"Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç" projesi ödül getirdi
Konya- "Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç" projesiyle Başbakan Yıldırım'dan Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülü alan Konya Şeker, 14 yılda yaklaşık 5 bin kilometrelik 273 güzergahta 19 milyon fidan dikimi gerçekleştirdi - Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence: - "14 yıl önce başlayan proje kapsamında günde yaklaşık 3 bin 718 fidan dikmişiz. İlk başta Konya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedeflemiştik. Daha sonra Recep Konuk'un talimatıyla bunu Türkiye nüfusuna dönüştürdük. Şu ana kadar yaklaşık 19 milyon ağaç yetiştirdik. İleriki yıllarda inşallah dünya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedefliyoruz" - "Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde Türkiye'nin en büyük fidan üretim merkezini oluşturduk. Bu merkez yıllık 3,1 milyon fidan üretme kapasitesine sahip"
AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca verilen Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri'nde çevre ve sağlık kategorisinde "Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç" projesiyle ödül alan Konya Şeker, 14 yılda 19 milyon fidanı toprakla buluşturdu.
Küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını iyileştirmeyi, tekrar üretici lehine çevirmeyi amaçlayan Konya Şeker, 2003 yılında "Konya Nüfusu Kadar Ağaç" projesiyle yola çıktı. Proje kapsamında 14 yılda Konya'yı çevresindeki köyler, ilçeler ve illere bağlayan yollarda yaklaşık 5 kilometreyi bulan 273 güzergahta 19 milyon fidan dikildi.
Ayrıca, 66 ayrı yerde 10 bin dekarlık orman alanı oluşturuldu. Bunların yanı sıra çiftçilere 415 bin adet meyve fidanı dağıtıldı. 35 ziraat mühendisi ve 450 kişilik ağaçlandırma ekibinin görev yaptığı Konya Şeker, 40 adet sulama arazözü ile toprakla buluşan fidanların bakımını gerçekleştiriyor.
Ankara'da 1 Şubat'ta gerçekleştirilen törende, Başbakan Binali Yıldırım'ın elinden çevre ve sağlık kategorisinde farkındalık ödülü alan Konya Şeker, Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.
- "Dünya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedefliyoruz"
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Yavuz Erence, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıl önce başladıkları projede ilk başlarda çok zorlandıklarını söyledi.
Projeye AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un talimatıyla başladıklarını, o gün için insanların bu kadar fidan dikileceğine inanmadığını belirten Erence, Konya Ovası'nın toprağının kireç olduğunu ve organik maddelerin düşük olması nedeniyle ağaç yetişmeyeceğine inanıldığını dile getirdi.
Erence, bu düşüncelere rağmen fidan dikip, ağaç yetiştirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ekilen fidanların büyümeye başlamasının ardından halka bu ağaçların faydalarını anlatmak için okullarda eğitim ve camilerde vaaz verdirdik. Bu, başarılı da oldu, böylece bu projeyi sürdürdük. 14 yıl önce başlayan proje kapsamında günde yaklaşık 3 bin 718 fidan dikmişiz. İlk başta Konya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedeflemiştik. Daha sonra Recep Konuk'un talimatıyla bunu Türkiye nüfusuna dönüştürdük. Şu ana kadar yaklaşık 19 milyon ağaç yetiştirdik. İleriki yıllarda inşallah dünya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedefliyoruz."
- "Fidanları kendimiz üretiyoruz"
Bölgenin iklim ve toprak yapılarına göre seçilmekle beraber genel olarak akasya, dişbudak, akçaağaç, karaağaç, çınar, meşe, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, alıç, ıhlamur, at kestanesi, sedir, karaçam ve mavi selvi gibi fidanların dikildiği bilgisini aktaran Erenci, şunları kaydetti:
"Konya Şeker olarak, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde Türkiye'nin en büyük fidan üretim merkezini oluşturduk. Bu merkez yıllık 3,1 milyon fidan üretme kapasitesine sahip. Konya Şeker'in bu çalışmaları ilk sonuçlarını vermeye başladı ve ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme, çiftçilerin üretiminde verime yansıdı. Biyolojik hayatın canlanmasıyla süne ile mücadelede etkili neticeler alınıyor. Konya Şeker tarafından oluşturulan Torku Ormanı, sayısı 14'ü bulan kızıl geyiklere de doğal yaşam imkanı sunuyor."
İlginizi Çekebilir