Türkiye daha iyi bir noktaya gelecek
Siyaset
Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Türkiye'nin, Marmaray gibi büyük projelere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Projeler sayesinde, nesiller boyu hükümetlerin katkılarıyla Türkiye daha iyi bir noktaya gelecek" dedi.
MHP ve CHP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, beraberindeki heyetle Kadıköy'deki Salı Pazarı'nda esnaf ziyareti gerçekleştirdi.
Burada ilgiyle karşılanan İhsanoğlu, zaman zaman vatandaşlarla sohbet edip, fotoğraf çektirdi.
Buradan Marmaray'ın Üsküdar istasyonuna gelen İhsanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, halkın demokratik bir alternatif arayışı içerisinde olduğunu belirterek, halkın demokrasi anlayışına ve hoşgörüsüne herkesin saygılı olması gerektiğini söyledi.
İhsanoğlu, gerçekleştirdiği semt pazarı ziyaretinin çok şeyler söylediğini, her kesimden vatandaşın, özellikle kadınların söylediklerinin kendisini çok duygulandırdığını ifade etti.
Ekmeleddin İhsanoğlu, "Eminim ki, kadınlarımız demokrasi imtihanında en üst sınıfa geçmişlerdir ve en yüksek puanı bizim kadınlarımız alacaklardır. Aynı şekilde gençlerimiz, çok yakından ilgileniyorlar. Bunlar beni çok mutlu ediyor. Bu hislerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü siz bunlara şahit oldunuz ve siz halkın neler söylediğini açık açık dinlediniz. Bu benim için yeterlidir" diye konuştu.
"Demokrasi olduğu zaman, başarı olacak"
İhsanoğlu, bir gazetecinin "Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının ardından Selahattin Demirtaş da bir açıklama yaptı. Siz neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, daha önce bu konuyla ilgili açıklama yaptığını belirtti.
Marmaray'la yolculuk edeceğinin hatırlatılması üzerine de İhsanoğlu, şunları söyledi:
"Marmaray, Türkiye'nin, İstanbul'un rüyalarından birisiydi. Bu rüya gerçekleşmiştir. Bu projeye katkısı olan devlet adamları, bürokratlar, teknokratlar, bunu yapan Türk mühendisleri ve işçileri ve İstanbul halkını tebrik ediyorum. Şahsen Marmaray'ın 1999'dan itibaren hikayesini yakından takip ediyorum. Sayın Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı zamanında, rahmetli Bülent Ecevit'in başbakanlığı zamanında, Devlet Bahçeli'nin ise başbakan yardımcılığı zamanında proje başlamıştır. 2001 senesinde benim yakın dostum Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz'ün de bakanlığı zamanında ilgili çalışmalar başlamıştı. Geçtiğimiz sene 29 Ekim'de, Cumhuriyet Bayramı'nda sayın Başbakanımız tarafından açılmıştır. Bu projeye katkısı olan herkese minnettarız. Türkiye'nin bunun gibi büyük projelere ihtiyacı vardır. Türkiye'nin kalkınması, ilerlemesi, bu projelerin sayesinde, nesiller boyu, arka arkaya gelen hükümetlerin katkılarıyla, Türkiye daha iyi bir noktaya gelecek. Bu da demokrasimizin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Demokrasi olduğu zaman, başarı olacak, başarı olduğu zaman huzur, refah içerisinde olacağız."
İhsanoğlu, bir gazetecinin "Uzlaşmacı mesajlar veriyorsunuz. Ancak Başbakan Erdoğan'ın bir 'monşer' nitelendirmesi var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu, "Bilmeyenlere bir ufak dipnot vereyim, 'monşer' demek 'azizim' demek. Bana azizim dedilerse, çok müteşekkirim" diye yanıtladı.
"İcra yetkisi başbakana, bakanlar kuruluna aittir"
"Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili, 'Orası icra makamıdır, temsil makamı değildir' şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı icra makamı mıdır, temsil makamı mıdır?" sorusu yöneltilen İhsanoğlu, bunun yurttaşlık bilgisi olduğunu dile getirerek, anayasanın okunmasını tavsiye etti.
İhsanoğlu, "O zaman sayın Başbakan anayasayı mı ihlal ediyor?" denilmesi üzerine ise "O sizin sözünüz, ben sözümü söyledim. Anayasanın 104. maddesi cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini sayar. Bu anayasaya göre seçim yapılacağına göre, cumhurbaşkanı andını, yeminini bu anayasaya göre içeceğine göre, anayasanın 104. maddesi derki: 'Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletinin bütünlüğünü temsil eder. Üç, anayasanın uygulanmasını gözetler. Dört, devlet kurumlarının ahenk içinde çalışmasını sağlar.' Demek ki burada, cumhurbaşkanının bu konularda yetkileri vardır. Daha sonra anayasanın ilgili kanunları, yasalardaki, mevzuattaki detaylar vardır. Bunlar cumhurbaşkanının görevlerini sayar. Şimdi bunun içerisinde icra yetkisi başbakana, bakanlar kuruluna aittir. Bakanlar kurulunun ve başbakanın üstünde, cumhurbaşkanı vardır. O cumhurbaşkanının başbakanın rolünü alma yetkisi var mı o Anayasa'da? Bunu ben soruyorum, sorguluyorum. Bilmediğim bir maddesi varsa, ben onu bilmeye hazırım. Yoksa o zaman ona göre konuşmak lazım." ifadelerini kullandı.
Çözüm süreci
Ekmeleddin İhsanoğlu, "Kürt sorunun çözümüne ilişkin İran modelini önerdiğiniz yönünde şeyler var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki soru üzerine, üç kriterlerinin olduğunu söylediğini vurgulayarak, her şeyden önce barıştan yana olduklarını bildirdi.
Milletin barıştan yana olduğuna işaret eden İhsanoğlu, şunları kaydetti:
"Biz barışı seven milletiz ve huzur içinde yaşamak istiyoruz, gerginlik, kavga istemiyoruz. Bin senelik bu coğrafyada beraber yaşadık. Bu beraber yaşama kültürü, sırrı, sihri bizim genlerimize, kromozomlarımıza işlemiştir, birinci husus bu. Yani aramızda farklar nedir? Dilin ötesinde, siz bana büyük bir fark gösterebilir misiniz? Yeme, içme, müzik, adetler, giyim, kuşam, sosyal adetler, zevkler... Sevdiğimiz şeyler müşterektir, sevmediğimiz şeyler müşterektir. O bakımdan bizim uzun, bin senelik bir tarihimiz var. Kimse bunu inkar etmemeli, göz ardı etmemeli. İkinci husus; 2014 senesinde daha çok insan hakları, hürriyetler sağlamamız lazım. Avrupa'nın normlarına ulaşmamız lazım. Devletin kapalı elini artık biz, göstermek istemiyoruz. Onun yerine devletin herkesi kucaklaması lazım. Üçüncüsü, farklı etnik yapıya sahip tek ülke biz değiliz dünyada. Önümüzde İngiltere, İspanya var, başka ülkeler var. Başarılan örnekler var, başaramayan da var. Biz bütün bu üç ana kaynaktan, bu çözümün kodlarını bulacağız, anahtarlarını çıkaracağız ve bunu beraber çözeceğiz. Bunu yaparken, elbetteki hassas bir mesele, 30 bin insanımızı kurban ettik biz bu işte."
Bu konunun Meclis'in çatısı altında olması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, soruların ardından Marmaray ile Yenikapı'ya geçti. Marmaray'da vatandaşlarla sohbet edip bir bebeği seven İhsanoğlu, yolculuk sırasında yan yana oturduğu aileye gül verdi.
Ekmeleddin İhsanoğlu, Yenikapı istasyonu çıkışında gazetecilere toplu taşıma araçlarında kullanılan İstanbul Kart'ını gösterdi.