Uhrevi yolculuk
Konya44 yıllık hac umre serüveni
Hennes Tour Hac Umre organizasyonu
Hac Umre organizasyonu artık büyük bir sektör haline geldi. Her geçen yıl yeni bir firma var oluyor Hac Umre organizasyonu yapan. Ve eskiler giderek daha da kökleniyor. Tıpkı Hennes Tour’da olduğu gibi. 44 yıldır hizmet veren firma, yeni adımlarıyla büyümeye devam ediyor. Hennes Tour yetkilisi Ahmet Gül ile firmayı, hizmetlerini, hac umre organizasyonunu, son dönem kampanyalarını ve Ramazan fırsatlarını konuştuk.
Ahmet Gül, firmayı şöyle anlattı: “ Biz 44 yıllık bir firmayız. Avrupa’da 44 yıldır hizmet veriyoruz. Türkiye’de ise hizmetlerimiz 2010’dan beri devam ediyor. Öncelikle bizi tercih eden müşterilerimize teşekkür etmek isterim. Müşterilerimiz geldiklerinde Umreleri tanıtıyoruz, programları tanıtıyoruz, oradaki hizmetlerimizi ve buradaki hizmetlerimizi anlatıyoruz. Bunlar konuşulduktan sonra kayıt yaptırıyorlar. Gitmeden önce seminerlerimiz oluyor. Bilgilendirme yapıyoruz, kendilerine ön bilgi veriyoruz. Avrupa’dan kafile başkanımız katılıyor. Orada 45 kişilik gruplar başında hocalar olur. Ayrıca bayanlar için de bayan görevli oluyor onlara yardımcı olabilmek için bulunuyor. Hizmetlerimiz tabi ki bunlarla sınırlı değil.”
“HACCA GİTMEK İÇİN ÖNCE DİYANETE BAŞVURMAK GEREKİR”
Hac öncesi sürecinden bahseden Gül; “Hacca gitmek için önce diyanete başvuru yapmak gerekir. Müracaat sonrasında kura çekimi oluyor. Önceden olmuyordu ama şimdi kura ile oluyor. Çünkü çok fazla başvuru var. Kurada çıkanların yüzde 40’ı bize başvuruyor. Kurada çıkmazsa zaten biz de götüremiyoruz. Umrede insanların sadece bize başvurmaları yetiyor. Hacda fiyatı diyanet belirliyor. Diyanet herhangi bir indirime gitmiyor. Tavan fiyat belli. İndirim yapmak isteyen yapar ama Diyanet yapmıyor. Umrede de fiyatlar hizmete göre değişiyor. Bazı programlarda fiyat farkı oluyor. Programın türüne göre fiyat da değişir” şeklinde konuştu.
“RAMAZAN UMRESİ 1 AY ÖNCEDEN DOLDU”
Ramazan Umresine çok yoğun bir talep olduğunun altını çizen Gül; “Ramazan Umresi ‘küçük hac’ olarak adlandırılır. Ramazan Umresinde 1 ay önceden kotayı doldurduk. 350 kişi başvurdu fakat 250 kişi götürebiliyoruz. İnsanlar özellikle Ramazan Umresi tercih ediyorlar ki o maneviyatı daha fazla yaşayabilsinler” ifadelerini kullandı.
“KONYA BİZİM TÜRKİYE’DEKİ GENEL MERKEZİMİZ”
Konya’daki katılımın her zaman daha yoğun olduğunu vurgulayan Gül; “Konya bizim genel merkezimiz. Burada katılım daha hareketli oluyor. İstanbul, Ankara, Bursa’da resmi şubelerimiz var. Aksaray, Karaman, Gaziantep, Şırnak’ta da temsilciliklerimiz var. Konya yapı olarak esnaf ve çiftçi ağırlıklı olduğu için, özellikle kış mevsiminde büyük bir hareketlenme oluyor. Ocak, Şubat ve Mart bizim için Konya’da hareketli aylar. Yavaş geçenler ise Nisan ve Mayıs ayları. Biz de Mayıs’ı hareketlendirmek için kampanya yapıyoruz. Örneğin otel ücretini almıyoruz. Normalde bin euro, bin 50 euro olan programı biz 790 euro’ya ayarladık. İnsanlara böyle bir hizmet sunduk” ifadelerini kullandı.
“MEKKE VE MEDİNE’DE BAĞLANTILARIMIZ GÜÇLÜ”
Organizasyonu sadece yol için yapmadıklarını, tüm hizmetler konusunda müşterilerine yardımcı olduklarını ifade eden Gül; “Birçok şeyi ayarladığımız gibi oteli de biz ayarlıyoruz. 44 yıllık firmayız orada bağlantılarımız güçlü artık. Otelleri Mekke’de de Medine’de de 5 yıllığına, 10 yıllığına kiralıyoruz. İşletmesi bize ait. Bizim oradaki hizmetlerimiz Konya’daki çoğu firmaya göre farklı. Servislerde genel olarak diyanetin servislerini kullanırlar, bizim farklı. Örneğin Hennes Tour Umrecilerine özel bir servisimiz var, yalnızca onlar kullanıyorlar” dedi.
“HENNES TOUR AYRICALIKTIR”
Hac ve Umre zamanlarından bahseden Gül; “Umre Ocak ayında başlar, Ramazan sonrası biter. Ramazan sonrası umre kapanır, hac almaya başlarlar. Kurbana kadar kapanır, hac girişleri olur. Hac döneminde sadece hac yapılır. Kurasız gidilemiyor. Diğer ülkelerden de gidenler var, genellikle Müslüman ülkeler gidiyor. Almanya’da da var ama orada kota dolmuyor. Diyanet günde iki defa yemek veriyor, sabah ve akşam. Biz sabah 6’dan gece 11’e kadar açık büfe yemek hizmeti sunuyoruz. Hem de fiyatlar aynı. Diyanet odalarda 5’er kişi konaklatıyor. Biz maksimum 4 kişi konaklatıyoruz. Mayıs ayı fiyatlarımız 790 euro 13 günlük, 15 günlük bin euro, 26 günlük bin 150 euro, Ramazan umresini 1450 euro’dan başlayan fiyatlarla müşterilerimize sunuyoruz. Hac 2780 euro, biz onu 2700 yaptık daha çok kitleye ulaşabilmek için” şeklinde konuştu.
“HER YAŞTAN MÜŞTERİMİZ VAR”
Her yaşa hitap ettiklerini belirten Gül; “Her yaştan başvuranımız, her yaştan müşterimiz var. 7’den 70’e diyebiliriz. Özellikle okulların kapanmasıyla tatil dönemlerinde yaş ortalaması daha da düşüyor. Haziran’da ayın 13’ünde giden kafilemizde bir aile 3 çocuğuyla birlikte gitti. Bizim ayrıcalığımızdan faydalanıyorlar” dedi.
İbadette teknolojik adımlar
Gelişen teknolojiyle birlikte birçok şeyin değişmesi gibi ibadet araç ve gereçlerinin de değişimi kaçınılmaz bir gerçek. Zikirmatiklerden pusulalı seccadelere, namaz kıldıran seccadelerden daha farklı ürün yelpazesine göz atmak mümkün. Hac malzemesi satan firmaların yetkilileriyle ibadette teknolojik ürünleri, en çok hangi ürünün satıldığını, Hacca ve umreye gidenlerin kendilerinden hangi ürünleri temin ettiklerini konuştuk.
“ÜÇ KUŞAK BİR ARADAYIZ”
Merve Hac Malzemeleri firmasının yönetim kurulu başkanı Ahmet Kaya ile firmayı ve ibadette kullanılan teknolojik ürünleri, aynı zamanda hacca ve umreye gidenlerin en çok hangi ürünlerini tercih ettiklerini konuştuk.
Kaya firma ile ilgili şunları söyledi; “ 24 yıllık bir firmayız, 25’e giriyoruz. Yönetim kurulu başkanıyım. Eskiden serbest meslek ile uğraşıyorduk. Sanayide çaycılık büfecilik yapıyordum. Babam terzilik yapıyordu. Daha sonra burayı kurduk. Bu işe başladık birlikte. Şimdi babam, ben ve benim oğlum şeklinde çalışıyoruz. Üç kuşak birlikte yürütüyoruz.”
“İBADETTE TEKNOLOJİYİ HERKES KULLANIYOR”
Kaya, ibadette kullanılan teknolojik ürünler ile ilgili şunları söyledi; “Namaz kıldıran seccadeler var ben satmıyorum tasvip etmiyorum. Namaz kıldırıyor seccade. Geçiyorsun öğlen namazı diyorsun başlıyor sünnetinden farzından kendi kendine kıldırıyor. Öyle namaz olmaz. O namaz namaz değildir bence. Akıllı pusulalar var. Koyduğunuz zaman kıbleyi gösteriyor. Doğru gösteriyor. Zikirmatikler artık biraz demode oldu. Herkes kullanıyor. Rağbet var. Çok ilgi görüyoruz.”
“İNSANLAR ARTIK O TOPRAKLARA DAHA ÇOK TURİSTİK AMAÇLA GİDİYOR”
Kaya bir konudan muzdarip olduğunu şöyle ifade etti; “Bizim en büyük sıkıntımız şuan insanların o topraklara turistik amaçla gitmeleri. Eskiden ibadet için giderlerdi. Şimdi daha çok gezmek için gidiyorlar. Organizasyon firmaları çok fazlalaştı. Umreye herkes gidiyor. Kredi kartıyla taksitle artık her şekilde götürüyorlar insanları. Turistik amaçlı gidenlerin fazlalaşmasını biraz da buna bağlıyorum.”
“HACCA GİDENLER HER ŞEYİ BURADAN ALIYOR”
Kaya; “İnsanlar oradan alışveriş yapıp buradaki misafirlerine hediye getirmekte zorlanıyorlar artık. Daha doğrusu bunun bir hamallık olduğunu anladılar. İnsanlar artık her şeyi buradan alıyorlar. Gitmeden önce ve geldikten sonra misafirlerine armağan ediyorlar. Hurmasına zemzemine varana kadar her şeyi buradan alıyorlar. İnsanlar riske atmak istemiyor. Çünkü oradan aldıkları hurma bozuk çıkabilir kurtlu çıkabilir, oradan bir daha değiştirme imkânın yok ama buradan alsa değiştirebilir. Hurma zemzem oradan geliyor zaten bize de. Üstüne iyi mal koyuyorlar alta kötüleri dolduruyorlar. Burada her şey mevcut. Seccade, tesbih, bijuteri çeşitleri, yüzük, kına, çocuk oyuncağı, zemzem takımları. Hacıların kendi kullanacağı ihram, patik, terlik, her şeyi buradan temin etmeleri mümkün” şeklinde konuştu.
“HER BÜTÇEYE GÖRE ÜRÜN VAR”
İşlerinin Kurban Bayramı’ndan sonra durduğunu belirten Kaya; “İşlerimiz Ocak ayında hızlanır. Çünkü Ocak’ta Umre dönemi başlıyor. İşlerimiz şuanda yoğun Elhamdülillah. Bizim sadece Konya’da firmamız var. Hacılara toptan ve perakende isteğe bağlı her türlü ürün satıyoruz. Her bütçeye göre ürün var. 85 çeşit seccade var. 2 liradan başlıyor 150 liraya kadar seccade var. Her bütçeye uyuyor. Tesbih 30 kuruştan başlıyor, 500 liraya kadar tespih var. 500 lira olan oltu taşı ve altın işlemeli ibadet için değil, süs için. Eşi dostu hacca gidenlere hediyelik bir şeyler getiriyor, onlar da karşılığında hediye veriyorlar. Bence en önemlisi çocukları sevindirmek. O an o çocuğun mutluluğu önemli, hem ucuz hem dünya için hem de ahiret için çocukları sevindirsinler. Büyüklere ipek seccade de versen mutlu olmazlar ama çocuklar her zaman mutlu olur” ifadelerini kullandı.
“HACILARA TAVSİYEM VAR”
Hacca gidenler için birtakım tavsiyelerde bulunan Kaya; “Birçok farklı ülkelerden insanlar Hacca gidiyor. İnsanlar derslerine çalışıp öyle gidiyor, ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Orada Endonezyalılara bile bakıyorsunuz derslerine çalışıp geliyorlar. Bizim milletimiz de derslerine çalışıp gitsin. Kimsenin lafına bakmadan öğrensinler ve öyle gitsinler” dedi
“Hediyeleşme günden güne azalıyor”
Satışların son zamanlarda pek de iyi olmadığını ifade eden Mina Hac Malzemeleri firmasının sahibi Koyun; “5 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce tekstil ile uğraşıyordum. Tekstilde sıkıntı oluştu. Sonrasında bu işe başladık. Ailece bu işi yapıyoruz. Aramızda yabancı yok. İşlerimiz ileri derecede iyi değil. Şuanda en çok tesbih tercih ediliyor. O da çok fazla değil artık. Teknolojik gelişmelerle çoğalan ibadette kullanılan ürünleri daha çok yurt dışında yaşayan gurbetçiler tercih ediyor. Yurt dışına gidenler özellikle pusulalı seccadeleri tercih ediyorlar. Hediye amaçlı alanlar da var tabi” ifadelerini kullandı.
“HACCA GİDENLER ÜRÜNLERİ BURADAN ALIYOR”
Hacca gidenlerin misafirlerine dağıttıkları ürünleri Türkiye’den aldıklarını belirten Koyun; “İnsanların yüzde 70’i ürünlerini buradan alıyor. Oradan da alanlar var ama azınlıkta kalıyor. Orada alışveriş yapmak istemiyorlar. Çünkü ibadetlerine engel oluyor. Alışveriş çok vakit alıyor. Artık hacca ve umreye gidenler arasında hediyeleşme olayı da bitmeye başladı. Çok çok azaldı diyebiliriz. Bazıları kendilerine ihram ve terlik alıyor sonrasında başka kimseye hediye almıyorlar. Hediyeleşme günden güne azalıyor. Azaldığını da bölge bölge farklılaşmalarla görebiliriz. Toplu alışverişin artık azaldığını görmek mümkün. Bu işin geleceğini iyi görmüyorum” şeklinde konuştu.
“Dijital ürünler ibadeti kolaylaştırıyor”
Dijital ibadete olumlu baktığını ifade eden Safa Hac Market’in sahibi İsmail Bahçeci; “Gelişen teknolojiyle birlikte böyle yeniliklerin olması çok güzel. Çünkü ibadeti kolaylaştırdığını düşünüyorum. Zikirmatik ve yön bulan seccadeler özellikle çok ilgi görüyor. Zikirmatikle insanlar ibadetlerini göstere göstere yapmıyor. Örneğin otobüste, dolmuşta, trende her yerde ibadet edebilirler. İnsanlar yeni bir yere taşındığında kıbleyi bulmakta zorlanıyor. O yüzden pusulalı seccadeler çok iyi bir yenilik. Herkesin kullanmasını tavsiye ederiz. İnsanlar reklamlarda görüyorlar ve merak duyuyorlar. Kendileri de hemen edinmek istiyorlar bu ürünlerden. En çok zikirmatik satıyoruz. Hem ucuz olduğu için hem de kullanımı kolay olduğu için en çok ilgiyi zikirmatik görüyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.
“KARGO SIKINTISI YÜZÜNDEN ÜRÜNLERİNİ BURADAN ALIYORLAR”
Hacca ve umreye gidenlerin çoğunluğunun ürünlerini Türkiye’den aldığının altını çizen Bahçeci; “İnsanlar çoğunlukla hediyelerini buradan alıyorlar. Yüzde 10’unu oradan alıyorlar. Geri kalan ürünleri buradan temin ediyorlar. Kargo sıkıntısı var uçaklarda. Fazla yük almamaları için hediyeleri buradan alıyorlar, misafirlerine ikram ediyorlar. Zemzem suyu, hurma, özel takılar, oraya özgü özel ürünler varsa oradan alıyorlar. En çok seccade tespih, hurma, zikirmatik satıyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER: MERVE AKIN
İlginizi Çekebilir