© Konya Postası 2021

Teknolojiye yenildi

Kalaycılığın kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi olduğunu ifade eden kalaycı ustası Kamil Güneş, Konya’da kalaycılık mesleğini yapan kişi sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olduğunu söyledi

Gelişen teknoloji ve yaşam şekilleriyle birlikte birçok mesleklerde kaybolmaya yüz tutuyor. 30-40 yıl öncesinde ki en gözde mesleklerden olan kalaycılıkta mesleğini devam ettiren 5 usta kaldığı konuşuluyor. En lezzetli yemeklerin yapılabileceği, sağlık açısından da faydalı olan kalaylanmış bakır kaplar artık insanların ilgisini çekmiyor. Gazeteniz Konya Postası kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden Kamil Güneş’le kalaycılığın son durumunu konuştu.

KALAYCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

Kalay için “bakır kabın yavrusu” tabirini kullanan kalaycı Kamil Güneş, bakır kapta kalay olmadığı taktirde yapılan yemeğin insanı zehirleyeceğini söyledi. Bakır kaplara yapılan kalaylama işleminin hem sağlıklı olması açısından hem de temiz görünüm açısından gerekli olduğunu belirten Kamil Güneş, “En lezzetli yemek toprak ve bakır kapta olur. Kalaylı tencere de aynalı kazan veya aynalı kapta yemek yemek ayrı bir güzelliktir. Et, patlıcan, fasulye pişir hangisini yaparsan yap. Yemekler temiz ve sağlıklı olur lezzetine de doyum olmaz” ifadelerini kullandı. Kalaycılığın teknolojiye yenik düştüğünü ve vatandaşın eskisi gibi ihtiyaç duymadığını söyleyen Güneş, vatandaşların geçmiş yıllara oranla kalaya önem vermediğini anlattı. Güneş, sektörün çırak yetiştirmediği takdirde öleceğini, iş yapamadıklarını ve kalaycılık mesleğinin en azından Konya’da bitme noktasına geldiğini kaydetti. Kalaycılığın önce ki yıllara göre iş açısından çok kötü durumda olduğunu ve bitmeye yaklaştığını vurgulayan Güneş, “10 yıl öncesine göre daha da kötü durumdayız. Ölüm safhalarına doğru yaklaşıyoruz. Çırak bulmakta zorlanıyoruz. Çırak sanayiye de gitmiyor benim mesleğe ilgi duyup bana da gelmiyor. Tornacıya gitmiyor ki kalaycıya gelsin. Konya’da benim bildiğim dört tane kalaycı var. Bunlarda kapandığında bu meslek Konya’da ölmüş olacak” dedi.

KALAYLI KAPTA YEMEK SAĞLIKLIDIR

Kalaylanmış kapların sağlık yönü ile ilgilenen sayısının az olduğunu, insanların ürünleri şekline bakarak aldığını ifaden eden Güneş, “İnsanlar artık benim tavuğum güzel olsun da yumurtlamazsa yumurtlamasın modunda. Eski yıllardaki ilgi yok çünkü insanlar artık aldıkları ürünün sağlık yönüne bakmıyorlar. İnsanlar ben bugün yiyeyim yarın ne olursa olsun mantığında artık. Bir vatandaş başka yerlerde 500 TL harcayıp geliyor ama bize kalaylattığı bir kap için 10 TL vermek istemiyor” şeklinde konuştu. İnsanların sağlığı önemsemediğine dikkat çeken Güneş, kalaylanmış kaplarda yemek yemenin sağlık açısından iyi olduğunu belirtti. Bir kere kalaylanan bir kabın ancak 4-5 yıl sonra kalaylandığının altını çizen Güneş, “İşlerimiz iyi değil. Yaptığımız işler öyle yüksek ücretli falanda değil. Bundan sonra ya dükkân beni kovalar ya ben dükkânı kovalarım” ifadesini kullandı. (Sinem YELEZ) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER