Türkmenler şekillendirecek
DünyaKuzey Irak'ta olası bir referandumda Türkmenler önemli bir rol oynayacak.
Erbil, Süleymani'ye ve Duhok'tan oluşan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde 300 bin Türkmen yaşıyor. Bir bakanlığa sahip olan Türkmenler meclisde beş sandalyeyle temsil ediliyor. O parlamenterlerden biri olan Irak Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammed İlhanlı, bölgenin merkezi Erbil'de Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı.
YÖNETİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
Irak'taki Türkmen siyasetçilerin daha çok Kerkük ve güney bölgelerdeki Türkmen faaliyetlere ağırlık verdiğini ama en sistemli yönetim ve istikrarın Kürt bölgesinde olduğunu söyleyen İlhanlı, “Türkmenler olarak siyasi geleceğimizi garantiye almak için Kuzey Irak'taki yönetimle işbirliği yapmamız gerekiyor, buradaki yönetimle stratejik bir işbirliği geliştirmeliyiz” dedi. Kerkük'ün petrol yönünde zenginliğinin, şehirde çıkar çatışmalarına neden olduğuna vurgu yapan İlhanlı, “Kerkük'te 'merkezi yönetime mi bağlı kalalım yoksa Kürt Federe bölgesine mi geçelim' diye bir tartışma var. Bize göre bu durumun çözülmesi için merkezi yönetimin oradaki halkları rahat bırakması ve halkların kendi kararlarını vermesi gerekiyor” diye konuştu.
DENGEYİ SAĞLAYACAK
Herhangi bir referandumda Türkmenlerin rolünün belirleyici olacağına vurgu yapan İlhanlı, şunları söyledi: “Kürt ve Kürtleri destekleyen gruplar Kerkük'ün Kürdistan'a ilhak edilmesini istiyorlar. Oradaki milliyetçi Araplar ve İran yanlısı Şii gruplar şehrin, merkezi Irak hükümetine bağlı kalmasını istiyorlar. Türkmenler dengeyi sağlayacaktır. Türkmenlerin eğilimine göre harita belirlenecek.”
IRAK, IŞİD'İ GÜÇLENDİRDİ
İlhanlı, şu açıklamaları yaptı: “IŞİD'in Irak'ta etkinlik kazanmasının ana nedeni Irak ordusunun zayıflığı ve yönetimin Sünnilere uyguladığı baskı. Halk, Şii yönetimin ağır baskısının neticesi olarak orada ayaklanan her güçle işbirliğine hazır hale geldi. IŞİD saldırılara başladığında Sünni aşiretler de eş zamanlı olarak ayaklandı ama IŞİD'in sonrasında böyle bir üslup kullanacağını bilmiyorlardı. Onların amacı Kürdistan bölgesi gibi Sünnilerin kendi kendilerini yöneteceği bir bölge kurmaktı.”
Artık 90'larda değiliz
Kürt bölgesinin istikrarlı bir alan olduğunu belirten İlhanlı, “Eğer bağımsızlığını kazanırsa Irak'taki karışıklıklar buraya ulaşmaz biz de istikrarlı ülkemizde yaşamaya devam ederiz. Hem de haritada Türkiye'nin müttefiki yeni bir ülke ortaya çıkar. Türkiye'nin de bölgede bir müttefike ihtiyacı var. Bölgenin bağımsız olması 1990'lı yıllarda iyi değildi. Ancak dengeler değişti; Türkiye'nin menfaati için bölgenin bağımsızlığını kazanması gerekiyor. Öyle sanıyorum ki Türkmenler de bu yönde tercihte bulunacak” dedi.
İlginizi Çekebilir