Termik santral üretime geçecek
KonyaAK Parti Konya milletvekili Ziya Altunyaldız, Karapınar’da yapılacak ve 1.8 tonluk kömür elde edilecek termik santrali de içine alan açıklamasında, “Türkiye’nin enerji konusunda net politikası var. Buna göre Karapınar dahil tüm termik santraller kısa zamanda üretime geçecek” dedi
AK Parti Konya milletvekili Ziya Altunyaldız, haftalık olağan toplantısında Türkiye ve konya gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye genelindeki termik santrallerin enerji politikası gereği kısa süre içerisinde üretime geçeceğini söyleyen Altunyaldız, Çayırhan’daki termik santralde önemli sonuçların elde edildiğini söyledi. Irak’ta gerçekleşen tartışmalı referandumu Türkiye’nin yok hükmünde kabul ettiğini vurgulayan Altunyaldız, bölgenin toprak bütünlülüğünün korunması için gerekli inisiyatiflerin alınacağını kaydetti.
KARAPINAR TERMİK SANTRAL’DE SON DURUM
Karapınar’a yapılacak ve toplamda 1.8 milyar tonluk kömür rezervi elde edilecek olan Termik santrale ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, santralle ilgili şuanda canlı bir adımın atılmadığını söyledi. Çayırhanı’ndaki termik santralin ihalesinin yapıldığını aktaran Altunyaldız, “Çayırhanı’ndaki termik santralde önemli sonuç elde edildi. Aslına bakarsanız Türkiye enerji politikasıyla 3 kriteri gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu 3 kriter, yerli ve milli kaynakların maksimum düzeyde üretime sunmak, makine teçhizatında Türkiye’yi enerjide üretim merkezi yapma ve Türkiye’yi enerjide teknoloji üreten ülke konumuna getirmek. Bunun içinde AR-GE merkezlerini ihale etmek zorundasınız” ifadelerini kullandı. Altunyaldız, Türkiye’nin enerji konusunda net bir politikası olduğunu, Karapınar dahil tüm termik alanların kısa zamanda üretime dönüştürüleceğini söyledi.
Konya’da yapımı devam eden Lojistik Merkez ve Hızlı Tren Garı çalışmalarının hızla sürdüğü bilgisini veren Vekil Altunyaldız, Çevre Yolu’nun yapımı konusunda şunları söyledi: “Çevre yolu ihalesi mali yeterlilik teklifleri alındı incelemeleri son aşamada. İhalenin bugünlerde bitmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra girişimcilik kültürü ve yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmaları da devam ediyor. Bu kapsamda Kitle Fonlaması başta olmak üzere girişimcilerin ilk aşamadan itibaren sermaye sahipleriyle buluşmalarına dönük çalışamalarımız var.”
“IKBY REFERANDUMU VE MECLİS ÇALIŞMALARI”
Irak’ta gerçekleşen tartışmalı referanduma ilişkin Ziya Altunyaldız, referadumun tamamen geçersiz ve Türkiye için yok hükmünde olduğunu hatırlattı. Uluslarası hukuk, Irak’ın toprak bütünlüğü ile anayasası ve Irak ile yapılan anlaşmalara aykırı olarak referandumun yapıldığını dile getiren Altunyaldız, “Güvenlik ve gelecek için Irak merkezi yönetimi ve İran ile yakın temasımız sürüyor. Dün Genelkurmay Başkanımız İran’a gitti ve aynı zamanda Irak’la ortak tatbikatımız devam ediyor. Bu yaptıklarımız bölgesel duyarlılığımızı ve istikrarı bozacak adımlara karşı kararlılığımız gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın İran seyahati olacak ve görüşmeler olacak. Bölgemizdeki oldu bittilere müsade etmeyeceğimizi ve bölgenin toprak bütünlüğünün korunması için kararlılık ve inisiyatif göstereceğimizi ilan ettik. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kararını kürt halklarının menfati ve geleceğine dönük son derece zararlı olduğunu ifade ediyoruz” dedi Yaşanacak olumsuz şartlardan Kürtlerin etkilenmesini istemediklerini ifade eden Altunyaldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve kararı ile Kürt halkının hakkının birbirinden ayrı tutulduğunu söyledi.
2017-2018 yasama döneminde önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini dile getiren Altunyaldız, bu yasalardan en önemlilerinden bir tanesinin 2019 yılı seçimleriyle uygulamasına geçilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum yasaları olduğunu kaydetti. Bununla birlikte TBMM’den ve Türkiye’nin ihtiyacına cevap verecek yasaların kararlılıkla ve tüm kamuoyunun katkısıyla yapılacağını söyleyen Altunyaldız,”Sanayi Ticaret ve Enerji Komisyonu olarak bugüne kadar yapılan ve Genel Kurul’a gönderilen 8 düzenlemenin 6’sı yasalaştı ve ülkemizi destekleyen unsurlar hayata geçirildi. Önümüzdeki dönemde benzer çalışmalar devam edecek. Komisyon olarak Meclis’ten ‘Ara vermeden saha çalışmalarına dönün’ kararı çıktı. Bizde faaliyet kapsamımızda bulunan bütün alanlarda gerek yurtiçi gerekse yurtdışında incelemeler ve temaslarda bulunduk” şeklinde konuştu.
300 MİLYAR TL EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Kredi kuruluşlarının yanlı ve subbjektif raporlarıyla Türkiye’nin kredi notunun düşürüldüğüne dikkati çeken Ziya Altunyaldız, tüm uluslararası kuruluşların 2017 yılı ilk yarısındaki yüzde 5’in üzerindeki büyümeyi gördüklerini ve Türkiye’ye ilişkin beklentilerini yukarı yönlü revize ettiklerini kaydetti. 2017 yılında yüzde 5 üzerinde büyüme beklentisinin olduğunu vurgulayan Altunyaldız, 2011 Martından bu yana en yüksek oranlı işletmelerde ki tedarikçiler alım anketlerinden oluşan endeksin en yüksek olduğu dönemin yaşandığını söyledi. Altunyaldız, “2011 Ocağıdan sonra sanayi üretiminin de en yüksek olduğu dönemi yaşıyoruz. Tüm göstergeler büyüme ve istihdamın artarak devam edeceğini gösteriyor. Orta vadeli plan çerçevesinde 2 husus var. Büyüme ve istihdam merkezli OVP olacak. İşgücüne katılım oranın son derece yüksek seyir izlemesine rağmen 7.7 milyon işgücüne yeni istidaham oluşturuldu. Bu kapsamda OECD içerisinde en yüksek istihdam gerçekleştiren ülkeler arasında yer aldık” dedi. İhracatın artış trendinin devam ettiğini söyleyen Altunyaldız, orta vadeli planda daha önce 153.3 olarak belirlenen 2017 yılı sonu ihracat rakamını, 156.5 milyar dolar olarak gördüklerini ve bu hedefin yıl sonuna kadar yakalanacağını belirtti. Eylül ayında ihracatın yüzde 8.9 oranında arttığını ve 11.3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Altunyaldız, yıllık ihracatın da yüzde 9 artışla 153 milyar doların üzerine çıktığını söyledi. Türkiye ihracaatının yüzde 10’un üzerine çıktığını dile getiren Altunyaldız, “ İhracatımız içerisinde AB ülkelerinin payı yüzde 51.6’ya yükseldi. Kuzey Amerika yüzde 31, Okyanusya yüzde 28 ve Uzakdoğu ülkelerine yüzde 26 ihracat artışı gerçekleşti. Bunun yanısıra otomotiv ve makine ihracatında da önemli artışlar var. Otomotiv ihracatımızda yüzde 10 üzerinde artış, makine ihracatında yüzde 19 artış gerçekleşti. Biz 2017 yılını yatırım, üretim ve ihracat yılı olacağını söylemiştik. Söylediğimiz gibi bu yıl söylediğimiz vasfı sürdürüyor” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı’nın altına dayalı tahvil ihracına ilişkin açıklamalar yapan Altunyaldız, tahvil ihacatının gerçekleşmesi halinde ekonomiye 300 milyar TL kazandırılacağını vurguladı. 2-6 Ekim arasında altına dayalı tahvil ihracatında çağrıya çıkılacağını belirten Altunyaldız, “Milletimizin altın tasarruflarını hem ekonomiye kazandırmasını hem de yılsonunda 2.4 gibi kazançla çıkmalarını isterim. Vatandaşların altınlarını ekonomiye kazandırmanın önemini vurguluyorum. Türkiye belirlediği hedeflere istikrarlı, demokratik ve hukuk devleti olarak çalışmalarını devam ettiriyor. Güvenlik ve küresel yarışta her alanda çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir