Türk veteriner Hekimleri Birliği 70 yaşında
KonyaTürk Veteriner Hekimleri Birliği’nin 70. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Konya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Koçak, sağlık sınıfı olarak haklarını talep ettiklerini söyledi
Konya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Koçak, “Salgınların önlenmesinde, hayvan ve toplum sağlığının korunmasında, hayvan varlığımızda kısacası üretilen her değerde emeğimiz var, emeklisiyle çalışanıyla, veteriner hekimler olarak fazlasını değil sağlık sınıfı olarak hakkımız olanı talep ediyoruz. Bizler Dünyanın En Saygın, Ömür Boyu Yüksek Ahlak ve Sorumluluk Gerektiren Veteriner Hekimliği Mesleğinin Üyeleriyiz. Şahsi Çıkar ve Siyasi Amaç Gözetmeksizin Ülkemizin Çıkarları Doğrultusunda Hayvansal Üretim, Hayvan Sağlığı ve Refahı, Gıda Güvenliği, Veteriner Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Konularında Büyük Bir Azimle Çalışacak, Mesleğimizi Birlik ve Beraberlik İçinde En İleri Noktalara Taşıyacağız” dedi.
TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİNİN 70. YAŞI
“9 Mart 1954, ülkemizde 182 yıldır bilimsel eğitimle yetiştirilen ve hayvan sağlığı, refahı, güvenli ve yeterli gıda, toplum sağlığı için çalışan veteriner hekimlerin meslek örgütü Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin 70. Yaşı” açıklamalarında bulunan Koçak, “Tüm uluslararası otoriteler ve bilimsel çalışmalar, önümüzdeki yıllarda salgınlar, gıda kıtlığı, biyoterör, antibiyotik direnci, iklim krizi gibi küresel ölçekli sorunlarla daha çok karşılaşılacağını üstüne basa basa tekrarlıyorlar. Bizler de ülkemiz için aynı kaygıları taşıyor, zayıflatılmış hayvan sağlığı hizmetlerinin sadece veteriner hekimlerin sorunu olmadığını, konunun hayvancılık, tarım, ekonomi, koruyucu hekimlik, toplum sağlığının zarar görmesi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin gücü ve bağımsızlığında izi silinemez katkıları olan Veteriner Hekimler olarak 70. Yılımızda tarihten gelen sorumluluğumuzla görevimizi ifa etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ OLMASAYDI İSTİKLALİMİZİ KAZANAMAYACAKTIK
Koçak, “Mesleğimizin, Cumhuriyetimizin 100. yılına kattıklarından birkaç örnek vermek gerekirse; 1900’lü yıllarda tüm dünyanın baş edemediği ‘’sığır vebası’’ hastalığına karşı aşı geliştirildi, savaşlarda diğer ülkelerin ordularındaki hayvanlar salgınlardan kırılırken az sayıda ama iyi yetişmiş veteriner hekimin büyük özverisi ve başarıları ile aşılar, serumlar geliştirilerek Türk ordusunun sağlıklı hayvanlarla savaşa devam etmesi sağlandı, savaşın bu sayede seyri değişti. Mareşal Fevzi Çakmak işte bu nedenle "Eğer Türk Veteriner Hekimleri olmasaydı istiklalimizi kazanamayacaktık." demiştir. Bugün ise zayıf düşürülmüş bir hayvan sağlığı hizmeti, niteliksizleştirilmiş veteriner hekimliği eğitimi, hakları ve bazı alanlarda yetkileri elinden alınmış ya da paylaştırılmış bir veteriner hekimlik mesleği var elimizde. Salgınların önlenmesi, halk sağlığının korunması, halkımızın yeterli ve sağlıklı hayvansal gıda tüketmesinin adeta sigortası olan veteriner hekimlerin mesleki örgütlerinin yok edilmesi, pasifleştirilmesi, görevleri dışındaki alanlarda çalıştırılması, çalışanlarının, emeklilerinin ekonomik olarak sıkıntılar yaşaması bizleri üzmektedir” dedi.
70.YILIMIZ DA MÜCADELE YILI OLARAK GEÇECEKTİR
Mesut Koçak, “Gelinen noktada, veteriner hekimlik mesleği ciddi zarar görmüş, yeni mezunlar geleceklerini yurt dışında aramak zorunda bırakılmışlardır. Ancak en büyük zararı hayvancılığımız, ekonomimiz, toplum sağlığı görmüştür. “Ülkemizde hayvansal gıda tablosunun gelecek yıllarda daha da kötüleşmemesi için en kısa süre hayvancılıkta orta ve uzun vadeli planlamaların yapılması ve yetiştiricinin karlılığının artırılması” üzerinde durulmalıdır. Son yıllarda tartışma konusu olan sahipsiz hayvanlar da aslında veteriner hekimliği hizmetlerinin zayıflatılmasının bir sonucudur. Güvenli gıda, vektör mücadelesi ile çevre sağlığı görevleri de olan yerel yönetimler, veteriner hekimliği sadece kısırlaştırmaya indirgeyerek Veteriner İşleri Müdürlükleri kurmaktan kaçınmışlardır. 69. Yılımız, 6 şubat depremleri nedeniyle DAYANIŞMA YILI olarak geçmişti meslek örgütü tarihimize. Veteriner hekimin sorununun toplumun sağlık sorunu olduğunu bilerek, 70.yılımız da MÜCADELE YILI olarak geçecektir. 70.Yıl Dönümünün Ülkemiz, Mesleğimiz ve Meslek Mensuplarımız İçin Hayırlara Vesile Olmasını Diliyor, Daha Güzel Yarınlarda Buluşmak Üzere Sevgi ve Saygılar Sunuyorum” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir