr. Osman Doğanay, “Fasıllar Anıtı ve Çevresi”nde Yrd. Doç. Dr. Yiğit Hayati Erbil, “Eski, Orta, Geç Tunç Çağları ve Demir Çağı” alanında Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Maner, “Klasik ve Bizans Dönemi” alanında Prof. Dr. Asuman Baldıran Konya’da yüzey araştırması yaparken Türkiye genelinde Türk araştırmacılarının yaptığı yüzey araştırması sayısı 94’e ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Ömür Harmanşah da ABD’li akademisyen olarak 201’da Konya’da yüzey araştırmasında bulundu.
GEVALE KALESİ DE ARAŞTIRILDI
2016 yılında ayrıca Prof. Dr. Ahmet Çaycı başkanlığında Konya Müze Müdürlüğü Gevale Kalesi’nde bir kazı yürüttü. Bu kazının yanı sıra Konya Müze Müdürlüğü, Beyşehir’in Yunuslar mahallesi Höyük Mevkiinde, Bademli mahallesi Küme evleri mevkiindeki dere yatağı bölgesinde, Ereğli’nin Orhaniye Mahallesi, Tahta köprü mevkiinde bulunan Elmas sokakta KOSKİ tarafından yapılan kanal kazısı çalışmalarında ortaya çıkan mezar alanında, Çumra’nın Adakale mahallesinde kaçak kazı yapılan alanda ve ayrıca Kadınhanı’nın Osmancık Mahallesi ile Çeşmecik Mahallesi arasında ulaşım yolunun doğusunda yer alan ve içinde lahit olduğu ifade edilen çıngıraklı kuyunun bulunduğu alanda kurtarma kazıları yaptı.
SELÇUK’TAN SUALTI ARAŞTIRMALARI
Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ile Dr. Erdoğan Aslan da ayrı ayrı Antalya ve Mersin kıyıları ile Kekova adası çevresinde sualtı araştırması yaptı. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş 2017 yılında bilimsel kazılar için DSİ’den 37 milyon 37 milyon 773 bin TL’lik ödenek aktarıldığını, ayrıca bakanlık bütçesinden 14 Ağustos itibarıyla 17 milyon 970 bin 540 lira ödenek kullanıldığını belirtti. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir