Tosya'da çeltik ekimi başladı
GüncelGazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde üreticilerin çeltik ekim mesaisi başladı
Yaklaşık 10 bin dekar arazide çeltik ekiminin yapıldığı ilçede 1926'da Türkiye'nin ilk çeltik fabrikası kuruldu.
Lezzetiyle meşhur Tosya pirinci, coğrafi işaret tescilli "Sarıkılçık" türüyle öne çıkıyor.
Nisan ayında başlayan hazırlıklardan sonra çeltik üretimi için tarlaları "tava" denilen bölümlere ayıran çiftçiler, daha sonra bu alanlara su veriyor.
Tosya'nın Ortalıca köyünde çiftçilik yapan İlhan Demirci, ilçede çeltik tohumlarının toprakla buluşmaya başladığını söyledi.
Bahar aylarının biraz yağışlı geçtiğini, bu nedenle hazırlık sürecinin biraz zor olduğunu anlatan Demirci, "Şu an havalar güzel. 100 dekar arazide çeltik ekimi yapıyorum. Babadan öğrendiğimiz bir meslek, 30 yıldır bu işi yapıyorum. Havalar özellikle yazın ve sonbaharda iyi giderse, sıcak olursa ürün güzel oluyor." diye konuştu.
Çevlik Köyü Muhtarı Mahir Sarı ise çeltiğin bölge ekonomisi açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Köyümüzde 1500 dekar arazide çeltik ekimi yapılıyor. Eylül sonunda hasadını yapıyoruz. Bundan sonra ilaçlama ve gübreleme yapacağız. Sonra da biçimi bekleyeceğiz. Tosya ilk çeltik fabrikasının kurulduğu yerdir. Burada 100 yıldan fazla süredir çeltik üretiliyor. Çeltiğin bizim için önemi çok, bizler de bunu sürdürmeye devam ediyoruz."
İlginizi Çekebilir