© Konya Postası 2021

TARIMIN KALBİ MEMNUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek. Açıklanan alım fiyatları tarımın kalbi Konya’da memnuniyetle karşılandı

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a teşekkür ederek, fiyatların tüm çiftçiler için hayırlı olması temennisinde bulundu. Tahıl ambarı olarak anılan Konya’nın tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu belirten Başkan Altay, açıklanan 2023 yılı buğday ve arpa fiyatlarının çiftçiler için hayırlı olmasını diledi. Başkan Altay, “Her zaman çiftçimizin ve üreticimizin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Ülkemizin kalkınması için gecesini gündüzüne katarak üreten çiftçi kardeşlerimiz inşallah emeklerinin karşılığını alacak. Bereketli olsun” diye konuştu.

“ÇİFTİNİN MALİYETLERİNİ KURTARIR”

Açıklanan buğday ve arpa fiyatlarından çiftçilerin memnun kaldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, açıklanan fiyatların makul seviyelerde görüldüğünü söyledi. Devletin hem çiftçiyi hem de tüketiciyi koruyan bir fiyat politikası izlemesi gerektiğinin altının çizen Kırkgöz, “Açıklanan fiyatların un ve ekmek fiyatlarıyla doğrudan alakası var. Fiyatlar hem un fiyatlarındaki artışın belli oranda kalmasına hem de çiftçinin maliyetlerini kurtarır ve kâr ettirir seviyede olmasını gerektiriyor. Devletin hem çiftçiyi hem de tüketiciyi koruyan bir fiyat politikası izlemesi lazım” diye konuştu.  Çiftçiliğin bir yıllık meslek olmadığını yaklaşık 2-3 yıl sonrasının hesaplanması gereken bir meslek olduğunun altını çizen Başkan Kırkgöz, “Ülkemizde girdi maliyetlerinde, gübre fiyatlarında ciddi manada düşüşler oldu. İleriki dönemlerde maliyetler yükselirse fiyatlar ve desteklemeler de bu oranda artar. Şu anda Konya Ovası’nda yağışlarımız da iyi gidiyor. Bölge çiftçilerimizin en büyük maliyetlerinden biri de sulama maliyetleriydi. Geçtiğimiz yıllarda 4-5 kere sulama yapılan arazilerde şu anda 2-3 defa sulama yapıldı. Özellikle kıraç alanlar da yağışlardan dolayı iyi durumda” dedi.

“YENİ BAKANIMIZDAN ÇOK UMUTLUYUZ”

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da açıklanan fiyatlardan çiftçilerin memnun kaldığını belirtti. Bundan sonraki süreçte girdi maliyetlerinin artmaması gerektiğine değinen Başkan Kağnıcıoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Tarımda kullandığımız enerji başta olmak üzere, mazot, gübre gibi girdi maliyetlerimiz yükselmezse açıklanan fiyatlardan memnun kalırız. Fakat bundan sonraki süreçte girdi maliyetlerimiz yükselirse açıklanan rakamlar yetersiz olur. Bahar ayları Konya Ovası için bereketli geçti. Bitkilerimiz istenilen yağışı aldı, inşallah bundan sonraki süreçte girdi maliyetleri de yükselmediği müddetçe paralar çiftçimizi tatmin edecektir” dedi. Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yunaklı’ya hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Kağnıcıoğlu, “Yeni bakanımızdan çok umutluyuz. Çiftçi temsilcileri, ziraat odaları ve tarım paydaşlarıyla ortak bir karar alınarak tarımın değerlendirmesi gerekiyor. Bundan önceki bakanlarımız tarladan gelen sesleri dinlemedi ama yeni bakanımız inşallah bunlara önem verir” diyerek sözlerini tamamladı.

“DESTEKLER ÖNCEDEN ÖDENMELİ”

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut da açıklanan rakamların üreticilere hayırlı olmasını diledi. Ziraat Odaları olarak açıklanan rakamların daha üstünde bir fiyat beklediklerini ifade eden Başkan Akbulut, “Günümüzdeki ekonominin gündemi çok hızlı değişiyor. Üreticimiz ekim ayında toprakla tohumu buluşturduğunda mazot, gübre, tohum gibi girdi maliyetlerinin fiyatı arttıkça açıklanan alım fiyatları eriyecektir. Geçmiş dönem bakanımız Vahit Kirişçi, gelir garantili tarım yapılacağını söylüyordu. Fakat bunun yolu üreticiye desteğini zamanında vermekten geçiyor. Ürettiği ürünün fiyatı da belli olursa üretici de üretimini ona göre yapar. Ülkemize baktığımızda bir mısır, başka gün buğday para ediyor. Üretici ne ekeceğini hesaplayamıyor. Dolayısıyla tarım paydaşlarına kulak verilerek alım fiyatlarının önceden belirlenmesi ve desteklerin önceden ödenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.  Konya’da son zamanlarda artan yağışların hastalık riskini de beraberinde getirdiğini aktaran Akbulut, “Genel anlamda iyi bir sezon geçirdik fakat bölgemizde lokal olarak pas hastalığının çok yoğun olduğu yerler var. Bölgemiz ve çiftçimiz bu hastalığa hazırlıklı değildi. Bu yıl yağışlar fazla yağdı bundan dolayı toprak da hastalandı. Bu yüzden bazı mahallelerimizde rekolte düşüklüğü yaşanacak” diyerek sözlerini tamamladı.

“ÜRETİMİ DESTEKLEYECEK”

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı buğday ile arpanın alım fiyatlarından Konya çiftçisinin memnun olduğunu söyledi. Bu yıl Konya Ovası'nda hububat ekim alanlarının yüzde 5-10 arttığını dile getiren Çevik, “Bu fiyatın üretimi destekleyeceğine inanıyorum. Piyasanın beklediği fiyat ve bin lira destekle çiftçimizin eline 9 bin 250 lira geçecek. Gübre ve enerji gibi girdilerde düşüş var, bu da çiftçimizi memnun edecek bir fiyat” dedi. Çevik, Konya'da nisan, mayıs yağışlarına bağlı olarak rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Afet olmadan sezona yetişirsek bereketli bir yıl olur. Türkiye genelinde 21 milyon ton civarında hububat bekliyorum inşallah. Hedeflerimiz bu şekilde. Bu fiyatlarda üreticimizin maliyet fiyatları üzerinde bayağı bir kar rehabilitesi var. Bu da iyi bir şey üreticimiz tarafından. Çünkü üreticimiz de bir yıl emek veriyor. Bu fiyatın üreticimizin emeğinin karşılığı olduğunu düşünüyorum.” Kübra KARABURÇ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER