© Konya Postası 2021

Teşvikte birinci İstihdamda yok

Konya’da 2017 yılı içinde enerji sektörüne yapılacak yatırımlara verilen teşvik belgesi tüm sektörler içinde yüzde 49’a ulaşırken, enerji sektörünün sağlanması öngörülen istihdamda ise esamisi okunmuyor

Konya’ya yatırım yapmak isteyen firmalara 30 Eylül tarihi itibariyle bu yıl içinde toplam 244 yatırım teşvik belgesi verildi. Toplam bir milyar 822 milyon TL’lik bu yatırımların hayata geçirilmesi halinde 2 bin 944 kişiye istihdam sağlanacak. Teşvik belgesi alan yatırımların 5’i yabancı sermayeye aitken bu yatırımların toplam tutarı 129 milyon TL, sağladıkları istihdam miktarı da 48 olarak belirlendi.

ENERJİ SEKTÖRÜ YATIRIM MİKTARINDA ÖNCÜ

244 belgeden 120’si enerji sektöründe düzenlenirken enerji sektörüne yapılan yatırımların oranı yüzde 49.1’e ulaştı. En çok yatırım teşvik belgesi alan ikinci ana sektör ise 86 belgeyle imalat sektörü oldu. Böylelikle imalat sektörü yatırımları toplam yatırımların yüzde 35’ini teşkil etti. En çok yatırım yapılan 3. Sektör ise hizmet sektörü oldu.  Hizmet sektöründe düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 32 olurken toplam yatırımlar arasında sektörün aldığı pay da yüzde 13’te kaldı.

İMALAT SEKTÖRÜNDEN İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI

Yapılması düşünülen yatırımlar sonucu istihdama en fazla katkıyı sağlayacak olan sektör imalat sektörü olarak ayırt ediliyor. İmalat sektörüne yapılması düşünülen yatırımlarla bin 414 kişiye iş sağlanması öngörülüyor. Bu ise verilen yatırım teşvik belgeleriyle sağlanacak toplam istihdamın yüzde 49’una tekabül ediyor. Buna mukabil hizmet sektörüne yapılacak yatırımların istihdama verecekleri katkı bin 167 sayısı ile yüzde 39’a ulaştı. En fazla teşvik belgesi düzenlenen enerji sektöründe sağlanması öngörülen yeni istihdam miktarı ise binde 5 ile sadece 156. Uzmanlar, toplam sağlanan istihdam içinde enerji yatırımlarının binde 5’le yer almasını ise enerji yatırımlarının istihdam sorununun çözümüne herhangi bir katkı sağlamadığı şeklinde yorumluyor. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER