© Konya Postası 2021

‘Tartışılması bile abes’

Danıştay’ın verdiği son kararla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Memur-Sen Konya Hukuk Danışmanı Ömer Faruk Seleş, “Okulların öğrenci ile dolu olması zaten ihtiyaç ve talebi göstermektedir. Okulları valilik mi açacak, bakanlık mı açacak, bunun tartışılması bile abestir. Doğru olan da gerekirse mevzuat değişikliği ile yerelden yapılmasıdır” dedi

“YETKİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA”

Memur-Sen Konya Hukuk Danışmanı Avukat Ömer Faruk Seleş, Konya Valiliği’nin Selçuklu ilçesinde 8 imam hatip ortaokulu açma ve 2 okulun isminin değiştirilmesi konusunda işlemin iptali ve bunun dayanağı olan yönetmelikte geçen ibarenin iptali için dava açıldığını ifade etti. Seleş, “Bu dava Danıştay 8. Dairesi’nde görülüyor. Danıştay 8. Dairesi, Eğitim İş Sendikası’nın yürütmeyi durdurma talebini reddediyor. Bunun üzerine sendika tarafından karara itiraz ediliyor ve itiraz üzerine incelenmek üzere Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu geliyor. Dosyanın hukuki olarak incelenmesi üzerineyken böyle bir karar veriliyor” dedi.

Davanın içeriğinde 8 İmam Hatip Ortaokulu açılması ve Mustafa Necati İlkokulu ile İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu’nun isminin değişmesinin bulunduğunu belirten Seleş, “Netice olarak yürürlükteki kanunda bu tür okulların açılma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğunu ve Konya Valiliği’nin isim değiştirme konusunda ise belli şartlara haiz olduğu belirtiliyor. O şartlardan herhangi birinin bu olayda söz konusu olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar veriliyor” ifadelerini kullandı.

“İSİM DEĞİŞİKLİĞİ BELLİ ŞARTLAR GEREKTİRİYOR”

8 İmam Hatip Ortaokulu açılması ile ilgili hukuki anlamda Konya Valiliği’nin aldığı kararı Bakanlığın da alabileceği aktaran Seleş, bu şekilde mağduriyetin giderilebileceğini söyledi.  Okulların açılması ile ilgili yürürlükteki mevzuat gereğince bakanlık birimlerinin karar vermesi gerektiğini söyleyen Seleş, “Valiliğin böyle karar verme yetkisi yok. Bu karara istinaden bakanlık aynı şekilde okulların açılması ile ilgili kararı verirse zaten sorun giderilmiş olur” ifadelerini kullandı. Mustafa Necati İlkokulu ve İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu’nun isminin değişmesi konusunda ise idareler tarafından yönetmelikle belirlenen şartların olduğu hususunda somut gerekçeler ortaya konulması gerektiğine vurgu yapan Seleş, “İsim değişikliği ile ilgili eğer somut gerekçeler ortaya konulursa engel de ortadan kalkar. Burada öğrencilere mağduriyet verecek asıl husus, isim değişikliği kararı değil dönüştürülmüş olan okulların açılmasıyla ilgili olanıdır. Yetki yönünden verilmiş bir karar olduğu için çok da telaş edilecek bir şey yok. Bakanlık bununla ilgili hızlı bir şekilde kararını verir ise hukuki sıkıntı ortadan kalkar bundan sonrası için de mağduriyet yaşanmaz” şeklinde konuştu.

“OKULLARIN AÇILMASINI YEREL BİLİR”

Okulların açılması konusunda Konya’nın karar vermesi gerektiğini dile getiren Seleş, “Konya’nın Selçuklu ilçesinde bir okul açılacaksa buna Ankara’daki bakanlığın değil, tabii ki Konya’nın karar vermesi gerekir. Çünkü vatandaşın talebi, nüfus yoğunluğu ve nerede ihtiyaç olduğu önemlidir. Bunun yerelden yapılması hakkaniyete daha uygundur. Zaten pratikte Bakanlık yapacaksa da bununla ilgili raporları yerelden isteyecektir. Netice de karar verirken yerelden aldığı bilgi ve belgelere göre karar verecek. O yüzden Valiliğin yaptığı işlem Milli Eğitim’in yaptığı çalışmalar sonucundaki işlemdir” diye konuştu.

İmam Hatip isminin geçmesi üzerine böyle bir karar verildiğini sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından düşünüldüğü için kararı tasvip etmediklerini söyleyen Seleş, “Ülkenin, yargının birçok problemi varken vatandaşları mağdur edecek bir şekilde karar verilmesi açıkçası bizi üzüyor. Burada yerelde teknik bir şikâyet yok. Yani ihtiyaç olup olmaması, öğrenci azlığı, eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksaması ve benzeri bir şikâyet yok. Okulların öğrenci ile dolu olması zaten ihtiyaç ve talebi göstermektedir. Sadece bunu valilik mi açacak, bakanlık mı açacak, bunun tartışılması bile abestir. Doğru olan da gerekirse mevzuat değişikliği ile yerelden yapılmasıdır” dedi.

DAVA NE ZAMAN SONUÇLANACAK?

Yürütmeyi durdurma kararı davasının Danıştay 8. Dairesi’nde devam ettiğini ifade eden Seleş, dava hakkında nihai kararı Danıştay 8. Dairesi’nin vereceğini belirtti. Davanın ne zaman sonuçlanacağı veya hangi yönde karar çıkacağına ilişkin net bir şey söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Seleş, “Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı İdare Yargılama Kanunu gereğince kurumlara tebliğ edilir. Bununla ilgili kararın derhal uygulanması gerekiyor. En fazla 30 gün sürebilir. Ayrıca burada yapılacak iş Konya’nın vermiş olduğu kararla ilgili bakanlığın ilgili birimleri de buna paralel karar verdiğinde hem yerelde mağduriyet olmaz, hem de hukuki sıkıntı giderilmiş olur” diyerek sözlerine son verdi.

“SÜREÇ UZADI”

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıel, sürecin uzayacağına dikkat çekerek, “Bu konu önceden de bakanlıktaydı, şimdi tekrar bakanlığa geçmiş oldu. Çözüm üretme noktasında biz isimleri bakanlığa göndereceğiz, onlar da tekrar bize gönderecek. İsim konusunda bakanlık süreci kısaltmıştı ancak bu kararla Danıştay süreci uzatmış oldu” dedi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER