Ücretsiz mesai eylemi
KonyaŞeker-İş Genel Başkanı İsa Gök’ün Şeker Fabrikalarında başlatılan ‘1 ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma eylemi’, Şeker-İş Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır tarafından Ilgınlı Şeker işçilerine anlatıldı.
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök’ün, Şeker Fabrikalarında başlatılan ‘1 ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma eylemi’ Şeker-İş Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır tarafından Ilgınlı Şeker işçilerine anlatıldı. Ilgın Şeker Fabrikası Personel Yemekhanesinde gerçekleştirilen programda şeker işçilerine seslenen Başkan Yazır, daha önce grevler, mitingler ve farklı eylemlerde bulunduklarını belirterek, “Ancak bu eylem çalışma hayatının içerisinde tüm ilgilileri ilgilendiren ve siyaset kurumunu ve kamuoyunu doğrudan ilgilendiren Şeker sanayinin çöküşünü izlememek adına kamuoyunda bir farkındalık yaratmak için böyle bir eylem türünü seçmiş bulunuyoruz. Buradaki amacımız şudur; Şeker Fabrikaları her geçen gün kan kaybetmektedir, kötüye gitmektedir, şeker sanayinin çalışanlarının sorunları her geçen gün ağırlaşmaktadır ve sektör ayakta durulamayacak hale getirilmek istenmektedir. Dolayısıyla çalışanlarımızın ve sektörün sahipsiz olmadığını, şeker işçilerinin gerektiğinde her türlü fedakarlığı yapabileceğini ve kamuoyunu da bu yönde 10 milyon kişinin yaşam biçimini şekillendiren şeker sanayinin ayakta durmasını ve bunun devamlılığını, sürekliliğinin sağlanması için yapılan bir eylemdir” dedi.
ŞEKER İŞÇİLERİNİN İKİ TEMEL SORUNU
Şeker sanayisinde çalışan işçilerin iki temel sorunu olduğunu söyleyen Yazır, “Bunlardan bir tanesi bu sanayiye yaşamını, ümidini bağlamış geçici işçi arkadaşlarımızın kesinlikle kadroya alınması lazım. İkincisi 5620 sayılı yasayla bu arkadaşlarımızın çalışması maksimum günle sınırlanmıştır. Bu da doğru değildir. TÜİK’in Türkiye’deki işsizlik rakamlarına baktığımız zaman 6 ay iş akdi askıda kalan arkadaşımız iş başındaymış gibi gözüküyor. Artı, işsizlik sigortasından yaralanamıyor. Dolayısıyla biz bütün bunların kesinlikle yeniden yapılanmasını, yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Öte yandan özel istihdam büroları, kiralık işçi bunlar bize ciddi derecede sıkıntı vermektedir. Sektörün, çalışanların artık 2016 yılında teknoloji çağında dediğimiz elektronik çağında insanlar alınıp satılır hale gelecektir. Yani biz gerek işveren temsilcileri, gerek siyasi otorite gerekse konfederasyonumuzla birlikte yapılan görüşmelerde bunların çözüleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
1 AY BOYUNCA 2 SAAT FAZLA ÇALIŞMA EYLEMİ
Eylemin Türkiye’deki 25 Kamu Şeker Fabrikasının tümünde yapılacağını kaydeden Yazır, “Şeker sanayi işçileri yaşanması olası olumsuzlukları bertaraf etmek, Şeker sektöründeki olumsuzluklara, yönetim boşluklarına, olası iş kazalarını ve had safhada ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek, gıda güvenilirliği çerçevesinde halkımızı doğal pancar şekerine teşvik etmek, iş sağlığı ve işçi güvenliğine dikkat çekmek amacıyla fabrikasında yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sürekliliğinin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla bugünden itibaren karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak ve bilgilendirmek için hiçbir ücret talep etmeden bugünden itibaren 1 ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylem kararı alınmıştır. Bu farkındalık yaratacak bu eylemin gönülden desteklemenizi istiyorum” şeklinde konuştu. (Mehmet Çalışkan/ Sultan Türkmen)
İlginizi Çekebilir